<b>SYDER:</b> I Norris Geyser Basin kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser.
SYDER: I Norris Geyser Basin kryr det av turister. Plankestier har blitt snekret og alt er svært tilrettelagt for turistene. Men tåkebankene som tyter ut av hull i bakken, er ikke bare vanndamp. I 2004 ble det funnet fem døde bison her. Og de døde mest sannsynlig etter å ha innåndet giftige gasser. Foto: Johnny Haglund

Johnny Haglund i USAs heteste nasjonalpark

Supervulkanen Yellowstone

Skulle Yellowstone gå i lufta, som den har gjort tre ganger før, vil den begrave fire stater i et metertykt lag vulkanaske, skape flere år med vinter og ta livet av millioner. Men heldigvis, fremtiden ser lys ut, til tross for at vulkanen har små utbrudd hvert eneste år.

Publisert Oppdatert

Rundt meg damper og koker det, gasser kommer opp av bakken og bekrefter at jeg faktisk står i krateret av en vulkan. Og dette er ikke hvilken som helst vulkan – dette er en såkalt supervulkan, som betyr at dens utbrudd vil være 1000 ganger kraftigere enn en vanlig vulkan.

Derfor kan det virke litt merkelig at jeg ikke går her alene. Rundt meg virrer en drøss av turister. De forsvinner ut og inn av de tjukke tåkebankene vulkan­gassene produserer. Folk hoster og harker og det lukter råttent, men de fleste smiler. Så populært er dette stedet at myndighetene har snekret flere kilometer med plankestier, slik at turister kan rusle behagelig gjennom supervulkanens kaldera.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå