<b>I FREMRE LINJE: </b>Bastionsforsvarets fremre linje består blant annet av jaktubåter. Dette er en atomdrevet ubåt i Akula-klassen.
I FREMRE LINJE: Bastionsforsvarets fremre linje består blant annet av jaktubåter. Dette er en atomdrevet ubåt i Akula-klassen.

Forskere: Troms og Nordland er mer utsatt enn Finnmark.

Russisk forsvar på norsk jord

For russerne er ubåtene med atomvåpen om bord livsviktige, og må beskyttes for enhver pris. I en krigssituasjon vil vår mektige nabo i øst trolig forsøke å utplassere luftvernsystemer i Norge for å forsvare ubåtene og basene deres på Kolahalvøya.

Publisert Oppdatert

Gigantiske flytebrygger strekker seg ut fra svabergene. Det lukter av olje og sjø, og lyden av vedlikeholdsarbeider brer seg utover fra basen ved utløpet av fjorden som strekker seg helt inn til Murmansk. Gadzhievo er hovedbasen for Russlands strategiske ubåter med atomvåpen. Her er ubåtene fortøyd når de ikke er på patrulje.

Hver dag, hele året seiler noen av dem, neddykket i de iskalde farvannene nord for den arktiske kysten av Russland. I de fete skrogene står ballistiske missiler med atomstridshoder klare i vertikale utskytningssiloer.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå