<b>TORPEDERT:</b> Dette bildet er tatt av en krigsfotograf om bord i «Admiral Hipper» (til høyre) og viser torpederingen av det norske handelsskipet. Bildet lånt av Erling Skjold.
TORPEDERT: Dette bildet er tatt av en krigsfotograf om bord i «Admiral Hipper» (til høyre) og viser torpederingen av det norske handelsskipet. Bildet lånt av Erling Skjold.

norsk handelsskip TOK OPP KAMPEN

Senket med 110 tonn sølv i lasten

Det norske handelsskipet stevner rett mot den tyske panserkrysseren «Admiral Hipper» – og åpner ild. Det står om finansiering av fortsatt krig mot nazismen – det handler om 110 tonn sølv.

Publisert Oppdatert

Den 30. januar 1941 seiler en alliert konvoi – SLS 64 – fra en britisk base i Freetown, Sierra Leone. Konvoien utgjør 18 handelsskip. Skipene er lastet med materiell som trengs i krigføring mot nazistene, slik som bensin og ammunisjon.

I en annen, mindre konvoi, er SS «Gairsoppa» – som har seilt fra Calcutta i India. I fraktpapirene står det at skipet er lastet med te og skrapjern. Det første er sant, skipet har med seg te. «Skrapjernet» er imidlertid 110 tonn sølvbarrer, utvunnet i India og plassert dypt nedi lasterommet.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå