INTERNASJONAL STYRKE: Fremmedkrigere var det flust av på republikanernes side under den spanske borgerkrig, i stor grad sosialister, kommunister og anarkister som ville stanse fascistene. Deriblant flere hundre nordmenn.
INTERNASJONAL STYRKE: Fremmedkrigere var det flust av på republikanernes side under den spanske borgerkrig, i stor grad sosialister, kommunister og anarkister som ville stanse fascistene. Deriblant flere hundre nordmenn. Foto: Universal History Archive/Getty Images

80 år siden fascistene vant den Spanske borgerkrigen

Norske ofre i spansk krig

I største hemmelighet reiste Gunnar Skjeseth for å slåss mot fascistene i det som blir betraktet som generalprøven for andre verdenskrig; den spanske borgerkrigen. 200–300 nordmenn kjempet mot general Franco med Hitler og Mussolini på laget. Hjemme ble de ansett som en sikkerhetsrisiko.

Publisert Oppdatert

Slaget ved Jarama like nordøst for den spanske hovedstaden Madrid var ulikt alt man hadde sett på krigsskueplasser rundt om i verden: 13. februar 1937 startet det som i ettertid fremstår som generalprøven på andre verdenskrig.

– Slaget ved Jarama er kjent som historiens første moderne slag på grunn av deltagelsen av stridsvogner, artilleri og fly koordinert med infanteriet, forteller Gregorio Salcedo, som har bygd opp et museum over slaget i landsbyen Morata.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå