<b>SLO TILBAKE:</b> Norske skyttere i stilling på fronten ved Gratangen under felttoget i 1940. Våren var sen og snøen lå dyp i fjellene. Fienden oppdaget raskt at nordmennene var gode på ski og enda bedre til å skyte.
SLO TILBAKE: Norske skyttere i stilling på fronten ved Gratangen under felttoget i 1940. Våren var sen og snøen lå dyp i fjellene. Fienden oppdaget raskt at nordmennene var gode på ski og enda bedre til å skyte.

Nordmennene overlegne i fjellkampene i 1940

Narviks treffsikre helter

Det var første gang Hitler fikk juling: De ferske, norske soldatene på narvikfronten skjøt så godt at krigserfarne, tyske bergjegere rømte i panikk.

Publisert

Der! Tyskeren kom springende, akkurat som Elmer Eidissen hadde sett det for seg. Fremover, mot snøskavlen. Bak den tyske stillingen var det stupbratt. For å komme seg unna, måtte tyskerne noen meter fremover mot nordmennene og ta seg over skavlen og ned. Det var eneste veien ut.

Eidissen lå stødig. I siktet på Krag-Jørgensen-geværet hadde han et punkt ved skavlen. Hvis noen ville utfor, måtte de stoppe opp et aldri så lite sekund der. Og den voldsomme ilden fra de tyske maskingeværene kunne ikke være annet enn dekningsild. Kulene plystret rundt ham, men Eidissen holdt hodet oppe og kjaken inntil kolben.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå