<b>KRIG I COLOMBO-FAMILIEN:</b> Tidig på 90-tallet brøt det ut fraksjonskrig i Colombo-familien da Vittorio Orena utfordret makten til den fengslede gudfaren Carmine Persico. Nicholas Nicky Black Grancio satset på Orena. Det ble hans bane. I januar 1992 ble han skutt og drept i sin Toyota Land Cruiser utenfor klubben han pleide å frekventere. Han ble drept av Scarpas gjeng som var lojale mot Persico. Scarpa var svekket av sykdom, men drapsinstinktet var inntakt. Scarpa skjøt Grancio flere ganger i hodet for å forvisse seg om at han var død. 
KRIG I COLOMBO-FAMILIEN: Tidig på 90-tallet brøt det ut fraksjonskrig i Colombo-familien da Vittorio Orena utfordret makten til den fengslede gudfaren Carmine Persico. Nicholas Nicky Black Grancio satset på Orena. Det ble hans bane. I januar 1992 ble han skutt og drept i sin Toyota Land Cruiser utenfor klubben han pleide å frekventere. Han ble drept av Scarpas gjeng som var lojale mot Persico. Scarpa var svekket av sykdom, men drapsinstinktet var inntakt. Scarpa skjøt Grancio flere ganger i hodet for å forvisse seg om at han var død.  Foto: John Roca/NY Daily News /Getty Images

Gregory Scarpa – The Grim Reaper

Møtte mannen med ljåen

De blodige stridighetene mellom og innad i mafia- familiene i New York var en slagmark som skapt for typer av Gregory Scarpas kaliber, en kaldblodig drapsmann – og informant for FBI.

Publisert

- Vi tøyser og vitser og ler som vanlig. Inn døra kommer Big Donny. Plutselig har jeg blod og hjernemasse over hele meg. Ut fra ingenting har Greg fisket frem en revolver og skutt ham.

Ordene tilhører Carmine Sessas, medlem av mafiafamilien Colombo, en av de fem familiene som i årevis styrte den organiserte gangstervirksomheten i New York. Åstedet var Gregory Scarpas Wimpy Boys Club på 13. Avenue, der Scarpa og hans gjeng hadde kontorer i andre etasje.

Colombo-familien mistenkte Dominick «Big Donny» Somma for å handle med narkotika på si. Bigeskjeften var ensbetydende med dødsdom. Det holdt med mistanken. Ytterligere bevis behøvde ikke Scarpa, The Gream Reaper. Han hadde dessuten en høne å plukke med Somma etter at sistnevnte hadde klaget på Scarpa Jr. etter at en handel gikk i vasken.

Like intetanende som Somma denne augustdagen i 1980, var flere av Gregory Scarpa seniors ofre. Han var fullstendig kapabel til å kose seg med en kopp kaffe og en fortrolig prat i det ene sekundet, for så å plaffe ned sitt offer i det neste.

<b>PÅ TILTALEBENKEN:</b> 43 år gamle Gregory Scarpa på tiltalebenken i 1971, beskrevet som et farlig medlem av Colombo-familien. Scarpa nektet å samarbeide og ville heller ikke svare på hvor han var født.
PÅ TILTALEBENKEN: 43 år gamle Gregory Scarpa på tiltalebenken i 1971, beskrevet som et farlig medlem av Colombo-familien. Scarpa nektet å samarbeide og ville heller ikke svare på hvor han var født. Foto: Getty Images

Lukket øynene

I FBI-notater og bøker om «The Grim Reaper» er dette trekket understreket. Alle kilder benevner Scarpa som maskulin, stilig kledd og svært intelligent. Dess­uten strippet for moral og frykt: I nærmere 40 år var han informant for FBI. I samme periode beordret han likvideringen av mafiabrødre som var tystere eller mistenkt for å være det. Ofte trykket han personlig på avtrekkeren.

FBI antar at Scarpa sto bak mellom 100 og 120 mord fra 1960-årene og til han ble fengslet i 1992.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Peter Lance undersøkte bindingene mellom FBI og deres informant nummer 34 – Scarpa. I boken «Deal with the Devil» hevder Lance at mafiosoen fikk holde på i årtier uten nevneverdig innblanding på grunn av informantrollen. FBI lukket øynene for drap, våpenhandel, bankran, narkohandel og ran av trailere – som var stort på den tiden.

Direkte linje til FBI

The Five Families

De fem familiene besto av
Colombo, Gambino, Bonnano, Genovese og Lucchese. Genovese het opprinnelig Luciana etter sicilianeren Salvatore «Lucky» Lucania, en av de mest berømte og beryktede mafiabossene i New York. Blant de mest kjente er også John Gotti som var gudfaren i Gambino-familien fra midten av 80-tallet og frem til 1992 etter å ha beordret drapet på Gambino-overhodet Constantino Paul «Big Paul» Castellano i 1985.

Gotti var involvert i narkotrafikk, noe Castellano ikke likte fordi han mente det tiltrakk seg for mye oppmerksomhet. Gotti på sin side syntes Castellano var for veik. «Big Pauli» ble drept utenfor Sparks Steak House i East 46th Street på Manhattan i desember 1985.

Gotti observerte henrettelsen fra bilen han satt i på andre siden av gaten. Så sent som i mars i år ble Gambino-bossen Frank Cali skutt og drept utenfor sitt hjem på Staten Island i New York. Det er det første målrettede drapet på en mafiaboss siden drapet på Castellano. 

Scarpas personlige kontakt hos de føderale myndighetene på 80-tallet var Lindley DeVecchio. Noen år etter ble DeVeccio sjef for FBIs avdeling med hovedansvar for å overvåke Colombo-
familien, der nettopp Scarpa var tredjemann i hierarkiet, etter overhodet Carmine Persico og broren og nestsjefen Allie Boy Persico.

«Det var hans forsikringspolise. Scarpa håpet på mild dom i tilfelle en alvorlig tiltale», skriver den tidligere New York Times-
journalisten Selwyn Raab, som også har forfattet boken «The Five Families – The Rise, Decline, and Resurgence of America’s Most Powerful Mafia Empires».Forsikringen dekket mer enn barmhjertighet i rettssalen. I løpet av tre tiår som capo i Colombo-familien, tilbrakte han kun 30 dager i fengsel, til tross for alvorlige tiltaler – blant annet for økonomisk svindel i million-
dollarklassen.

<b>MANNEN MED LJÅEN:</b> Scarpa var etter alt å dømme en sosiopat. 
MANNEN MED LJÅEN: Scarpa var etter alt å dømme en sosiopat.  Foto: New York Police Departement

Lite troverdig nøkkelvitne

Peter Lance gjennomgikk 1153 sider med FBIs interne notater som en del av researchen til boken sin, og hevder at Scarpa sto bak 18 drap på 80-tallet, deriblant drapet på sin egen bror. Men Lindley DeVecchios rapporter til byrået nevnte aldri noe om Scarpas tilknytning til disse drapene. I 2007 ble DeVecchio tiltalt for delaktighet i fire mord begått av Scarpa.

<b>KONTAKT:</b> Roy Lindley DeVecchio var Scarpas kontakt i FBI og ble i 2007 tiltalt for mord. Tiltalen ble frafalt etter mangel på bevis. Nøkkel­vitnet var Scarpas elskerinne.
KONTAKT: Roy Lindley DeVecchio var Scarpas kontakt i FBI og ble i 2007 tiltalt for mord. Tiltalen ble frafalt etter mangel på bevis. Nøkkel­vitnet var Scarpas elskerinne. Foto: NTB scanpix

Damenes venn

Påtalemyndigheten mente DeVecchio hadde gitt informanten opplysninger som førte til mord eller fengsling av sentrale medlemmer i det organiserte, kriminelle nettverket som tilfeldigvis sto i veien for Scarpa. Som machiavellisk strateg, var Scarpa uovertruffen. Men påtalemyndighetens sak mot DeVecchio falt sammen som et korthus da det viste seg at påtalen utelukkende var basert på utsagn fra Linda Schiro, en mangeårig elskerinne av Scarpa. DeVecchio ble frikjent.

I 1949 giftet Scarpa seg med Connie Forrest. Med henne fikk han fire barn. Gregory junior ble født i 1951. Junior ble «made man» og var med faren på drapsoppdrag. Han ble fengslet i 1996 og soner fortsatt dommen på 40 år. Mens 35 år gamle Scarpa fortsatt var gift med Forrest, innledet han et forhold til 17 år gamle Linda Schiro. Med henne fikk han datteren Linda og sønnen Joey. Mens han fortsatt var gift med Connie Forrest (de skilte seg aldri) og levde sammen med Linda Schiro, giftet han seg i februar 1975 med tidligere Miss Israel, Lili Dajani, i Las Vegas. Hun ble installert i et penthouse i Sutton Place – et meget eksklusivt strøk på Manhattan.

Dajani jobbet på et kvinnesenter, eid og ledet av legen Eliezer Shkolnik. Sykepleieren Dajani investerte over en tid noe av sparepengene i senteret. Sparegrisen må ha vært feit – for senteret tok navnet til skjønnhetsdronningen. Så gikk det som det ofte går når man inviterer mafiaen inn i butikken: Shkolnik ble presset mer og mer ut. Han svarte med å true med å anmelde Dajani til skattevesenet. Han mente å kunne bevise at kapitalen kom fra Gregory Scarpa.

Den 3. desember 1980 smalt det. Eli Shkolnik døde med kroppen full av kuler. På liket fant politiet 1500 dollar i kontanter og en del verdifulle smykker. Ran var altså ikke motivet.

<b>JUNIOR:</b> I farens fotspor, Gregory Scarpa jr.
JUNIOR: I farens fotspor, Gregory Scarpa jr. Foto: U.S. District Court

Damenes drapsmann

Gregory Scarpa var en okse både av bygning og kjønnsdrift, men noen kvinnenes beskytter var han langt fra. 27 år gamle Mary Bari var elskerinnen til underbossen Alphonse «Allie Boy» Persico. Da 24 år eldre Perisco ble kjent skyldig i utpressing og ulovlig lånevirksomhet, startet han et liv på flukt. Dermed måtte Mary livnære seg selv. Da Carmine Sessa, rådgiver i Colombo-familien, ringte og tilbød henne jobb i nattklubben sin Occasions, ble hun overlykkelig.

Jobbintervjuet ble kort. I Occasions lokaler ventet Scarpa senior og junior, og flere medlemmer av Colombo-familien. Hun kom aldri ut igjen i live. Scarpa senior skjøt henne tre ganger i hodet. Motivet for drapet var at Scarpa bekymret seg for at hun kunne fortelle FBI hvor «Allie Boy» befant seg, selv om det var gått lang tid siden han gikk under jorden.

«Sannsynligvis ante ikke Mary Bari hvor Persico var. Han bare forsvant», skriver Peter Lance i «Deal with the Devil».

<b>SVEKKET:</b> En HIV-svekket Scarpa i retten sammen med sin advokat Gary Pillersdorf i 1992. 
SVEKKET: En HIV-svekket Scarpa i retten sammen med sin advokat Gary Pillersdorf i 1992.  Foto: Ed Bailey

Innhentet av skjebnen

I 1986 fikk Scarpa blødende magesår. Sykdommen krevde at han måtte få blodoverføring. Mafiamannen krevde blod fra sin egen gjeng. Det skulle bli hans bane.

Blodet kom fra Paul Mele, en kroppsbygger og en av Scarpas fortrolige. Mele hadde injisert steroider med en HIV-infisert sprøyte, og døde kun noen måneder etter at han hadde gitt blod til Scarpa.

« Junior ble "made man" og var med faren på drapsoppdrag.

The Grim Reaper hadde fått en verdig motstander. Men han hang på overraskende lenge. Han ble gitt bare måneder å leve – men det skulle ta åtte år før han måtte gi opp. I 1991 ble det konstatert at han hadde utviklet aids. Fra da av gikk det fort.

Svekket av hiv og senere aids beholdt Scarpa kontrollen over gjengen. I 1989 blusset den siste familiekrigen opp – en krig mellom to fraksjoner innad i Colombo-familien. Da ufreden ebbet ut i 1993, var tallet på antall drepte kommet opp i 14.

FAMILIETRØBBEL: Mafiafamiliene i New York hadde blodige feider seg imellom og innad. I 1985 ble Gambino-gudfaren Paul Castellano skutt og drept av John Gotti som tok over som Gambino-boss.
FAMILIETRØBBEL: Mafiafamiliene i New York hadde blodige feider seg imellom og innad. I 1985 ble Gambino-gudfaren Paul Castellano skutt og drept av John Gotti som tok over som Gambino-boss. Foto: NTB scanpix

Drepte med fotlenke

Ifølge Peter Lance tok Scarpa personlig hånd om seks. Han henrettet sine motstandere til det siste. I 1992 fikk han 300 000 dollar i erstatning for å ha blitt smittet med hiv etter blodoverføringen fra Mele. Mens han var i retten i forbindelse med erstatningssaken ble han arrestert, siktet for å ha brutt våpenloven og idømt husarrest med fotlenke.

« Mafiamannen krevde blod
fra sin egen gjeng.

Svekket av sykdom og med fotlenke begikk han sitt siste mord 29. desember 1992. Sønnen Joey hadde blitt truet av to konkurrerende narkohandlere fra Lucchese-familien, Michael DeRosa og Ronald Moran. Joey kjørte faren til stedet der de to oppholdt seg. Scarpa skjøt og drepte DeRosa, men fikk selv skutt ut øyet da Moran besvarte ilden.

Far og sønn kom seg imidlertid hjem, og ryktene vil ha det til at Scarpa skylte det skadde øyet med whisky før han kjørte til sykehus. Der ble han pågrepet og siktet for drapet på DeRosa.

Tiltalen ble utvidet til fire mord da rettssaken begynte. «The Grim Reaper» erkjente seg skyldig i tre drap, og delaktighet i flere andre.

Tyster til det siste

DAMENES SCARPA: Scarpa sammen med sin mangeårige samboer og elskerinne Linda Schiro. Bildet er fra 1991.
DAMENES SCARPA: Scarpa sammen med sin mangeårige samboer og elskerinne Linda Schiro. Bildet er fra 1991. Foto: NTB scanpix

Mannen som lot pistolen føre ordet, tystet til slutt på seg selv. Kanskje mente han at det var bedre å dø syk og kraftløs bak lås og slå, enn i en skur av kuler på gaten. Scarpa visste nok hva som ventet. Selv broren Salvatore hadde han sørget for å få ekspedert, angivelig fordi Salvatore hadde fattet mistanke om at broren var en angiver. Livstidsstraffen ble nedsatt til ti år på grunn av helsen.

Scarpa døde 8. juni 1994 i Federal Medical Center i Rochester, Minnesota. Han ble 66 år gammel.

Kilder: Peter Lance: Deal with the Devil, 2013. Selwyn Raab: Five families, 2005 (nyutgave 2014). Biography Channel «Mobsters» – The Grim Reaper – Gregory Scarpa (YouTube)

Drapsmannens datter

Linda Scarpa har smertelig fått erfare at livet som datteren til en beryktet og fryktet mafioso ikke er noen dans på roser.

Linda Scarpa (50) vokste opp i forvissing om at en vennlig mann ved navn Charlie Schiro var hennes far og at «Greggy» bare var en venn av familien. Først i tenårene fikk hun vite sannheten: Moren var Greg Scarpas elskerinne og Linda og broren Joey var hans barn.
I boken «The Mafia Hit Man’s Daughter» forteller hun at hun elsket faren, og at hun og broren noen ganger var med faren på Wimpy Boys Social Club.

– Vi hadde stadig fester og hadde de fineste bilene og de dyreste klærne. Jeg fikk min første pels som seksåring, forteller Linda Scarpa i boken.

Men hun fikk også lære at faren var svært beskyttende og at livet som barn av en notorisk mafioso kan være brutalt. Som tenåring røyke hun marihuana sammen med sin første kjæreste Greg Vacca. Dagen etter ble Vacca banket opp til det ugjenkjennelige av Scarpa og hans menn. I 1995 mistet hun broren Joey som ble lurt i en felle og drept av medlemmer av Gambino-familien.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her