<b>INN I DØDENS GAP:</b> Den 20 år gamle kystvaktoffiseren Robert F. Sargent tok dette ikoniske bildet fra et av landgangs­fartøyene ved Omaha Beach på D-dagen. 
INN I DØDENS GAP: Den 20 år gamle kystvaktoffiseren Robert F. Sargent tok dette ikoniske bildet fra et av landgangs­fartøyene ved Omaha Beach på D-dagen.  Foto: Smith Collection/Gado

101-åringen fra Tvedestrand er en av de siste gjen­levende heltene

Monrad Mosberg kjempet for livet i havet utenfor Normandie

6. juni er det 75 år siden D-Dagen, 101 år gamle Monrad Mosberg kjempet, og overlevde slaget, enda han ble meldt «killed in action» for 75 år siden.

Publisert Oppdatert

– Beklager, jeg hører så jævla dårlig. Sa du Normandie? Ja, det var jo det forferdelig bråket der som tok hørselen. Jeg oppdaget det ikke før jeg kom hjem igjen etter krigen. Da det ble stille. Hørte ikke fuglesangen og gresshoppene lenger.

Monrad Mosberg fylte 101 i år. Hørselen er kanskje litt svak, men det er fortsatt kraft i stemmen. Og minnene. Det er 75 år siden offiser Mosberg sto på dekket til jageren «Svenner» utenfor kysten av Normandie, mens det lysnet av dag og tidenes største flåte nærmet seg land. 5000 skip med stort og smått. Det er ikke mange igjen nå, som kan fortelle om det mektige synet som steg frem i daggryet.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå