Summer Classic

Mats Zuccarello hyller militærveteraner: - Noe av det kuleste man gjør

NHL-proffen tar med seg en haug av hockeystjerner til Oslo for å spille veldedighetskamp.

Publisert Oppdatert

Det er svært god stemning i garderoben til New York Rangers. Gutta er ferdige med en kort treningsøkt, og den gode stemningen henger først og fremst sammen med en seier mot erkefienden Philadelphia Flyers.

– Det var godt med en seier, det har gått litt opp og ned i år, både med meg og med laget, forteller Mats «Zucca» Zuccarello Aasen til Vi Menn tilbake i mars.

Denne artikkelen stod på trykk i ViMenn i uke 12. Les flere gode saker og bli abonnent her.

Seier til tross, Rangers ble uheldigvis hektet av kampen om sluttspill, og muligheten til å kjempe om det gjeve Stanley Cup-trofeet som deles ut til laget som vinner finalespillet (til slutt var det Washington Capitals som vant i 2018, red. anm.). Et trofé klubben vant sist i 1994, og som sist glapp ut av hendene deres i finalespill mot Los Angeles Kings i 2014. Et av de viktigste trofeene i amerikansk idrett.

<b>SKUFFENDE SESONG:</b> New York Rangers hadde en skuffende sesong. Zucca håper de kan gjøre det bedre neste år.
SKUFFENDE SESONG: New York Rangers hadde en skuffende sesong. Zucca håper de kan gjøre det bedre neste år. Foto: Getty

Et sluttspill i NHL trumfer absolutt alt annet i hockey-verden, og det er derfor mange av de største stjernene gjerne uteblir fra de store nasjonale mesterskapene som VM og OL. Sistnevnte mesterskap var nærmest fullstendig blottet for spillere fra den nordamerikanske ligaen.

Summer Classic

Vi Menn var fluer på veggen da Zucca og Henke lagde reklamefilm for årets Summer Classic.
– Velkommen til Zucca og Henkes Summer Classic, sier Mats Zuccarello Aasen og ser inn i kamera.

Den svenske keeperlegenden avbryter ham.

– Nei, nei, nei, det må jo være Henke og Zuccas Summer Classic. Det er jo jeg som er den største stjerna her, sier han.

– Mulig du er Kongen av Sverige og New York, men i Norge er det jeg som er stjerna. Der jobber sånne som deg som servitør, svarer nordmannen og bryter ut i latter.

Stemningen er svært god i garderoben da gutta spiller inn reklamefilm til sommerens største ishockeybegivenhet. Reklamefilmen handler om en reklameinnspilling som stadig vekk blir avbrutt på grunn av at de to krangler om hvem som skal ha navnet først, men her kunne godt kameramannen ha latt kamera rulle hele veien, for den virkelige reklameinnspillingen blir stadig vekk avbrutt av at de to småkrangler med agenten til Mats, klager over manus, eller bryter ut i latterkrampe.

– Det er jo litt trist at ikke de beste spillerne er tilgjengelige, at det ikke var mulig å komme til en løsning (mellom NHL og det internasjonale ishockeyforbundet, red.anm.). Men det er sånn det er, slår Zucca fast.

Utendørs om sommeren

Sesongen ble til slutt skuffende for New York-laget, med en dårlig start og en grusom periode etter jul.

– Vi spiller jo 82 kamper i året, og da er det unormalt å kunne levere på topp hver gang. Men jeg er glad for fortsatt å være Rangers-spiller, jeg får mye tid og tillit og har hatt en fin utvikling i klubben, sier han.

Zucca har mang en gang i år måttet sitte i garderoben og forsøke å forklare nok et forsmedelig tap, men denne gangen er vi først og fremst i New York for å snakke om ishockeyarrangementet «Zucca» og Henrik «Henke» Lundqvist–Rangers' smått legendariske svenske keeper–skal arrangere på Ullevaal stadion til sommeren: Henke og Zuccas Summer Classic.

Vi Menn har fått bli med på lasset, og står altså nå midt inne i Rangers-garderoben på klubbens treningsanlegg i Tarrytown, nesten en times kjøring nordover langs Hudson River.

– I sommer skal vi arrangere utendørskamp på Ullevaal stadion, nærmere bestemt 11. august, og vi tar med oss så mange gode spillere fra NHL som mulig, forklarer han.

Dette blir femte gang han lager hockeyfest på sommeren i Norge, men første gang han har det i Oslo og første gang han har med seg Henrik Lundqvist som arrangør, kanskje den største profilen i NHL.

<b>FORBUDT:</b> Det er strengt forbudt å tråkke på logoen på gulvet
i garderoben til New York Rangers.
FORBUDT: Det er strengt forbudt å tråkke på logoen på gulvet i garderoben til New York Rangers.

– De siste årene har vi hatt det i Stavanger, og Henke var med i fjor. Han synes det var proft og virket bra, og han hadde lyst til å være med å arrangere det når vi nå skal gjøre det i Oslo, forteller han, og innrømmer at det var en drøm å spille på Ullevaal da han som liten også drev med fotball.

– Vi er svært godt fornøyde med arrangementet i Stavanger, men det blir spesielt gøy å ha det i Oslo, foran et fullsatt Ullevaal, gliser han.

Stiftelse

Selve konseptet Summer Classic går ut på at det skal arrangeres to kamper, en landskamp med kjendiser som Zucca og Henke tar med seg fra hvert sitt land, og så en stjernespekket kamp med hockeyproffer som de to profilene velger ut gjennom en «draft» kvelden før arrangementet. Hvilke spillere og hvilke kjendiser som skal med er foreløpig ikke offentliggjort, men etter det Vi Menn kjenner til, skal det være noen skikkelige godbiter for hockeyfans, i den absolutte verdensklassen, og av kjendiser er Henrik Elvestad, Ronny Johnsen, Morten Ramm og Kjetil Jansrud blant dem som har snørt på seg skøyter i tidligere utgaver av hockeyfesten.

– Det blir mange kjente navn, noen verdenskjente, og vi får noen fine lag på papiret i begge kampene, forteller Zucca.

I ekte amerikansk ånd går alt overskuddet til ulike veldedighetsformål, først og fremst Right To Play. Dette er en utøverdrevet, internasjonal humanitær organisasjon som bruker idrett som en arena for utvikling av barn og unge i verdens mest vanskeligstilte områder. I tillegg har både Zuccarello Aasen og Lundqvist hver sin egen «charity».

– Det er en sånn egen greie man gjerne har her borte. Man ønsker jo å hjelpe til, og jeg gjør så godt jeg kan. For meg er det viktig å kunne bidra der pengene ikke strekker til for å drive med idrett eller andre ting, for barn og unge, forteller han.

Zuccarellostiftelsen, som den heter, hjelper barn og unge inn i idretten og til fysisk aktivitet gjennom «å bringe gjennomføringskraft til utvalgte prosjekter, støtte opp om lokale ildsjeler og samarbeide med idretten så flere kan komme med».

– Vi har det jo så godt her, mange av oss har veldig god råd, og da er det fint å kunne gi en liten slump til de som ikke har det. Jeg er busy hele året, og da er det fint å kunne bruke litt tid på dette når jeg kan, forteller han.

<b>GOD STEMNING:</b> Det var mye latter under innspillingen av promo-videoen til Zucca og Henke Summer Classic
GOD STEMNING: Det var mye latter under innspillingen av promo-videoen til Zucca og Henke Summer Classic

Det kuleste man kan gjøre

Et annet fenomen, som du ikke kommer utenom når du er på hockeykamp i NHL, eller er i USA generelt, er statusen til de som er i militæret. Foran kampene bruker man gjerne litt tid på å hylle de som tjener landet, enten i politi, brannvesen eller militæret, og spesielt i New York har mange av disse fått en særstilling.

Dette intervjuet stod på trykk i Vi Mennnummer 12. Bli abonnent og les flere gode saker fra dem.
Dette intervjuet stod på trykk i Vi Mennnummer 12. Bli abonnent og les flere gode saker fra dem.

– Man ser jo her borte at veteraner og militæret får litt mer heltestatus enn det som er vanlig i Norge, og det synes jeg er veldig fint. Jeg var ikke i militæret selv, og satte nok tidligere ikke tilstrekkelig pris på den jobben de gjør. Men i dag har jeg veldig respekt for den delvis usynlige jobben de gjør i hverdagen, som gir oss muligheten til å leve livet vårt og ha det godt.

- Jeg angrer ikke på at jeg ikke var i militæret, siden jeg da satset på idretten, men i dag tenker jeg at jeg gjerne skulle ha opplevd det, det å stille opp for landet sitt. Det setter jeg utrolig høyt at noen gjør. At de utsetter seg for stor risiko slik at vi kan leve her, og klage over og sette spørsmålstegn ved de uviktige tingene. Det er det kuleste du kan gjøre for landet ditt, synes jeg, avslutter han.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her