Svart arbeid: Han jobber 
med tjære i et kraftverk som fyres med kull. Og er med på å betale prisen for fjerning av smog i kinesiske torbyer. Skiftene hans er 12 timer, syv dager i uka.
Svart arbeid: Han jobber med tjære i et kraftverk som fyres med kull. Og er med på å betale prisen for fjerning av smog i kinesiske torbyer. Skiftene hans er 12 timer, syv dager i uka. Foto: Johnny Haglund

Byen som lider under kravene om renere luft

Lager ren luft
– for de andre

Arbeiderne i den mongolske byen Wuhai betaler dyrt når Beijing og andre kinesiske storbyer vil ha renere luft og mer strøm – på én gang. Kullfyrte fabrikker og kraftverk er det eneste som blomstrer i Wuhai.

Publisert Oppdatert

For hvert åndedrag fylles lungene av kullstøv og jeg føler helsa forvitre i høyt tempo. Ikke så rart:

– Over hundre fabrikker ligger i dette området, forteller min lokale kjentmann Li og trekker et skjerf over nese og munn. Vi klatrer opp en liten bakketopp. Utsikten er fascinerende, men mangler det norske øyne gjerne oppfatter som vakkert; i alle himmelretninger ligger store, grå fabrikker plantet i et dødt landskap, mens skyer av forurenset luft følger vindretningen og danser rundt små arbeidere og skitne bygninger. Brått snur vindretningen og giftskyen legger seg over Li og meg. Vi hoster og harker.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå