<b>LANGT HJEMMEFRA: </b>En av de norske kolonistene, trolig Thorolf Østmoen, skuer ut over havet. Hentet fra boken «Drømmen om Galapagos»
LANGT HJEMMEFRA: En av de norske kolonistene, trolig Thorolf Østmoen, skuer ut over havet. Hentet fra boken «Drømmen om Galapagos»

Den siste norske kolonist på Galapagos

Den norske sydhavsdrømmen endte i sult, drukning og død

Det er et glemt kapittel i norsk historie. Fire skipslaster med eventyrlystne nordmenn søkte lykke på de myteomspunne Galapagosøyene. Der ventet slit, tragedier og død. De aller fleste ga opp og dro hjem. - Men ikke far, sier Knut Stampa (73), en av de siste gjenlevene fra den norske kolonieventyret.

Publisert Oppdatert

– Jeg er en galapageno, sier Knut Stampa.

Det kan virke som en snodig ting å si. Den pensjonerte læreren står tross alt i ei stue i Kodal i Vestfold og ser ikke spesielt latinsk ut. Men visst snakker han sant. Knut Stampa er virkelig en galapageno – en som kommer fra Galapagos. Han ble født i et hus på stranden der på den andre siden av jorden høsten 1945, og lagt i ei vugge av skilpaddeskall.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå