<b>PÅ TRYGG GRUNN:</b> De norske handelsskipene Fagerbro (t.v.) og Heien (t.h.) var blant de 50 norske sivile fartøyene som bidro til at invasjonen i Normandie lyktes. Her under lossing ved lavvann utenfor det amerikanske avsnittet av stranden.
PÅ TRYGG GRUNN: De norske handelsskipene Fagerbro (t.v.) og Heien (t.h.) var blant de 50 norske sivile fartøyene som bidro til at invasjonen i Normandie lyktes. Her under lossing ved lavvann utenfor det amerikanske avsnittet av stranden.

De ukjente invasjonsheltene

Kjempet krigen ved lavvann

Nærmere 50 små, solide norske handelsskip og deres mannskap var det viktigste norske bidraget under invasjonen i Normandie, sommeren for 75 år siden.

Publisert Oppdatert

Napoleon hadde bommet, Hitler likeså: Rask fremrykning med stor slagkraft og raske militære suksesser, var én ting. Å holde på de erobrede områdene var noe helt annet:

Jo dypere de angripende troppene kom inn på fiendtlig territorium, dess viktigere og vanskeligere var det å sikre forsyninger – både til soldatene som kjempet ved fronten, men også til dem som skulle befeste erobret land. De allierte hadde friskt i minne hvordan invasjoner av Sovjet/Russland tidligere hadde slått feil, ikke minst fordi man hadde lagt mer energi og kreativitet i krigføring enn i noe tilsynelatende så kjedelig som logistikk.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå