<b>NESEVIS:</b> Et ALFA-X-tog oppnådde en hastighet på 320 km/t da det ble testet 16. mai i år, men toget skal være kapabelt for langt høyere hastigheter.  
NESEVIS: Et ALFA-X-tog oppnådde en hastighet på 320 km/t da det ble testet 16. mai i år, men toget skal være kapabelt for langt høyere hastigheter.   Foto: NTB Scanpix

Verdens raskeste tog

Kappløp på skinnegangen

Med sin 22 meter lange nese er det kanskje ikke det vakreste lokomotivet du har sett. Men det går fort. Japan har startet testing av et nytt høyhastighetstog som kan transportere passasjerer i over 400 km/t.

Publisert Oppdatert

Japan har alltid vært førende når det kommer til høyhastighetstog. Shinkansen er et nettverk av høyhastighetstog som i over 40 år, og med hastigheter over 300 km/t, har fraktet over seks milliarder passasjerer, uten en eneste person­skade.

ALFA-X er navnet på det nyeste prosjektet som startet testkjøringer i mai i år. Det blir et tog med passasjerkomfort i høysetet. Det er også en av grunnene til at lokomotivet får den spesielle og aerodynamiske, lange nesen. Den gir toget mindre luftmotstand, og det igjen bidrar til mindre støy i tunneler.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå