<b><SPAN CLASS=BOLD>MINNESMERKE:</b></span> Alle byens innbyggere var samlet på markedsplassen da distriktslegen kom kjørende. Han fikk beskjed om å slutte seg til de andre som var tatt til fange, og han døde sammen med dem. Bilen står slik den ble forlatt. 
MINNESMERKE: Alle byens innbyggere var samlet på markedsplassen da distriktslegen kom kjørende. Han fikk beskjed om å slutte seg til de andre som var tatt til fange, og han døde sammen med dem. Bilen står slik den ble forlatt.  Foto: Anne Lise Gjetvik

SS-troppens grusomme massakre

Ingen vet hvorfor 642 måtte dø

Klokkene har stoppet i den lille byen på den franske landsbygda. Midt på torget står bilen til distriktslegen, der han forlot den for 75 år siden. Utbrente eiendommer, forvridde metallrester, skjeletter av hus. Alt slik det ble etterlatt av tyske SS-tropper etter massakren på 642 mennesker.

Publisert Oppdatert

Robert Hébras var 19 år gammel, den solfylte sommerdagen i 1944. I hjembyen hans Oradour-sur-Glane, rådet idyll, ro, forventning og glede lørdag 10. juni 1944.

Blodbadet som utspilte seg i Normandie, drøye 400 kilometer lenger nord etter den allierte invasjonen fire dager før, virket fjernt. Det var markedsdag. Tross krigen var det fortsatt mye godt som kunne selges og kjøpes i det frodige jordbruksområdet i Sørvest-Frankrike. Dessuten var det dagen for utdeling av tobakksrasjoner.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå