<b>FAST FISK:</b> En sprek ørret er på kroken. Nå gjelder det å holde hodet kaldt, så den blir med inn til land!
FAST FISK: En sprek ørret er på kroken. Nå gjelder det å holde hodet kaldt, så den blir med inn til land!

Ikke mist ørreten!

10 tips for bedre fangst

Du ser det ikke sjelden på videosnutter, og du har kanskje opplevd det selv. Ørreten sitter på kroken, men likevel ender det med at den stikker av. Her er noen gode råd om hvordan du redder fangsten – mot alle odds.

Publisert Oppdatert

En fisketur ender ikke alltid med suksess. Jeg husker fortsatt detaljene fra en fisketur til et vann i Østfold. Jeg var stor nok til at jeg fikk gå alene en kilometer inn til vannet. Jeg hadde med mitt livs første fiskestang, og i enden av snøret fra Abumatic-snella satt fars yndlingssluk, en ganske rund og mørkebrun Carco.

Først fikk jeg et par middels store abbor. Så, etter et kast skrått mot ei lia øy, satt det plutselig bom fast et par sekunder, før jeg skjønte det var en fisk. Jeg var altfor ivrig etter å få den inn, og tenkte ikke et øyeblikk på å være taktisk. Ørreten var derfor ikke mye sliten da den etter intens sveiving viste seg bare et par meter utenfor der jeg sto. Stedet egnet seg ikke til å ta inn en fisk, med kratt, ei halvstor gran helt i vannkanten og en bratt kant opp.

Jeg bøyde meg ned for å gripe fisken. Håv hadde jeg ikke. I et virvar av sprutende vann, kratt og en sleip kant ned mot vannet, hørtes lyden av fiskestanga som knakk tvers av. Mens jeg kavet fortvilt, så jeg en gulaktig buk i lufta idet grepet om ørreten glapp før jeg fikk festet det.

Ørreten var kanskje halvannen kilo, kanskje fire. Jeg ser fortsatt for meg den gulbrune siden med store, røde prikker. Og jeg bestemte meg der og da: Jeg skulle aldri, aldri surre det til på denne måten igjen. Jeg tror jeg gråt litt før tilbaketuren. En knøttliten trøst var at jeg slapp å fortelle far at yndlingssluken var borte, for krokfestet hadde løsnet i basketaket.

1. Steinete og grunt

I grunne vann og elver kan uhellet være ute når fisken skjener av gårde så snøret blir hengende bak en stein. Skarpe steiner kan virke som kniver på snøret, særlig hvis du bruker multifilament. Da gjelder det å holde snøret stramt og stanga høyest mulig, slik at snøret unngår hindringene.

Er fisken stor, kan vi ofre oss litt for å få den! Gå litt uti, og glem at du blir våt på beina. Hvis det er mulig, gå langs land mot dypere vann, og før fisken mot et område uten oppstikkende steiner der det er lett å få den inn. Om snøret allerede er rundt en stein, så slakk noe av til fisken kanskje kommer tilbake samme vei.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå