<b>HEMMELIG:</b> Et nett av fiberkabler som går ved siden av ordinære fiberkabler som gir deg og meg internett, skal sikre et eget nettverk for myndighetene i en krisesituasjon.
HEMMELIG: Et nett av fiberkabler som går ved siden av ordinære fiberkabler som gir deg og meg internett, skal sikre et eget nettverk for myndighetene i en krisesituasjon. Foto: Shutterstock

Hysj-Nettet

Spesialkablene som skal forsvare Norge

Side om side med kablene som gir nordmenn flest tilgang til internett, ligger et sett med spesialkabler. De utgjør norske beredskapsstyrkers hemmelige super-nett.

Publisert Oppdatert

I slutten av februar 2014 okkuperte bevæpnede maskerte menn i uniformer uten nasjonskjennetegn sentrale bygninger på Krim i Ukraina. Brått mistet omverdenen kommunikasjon med halvøya. Okkupantene ødela telekommunikasjonsutstyr og internettforbindelsene til Ukraina.

Å legge Krim i totalt internettmørke, viste seg å være et effektivt våpen i det som var en ren russisk okkupasjon. Slik såkalt hybrid krigføring er noe Norge har latt seg både skremme og ta lærdom av.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå