Vakkert OG konfliktfylt fjellområde:

Trøbbel i paradiset Kashmir

Fra horder av utlendinger og gode tider til bomber, terrorister og null turister. Da jeg besøkte Kashmir i 1988 så fremtiden lys ut. Året etter begynte problemene. De tar ikke slutt med det første.

Publisert Oppdatert

Klokka fire om morgningen våkner jeg til lett bølgeskvulp og mullaenes rop fra fjerne minareter. I mørket kan jeg høre en spinkel stemme forsiktig hviske mitt navn. Jeg har hyret en chicara; en vanntaxi, og mannen med padleåra har møtt opp en halvtime før tiden. Han har ikke råd til å miste en eneste kunde.

Kashmir er i dag den besøkendes marked. Som utlending blir jeg behandlet lik en maharaja. Jeg lever som en, også. Når jeg er på tur, bor jeg vanligvis på svært enkle hoteller, hos private eller i telt. Jeg sjekker aldri inn på luksushoteller. Men i dag våknet jeg i en overdådig husbåt. Og grunnen er enkel: Innsjøene Dal og Nigeen i Srinagar, Kashmirs hovedstad, har over 600 flytende hoteller myntet på besøkende. Av disse er det kun rundt 60 som har gjester, hovedsakelig indiske turister. Prisene på overnatting er derfor mildt sagt lave.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå