<b>INN I STRIDEN:</b> Britiske marinesoldater vasser i land på Juno Beach på D-dagen, 6. juni 1944. Værvarselet til nord-mannen Sverre Petterssen var sterkt medvirkende til at land­gangen ikke fant sted i full storm ett døgn tidligere. Den tyske motstanden kostet 2000 soldater livet på strendene i Normandie. 
INN I STRIDEN: Britiske marinesoldater vasser i land på Juno Beach på D-dagen, 6. juni 1944. Værvarselet til nord-mannen Sverre Petterssen var sterkt medvirkende til at land­gangen ikke fant sted i full storm ett døgn tidligere. Den tyske motstanden kostet 2000 soldater livet på strendene i Normandie.  Foto: Hulton Archive

norsk meteorolog reddet D-dagen

Full krig om værvarselet

Aldri har det vært større press for å treffe med værvarselet: Den norske meteorologen Sverre Petterssens beregninger var avgjørende for at D-dagen ble utsatt et døgn. Ellers ville den største invasjonsstyrken verden har sett, reist mot en stormfull katastrofe.

Publisert Oppdatert

I dagene før landgangen på Normandies strender i 1944 ble det utkjempet et viktig slag som i dag er så godt som ukjent og glemt. Det fant sted i de alliertes hovedkvarter.

Der sloss meteorologer om været. Eller mer presist; om værutsiktene for skjebnedagen da tidenes største invasjonsstyrke skulle krysse Den engelske kanal. Mandag 5. juni hadde lenge vært utpekt. Men så hadde en norsk meteorolog begynt å snakke om illevarslende luftmasser i nord.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå