<b>PATRULJE:</b> Oppdraget til de norske jagerflyene som deltok i bombekampanjen mot Serbia, var å beskytte andre Nato-fly. Senere skvadronsjef på 717-skvadronen, Øivind Jervan (innfelt), var med under det første luftslaget.
PATRULJE: Oppdraget til de norske jagerflyene som deltok i bombekampanjen mot Serbia, var å beskytte andre Nato-fly. Senere skvadronsjef på 717-skvadronen, Øivind Jervan (innfelt), var med under det første luftslaget. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Norske piloter satt inn i Kosovo-krigen for 20 år siden

Fremst i Natos første krig

I ly av mørket fløy jagerflyene over Kosovo. Bak spakene i ett av dem satt den norske F-16-piloten Øivind Jervan. Han bivånet nedskytingen av en serbisk MiG-29 før et missil tok av fra bakken – med retning mot ham.

Publisert Oppdatert

Tidlig om morgenen 25. mars 1999 tar to norske F-16 av fra den nedslitte Grazzanise-basen nord for Napoli i Italia. Det lysner så vidt av dag. Mellom rullebanene vokser kløver og timotei. Idyllen står i stor kontrast til alvoret pilotene i flyene kjenner på.

Nato er i krig for første gang i sin 50 år lange historie. Mot lille, men brysomme Serbia. Slobodan Milošević, den hovmodige og selvsikre presidenten i det som er igjen av Jugoslavia, har trosset alle advarsler og fortsatt med etnisk rensing og overgrep mot den albanske befolkningen i Kosovo. Nå skal Nato stoppe ham.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå