<b>JORDEN FORSVANT:</b> Voldsom snøsmelting i fjellet og ekstrem nedbør samtidig preget hele Østlandet i 1995 (bildet), men det var småtterier i forhold til 1789.
JORDEN FORSVANT: Voldsom snøsmelting i fjellet og ekstrem nedbør samtidig preget hele Østlandet i 1995 (bildet), men det var småtterier i forhold til 1789. Foto: Jon Eeg/Scanpix

230 år siden Norges verste flom

Flommen som raserte Sør-norge

Bøndene oppe i Skårsroa i Vågå i Oppland var ikke så veldig bekymret selv om vannet begynte å stige i vassdragene rundt dem. Så gikk landskapet i oppløsning og kom rasende over dem.

Publisert Oppdatert

Øvre og Nedre Skår lå på sørsida av dalen, et godt stykke oppe i åsen, og hadde tidligere sluppet unna flom, selv om elvene Otta og Lågen fløt bredt nedenfor. I 1760, da elvene ødela en stor del av Gudbrandsdalen, slapp Skår-bøndene unna.

Men nå var det 1789 – ute i verden var det uro. I Paris’ gater pågikk opptakten til den franske revolusjon – blant annet etter flere år med uår og avlingssvikt.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå