<b>MOT SLAGSKIP:</b> Den menneskelige torpedoen "Chariot". To av disse hang under "Arthur" – ført av Leif Larsen- inn Trondheimsfjorden i et forsøk på uskadeliggjøring av slagskipet "Tripitz" – Shetlandsgjengens desidert mest kompliserte operasjon.
MOT SLAGSKIP: Den menneskelige torpedoen "Chariot". To av disse hang under "Arthur" – ført av Leif Larsen- inn Trondheimsfjorden i et forsøk på uskadeliggjøring av slagskipet "Tripitz" – Shetlandsgjengens desidert mest kompliserte operasjon.

De glemte heltene fra Shetlands-gjengen

En gjeng ustyrlige fiskere mot Hitler

«Shetlandsgjengen» besto av 300 villmenn – norske fiskere som hatet Hitler og satte livet på spill for å bringe folk og utstyr over Nordsjøen – til og fra det okkuperte Norge. Men bare Leif Larsen ble legendarisk og berømt.

Publisert Oppdatert

August Nærø var 20 år gammel og gikk på styrmannsskolen i Ålesund da landet ble angrepet og okkupert. Motstandslysten ble vekket i ham av å se tyskere marsjere gjennom byens gater med støvel-klikk og høye kommandorop. Så i januar 1941 stakk han og tre kamerater over Nordsjøen med en fiskebåt.

Karene ble direkte innrullert i Shetlandsgjengen, og etter bare to uker var de klare for sitt første tokt. Oppdraget gikk ut på å frakte en norsk agent til Ålesund, for så å evakuere en lokal motstandsleder som hadde havnet i tyskernes søkelys. Med agenten ombord, la de fire fiskerne ut fra Shetland i fiskebåten «Mars».

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå