<b>COLUMBINE:</b> For 20 år siden drepte Eric Harris (t.v.) og Dylan Klebold 12 medelever <br/>og en lærer på skolen deres Columbine High School <br/>i Colorado. 
COLUMBINE: For 20 år siden drepte Eric Harris (t.v.) og Dylan Klebold 12 medelever
og en lærer på skolen deres Columbine High School
i Colorado. 
Foto: Getty Images

20 år siden skolemassakren på Columbine

Eric Harris og Dylan Klebold drepte for berømmelse

Gjennom videoopptak og dagbøker fremstilte de to 18-åringene seg som mobbeofre hatet av alle. Vrangforestillinger og ønsket om herostratisk berømmelse førte til en av USAs mest omtalte skolemassakre.

Publisert Oppdatert

«Jeg hater denne bedritne verdenen. Jeg hater niggere, degoser, jøder, homser, helvetes hvite. Dere skulle bare se alt det raseriet jeg har bygd opp de siste fire årene. Dere skal faen meg få betale for all dritten dere har gitt oss. Og vi gir faen, for vi kommer til å dø mens vi gjør det. Jeg håper vi dreper minst 250 av dere».

Hat og sinne oser fra videotapen som var det siste budskapet til omverdenen fra de to guttene som sto bak massakren på Columbine High School i den amerikanske forstaden Littleton, like ved Denver i Colorado, for 20 år siden. Videotapen var en del av materialet som ble kjent som «The Basement Tapes». I forkant av angrepet 20. april 1999, gjorde gjerningsmennene Eric Harris og Dylan Klebold flere videoopptak der de snakket om den planlagte massakren og motivet. Mange av opptakene ble gjort i kjelleren der Harris bodde. Opptakene ble derfor kjent som «The Basement Tapes» – kjelleropptakene.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå