FÅTALL OVERLEVDE: Mallnitz-leiren i Norddalen ble beskrevet som "dødsleir
FÅTALL OVERLEVDE: Mallnitz-leiren i Norddalen ble beskrevet som "dødsleir

Fangene spiste sine døde kamerater

Dødsveien

De tyske soldatene så nederlaget i øynene, og lot hundrevis av fanger fryse i hjel, sultet i hjel – eller skjønt fangen da de ikke lenger orket å arbeide. For flere av fangene ble kannibalisme en del av kampen for å overleve leirene i Storfjord i Troms.

Publisert Oppdatert

Blant de døde, avmagrede krigsfangene tyskerne etterlot seg i Storfjord i Troms, skilte flere lik seg ut: Det ene låret var borte. Fjernet og spist av sultne fangekamerater.

TURVEI: Vandreturen opp Russeveien starter rett ved E6/E8 en mils vei sør for tettstedet Skibotn. Parkeringsplassen er merket «Krigsminne.» Herfra er det rundt fem kilometer opp til den restaurerte bunkeren.
TURVEI: Vandreturen opp Russeveien starter rett ved E6/E8 en mils vei sør for tettstedet Skibotn. Parkeringsplassen er merket «Krigsminne.» Herfra er det rundt fem kilometer opp til den restaurerte bunkeren.

Hit, men ikke lenger

Festningsvollene naturen har skapt langs Skibotndalen i Nord-Troms tiltaler fortsatt folk som har ansvar for å forsvare Norge mot angrep fra nord. Få steder i Norge er bedre egnet for å rope ut til en fiende: Hit, men ikke lenger.

I disse fjellene ble stillinger og bunkere bygget for å stanse russisk fremrykking så sent som i 1995 – og så forlatt. For et par år siden ønsket Heimevernet å ta festningsanleggene i bruk igjen.

Men de første anleggene var det ikke nordmenn som bygget på oppdrag fra Forsvaret. Det var i hovedsak krigsfanger, tvunget til å arbeide inn i døden av panikkslagne nazister i 1944. Et vitnesbyrd fra byggingen av festningene er i dag en lettgått tursti opp mot Falsnsnesfjellet. Bollmannsveien er stiens navn, oppkalt etter den tyske anleggslederen.

En finsktalende fange har i ettertid fortalt at av 350 fanger som kom for å arbeide på veien som ble bygd fra sjøen og opp på Falsnesfjellet i 1944, var det bare 18 som overlevde.

<b><SPAN CLASS=BOLD>143 DØDE FUNNET:</b></span> Obduksjonene foregikk gjerne under åpen himmel. De viste at 81 av fangene hadde sultet i hjel, 54 var blitt skutt – trolig fordi de var for svake til å arbeide – og åtte var døde av mishandling.
143 DØDE FUNNET: Obduksjonene foregikk gjerne under åpen himmel. De viste at 81 av fangene hadde sultet i hjel, 54 var blitt skutt – trolig fordi de var for svake til å arbeide – og åtte var døde av mishandling. Foto: Via Narviksenteret

Operasjon Nordlys

Storfjord var et viktig strategisk område for tyskerne i den siste fasen av krigen. Høsten 1944 dundret sovjetiske tropper inn i Finnmark fra øst. Tyskerne innså at de ikke kunne forsvare Finnmark. Retretten ble én av de aller største militære operasjonene noensinne på norsk jord. Befolkningen i samtlige bygder og byer ble evakuert med tvang. Soldatene brant og sprengte alt de forlot. Tilbaketrekningen fikk navnet «Operasjon Nordlicht.»

Tvangsevakueringen

Hitlers ordre, formidlet av rikskommissær Josef Terboven:
«På grunn av befolkningens ringe beredvillighet til frivillig evakuering har der Führer samtykket i Reichkommisars forslag og befalt at hele den norske befolkning østenfor Lyngenfjord for sin egen sikkerhets skyld skal tvangsevakueres og alle boliger nedbrentes, resp. Ødelegges.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.