FORMASJON: De tre veteranflypilotene har nettopp blitt sertifisert for å fly formasjoner. Denne kalles «echelon». De tre Cub-ene har alle «invasjonsstriper». Flytypen deltok i operasjon Overlord, men Cub-ene på Kjeller ble alle produsert for sent til å være med under invasjonen i Normandie.
FORMASJON: De tre veteranflypilotene har nettopp blitt sertifisert for å fly formasjoner. Denne kalles «echelon». De tre Cub-ene har alle «invasjonsstriper». Flytypen deltok i operasjon Overlord, men Cub-ene på Kjeller ble alle produsert for sent til å være med under invasjonen i Normandie. Foto: Knut J. Støvne (Egmont Publishing)

Dødens Engler

Piper L-4 Cub var de tyske soldatenes skrekk på slagmarken

De tyske soldatene fryktet synet av det tilsynelatende harmløse, lille Piper Cub-flyet. De var et forvarsel om et regn av artillerigranater.

Publisert Oppdatert

– Vi forbannet de små mørkegrønne, høyvingede flyene. Et slikt fly i området betydde intens sperreild, og vi forsøkte alt vi kunne å skyte de ned. Vi fryktet de små observasjonsflyene – de var dødens engler for oss.

Offiseren fra 10. SS Panzer division satte ord på hva hans tyske bakkestridskolleger fryktet og hatet da han ble tatt til fange og avhørt etter slaget ved Falaise i Normandie i oktober 1944.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå