<b>PÅ DRAMMENSVEIEN:</b> Monolitt på vei. Maks fremdrift på én dag var 50 meter. Steinen som var 17,1 meter lang, hadde en flate i bunnen på 2,65 x 2,65 meter og 1,95 x 1,95 meter i toppen. 
PÅ DRAMMENSVEIEN: Monolitt på vei. Maks fremdrift på én dag var 50 meter. Steinen som var 17,1 meter lang, hadde en flate i bunnen på 2,65 x 2,65 meter og 1,95 x 1,95 meter i toppen.  Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum, Norsk Tekniske Museum

75 år siden Monolitten ble avduket

Da monolitten «gikk» gjennom Oslo

Å skulle frakte en 266 tonns granitt­blokk fra en fjord i Østfold til en park i Oslo fikk kommunen til å nøle. Det var tross alt snakk om verdens tyngste løft. Men så stakk en bergenser hodet frem.

Publisert Oppdatert

Det var en dag like før jul i 1925 at ingeniøren Haakon Eeg-Henriksen tok turen fra sitt kontor i Ingeniørenes Hus til klubben i samme hus for å spise middag. Hans firma var bare fire år gammelt og han slet med å få jobber i en vanskelig tid. I klubben kunne han ikke unngå høre praten ved sidebordet. Der dreide samtalen seg om en granittblokk på over 260 tonn ved Iddefjorden i Halden kommune som skulle bli et 17 meter høyt kunstverk i Oslo. Nå gjensto det bare å få brakt den enorme steinblokken fra Iddefjorden til Oslo.

En umulig oppgave sa folk flest, og Oslo kommune hadde store betenkeligheter. Det ville koste mye penger å få steinen flyttet om det i det hele tatt var mulig. Først til sjøs og så over land. Steinbedriften Anders Beer A/S hadde sprengt ut den store steinblokken, og verksingeniør Beer begynte å bli utålmodig. Det var tross alt mye verdifull sten som lå der, og som kunne benyttes til mye annet – som for eksempel brostein til hele Trondheim by, som snart skulle arrangere sin verdensutstilling i 1930.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå