<b>CASANOVA:</b> Hans Andersen avbildet på Oslo Politikammer
CASANOVA: Hans Andersen avbildet på Oslo Politikammer Foto: Kriminalavdelingen/Wikipedia

Svindler og forfører

Casanovas norske overmann

Glem Don Juan og Casanova – tidenes største skjørtejeger kom fra Hadeland og het Borgenstjerne.

Publisert Oppdatert

I 1912 foregikk det en meget spesiell rettssak i det som da het Kristiania. På tiltalebenken satt Hans Andersen (61), som selv foretrakk kunstnernavnet Borgenstjerne.

Han var anklaget for bedrageri og underslag, og ofrene hadde én ting til felles: De var kjærlighetssyke kvinner, som hadde blitt lurt opp i stry av Borgenstjerne.

Og det var mange av dem. Svært mange.

Ingen angrende synder

dersom han sto ovenfor en virkelig utfordring på kvinnefronten, slo han gjerne til med en elegant mustasje

Rettsaken ble i seg selv en besynderlig affære. En etter en fortalte de gråtkvalte ofrene sine tragiske historier. Og selv om publikum helt sikkert hadde sympati for kvinnene som var blitt lurt opp i stry og svindlet for penger, var omfanget av hadelendingens forføreriske taskenspill så stort, at dempet latter begynte å bre seg i rettssalen. Den tiltalte selv satt til slutt tvekroket av latter.

Borgenstjerne var virkelig en unik skikkelse, og hans største tilhenger var han selv.

Les også: Styr unna disse wienerpølsene

Beskjedne kår

Hans Andersen ble født 19. november 1850 i Jevnaker på Hadeland. Foreldrene var husmannsfolk på en gård, og skal ha giftet seg tre uker før Hans ble født.

Bakgrunnen fra beskjedne kår ble imidlertid skjøvet under teppet når han senere traff sine utallige kvinner. Han brukte riktignok sitt ekte fornavn til tider, men etternavnet Andersen ble for simpelt. I stedet presenterte han seg med mer fasjonable navn, som Anker, Berger, Bøhn, Lexow, Rosenkjær eller Wesselton.

Kristiania rundt århundreskiftet, da Borgenstjerne herjet.
Kristiania rundt århundreskiftet, da Borgenstjerne herjet. Foto: www.vimennpluss.no

Borgenstjerne spilte sin rolle som en velkondisjonert herremann svært godt, men så var han da også skuespiller av yrke, og musiker. Med fiolin på ryggen reiste han rundt og opptrådte på gater og torg.

Fantastiske historier

Borgenstjerne hadde utseendet med seg, selv om han ikke var spesielt høy eller velbygd. Han hadde tindrende øyne, mørkt krøllet hår og pene, rene trekk. Noen ganger hadde han skjegg, andre ganger var han glattbarbert. Og dersom han sto ovenfor en virkelig utfordring på kvinnefronten, slo han gjerne til med en elegant mustasje.

Dette var likevel bare rammen som lot han briljere med det som var hans virkelige ess i ermet, nemlig talegavene. Borgenstjerne snakket kvinnene i senk, godt hjulpet av fantastiske historier om sine egne opplevelser og fortreffelighet. Han kunne fortelle at han hadde vært sjømann og eventyrer som ung, og blant annet hadde vært i Amerika. Dette gjorde inntrykk.

Et annet sikkert stikk var å fortelle kvinnene at han var fotograf, og hadde planer om å bygge et atelier i Larvik – på denne tiden var det svært populært å bli fotografert.

Større enn Ibsen

Visa om Borgenstjerne.
Visa om Borgenstjerne. Foto: www.vimennpluss.no

Ellers snakket Borgenstjerne gjerne om at han hadde et følsomt kunstnersinn, og om at han ville vært en stor maler dersom han bare hadde hatt lerret og oljefarger.

Og dersom han hadde hatt penn og papir ville han ha vært større enn Henrik Ibsen. Han var jo uansett mye høyere og penere enn Ibsen, som i tillegg var sur og lukket, mente Borgenstjerne selv.

Han fóret sine utvalgte kvinner med disse historiene, og alle fikk høre at han var av god familie, med god økonomi. Dessverre hadde han ingen kontanter på seg der og da – kanskje han kunne låne litt for en liten stund?

Forbausende mange valgte å gjøre nettopp det.

Barn over hele landet

Borgenstjerne skapte store avisoverskrifter. Her slår Christiania Nyheds-og Advertissementblad fast at svindleren fikk som fortjent.
Borgenstjerne skapte store avisoverskrifter. Her slår Christiania Nyheds-og Advertissementblad fast at svindleren fikk som fortjent. Foto: www.vimennpluss.no

For den som leser om Borgenstjerne i dag kan det virke som om han burde vært lett å gjennomskue, men metoden hans fungerte svært godt. Sjarmøren hadde en svært tillitvekkende fremtoning, og kvinner over hele landet falt som fluer.

I løpet av sin «karriere» forlovet Borgenstjerne seg med hele 477 kvinner, og han var også gift med flere ad gangen. Ofte inngikk de også forlovelse etter svært kort tid; for eksempel anslo en av kvinnene, Martine Hansdatter, at de ble «forlovet omtrent en halv time efter at de først hadde truffet hinanden». Ofte gikk de også med på å gi han penger og eiendeler etter bare å ha kjent han i noen øyeblikk.

Til slutt innhentet lureriet Borgenstjerne, og han endte altså i rettssalen anklaget for svindel og underslag. Da hadde han lurt rundt 500 kvinner, og hadde omtrent 50 barn rundt omkring i landet.

Selvfølgelig bidro han ikke med et øre for å forsørge familiene – slike summer hadde ikke Borgenstjerne, selv om han svindlet i stor stil.

Lattervekkende ille

Selv om de tjue vitnene i rettsaken gråt sine bitre tårer, var omfanget av Borgenstjernes eskapader så hinsides at man kunne høre humring og svak latter bre seg i salen. Hovedpersonen satt og gapskrattet. Selv han måtte gi seg ende over når lureriet hans ble brettet ut i all sin «prakt».

Det spørs om han lo like høyt når dommen på 4 års fengsel falt, men Borgenstjerne understreket at han hadde utrolig mye moro på veien dit, og virket langt ifra som han angret på sine handlinger. Snarere tvert imot.

Fengselsstraffen ser ut til å ha blitt slutten på den forføreriske ferden til Hadelands Don Juan, og man hørte lite til han etter dette.

Les også: Black Hawk Down - pilotens egen historie

67 år med Vi Menn

Denne artikkelen er basert på artikler og opplysninger hentet fra Vi Menns digitale arkiv www.vimennpluss.no. Der finner du absolutt alt Vi Menn har gitt ut siden starten i 1951, enten du interesserer deg for romfart eller sleipe kvinnebedårere fra Hadeland, eller noe helt annet.

Nyhetsbrev fra SIDE3: Meld deg på her!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her