<b>SOSIALISTISK REALISME:</b> Overraskende å se en UFO i nabolaget Medzijarky på østkanten av Bratislava. Den ble bygget på midten av 1970-tallet da landet var en del av Sovjetunionen og arkitekturen representerer monumental realisme.  
SOSIALISTISK REALISME: Overraskende å se en UFO i nabolaget Medzijarky på østkanten av Bratislava. Den ble bygget på midten av 1970-tallet da landet var en del av Sovjetunionen og arkitekturen representerer monumental realisme.   Foto: foto:

Storbyferie

Brutale Bratislava

Bratislava er en av Europas mest undervurderte storbyer, og har mer enn tradisjonelle turistattraksjoner å by på. Som brutalisme-arkitektur, arven etter Nazi-Tyskland, og jernteppet, bunkere og borgen til den ondeste kvinnen som har eksistert.

Publisert Oppdatert

Statuen på plassen forestiller en mann med gevær, holdningen er stolt. En hyllest til opprøret partisansoldatene gjorde mot nazistenes marionett-regjering i Slovakia. Opprøret ble først slått ned da tyske soldater okkuperte landet. Da Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia i 1968, samlet folk seg her. Og igjen under «fløyelsrevolusjonen» i 1989 da fredelige demonstrasjoner førte til at kommunistpartiets diktatur kollapset.

I 2018 ble plassen igjen et samlingspunkt. Jeg står på et fortau pyntet med blomster og bilder til minne om den unge journalisten Ján Kuciak og hans forlovede Martina Kusnirova som ble drept 21. februar 2018. Gravejournalisten Kuciak valgte å gå etter den italienske ‘Ndrangheta-mafiaens forbindelse med den slovakiske eliten. ‘Ndrangheta spesialiserte seg på unndragelse av EU-midler, og folk fra regjeringspartiet hadde forbindelser til dem.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå