<b>URMANNEN:</b> Den mediesky bergenseren Joakim Lehmkuhl (1895-1984) solgte en halv milliard Timex-ur. Dette er et av få bilder som finnes av han. Foto: Getty Images
URMANNEN: Den mediesky bergenseren Joakim Lehmkuhl (1895-1984) solgte en halv milliard Timex-ur. Dette er et av få bilder som finnes av han. Foto: Getty Images

Timex-gründeren var fåmælt og lite skoleflink

Bergensener flyktet fra nazistene - ble klokkemagnat i USA

Joakim Lehmkuhl hadde aldri sett innsiden av et ur. Likevel skapte den mediesky bergenseren et klokkeeventyr verden aldri har sett maken til.

Publisert Oppdatert

Det er ingen hemmelighet at Timex-uret er et amerikansk ikon på linje med Coca-Cola, Zippo-lighteren og Ford Mustang. Mindre kjent er det at bak den forbløffende suksessen sto en fåmælt, lite skoleflink bergenser.

Joakim Lehmkuhl hadde gode kort på hånden allerede ved fødselen. Guttungen kom til verden i 1895, som sønn av skipsreder og statsråd Kristofer Lehmkuhl - han som seilskuten “Statsraad Lehmkuhl” er oppkalt etter, og som også regnes som Norges Handelshøyskoles far. Som om ikke det var nok, så var Joakims onkel selveste Christian Michelsen, Norges statsminister og en av de sentrale kreftene bak unionsoppløsningen i 1905.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå