<b>LIVREDDER:</b> Katapultsetet til F-35 blir testet ut i bakkehøyde. I dag kan over 7500 piloter takke innsatsen til verdens modigste mekaniker for at de lever.
LIVREDDER: Katapultsetet til F-35 blir testet ut i bakkehøyde. I dag kan over 7500 piloter takke innsatsen til verdens modigste mekaniker for at de lever. Foto: Martin-Baker

Forsøkskanin for utskytinger

Rakettstol-Benny

Ingen har overlevd flere utskytinger fra jagerfly enn Benny Lynch. Hele 31 ganger stilte han som frivillig forsøkskanin da katapultsetet var en fersk oppfinnelse. Se video.

Publisert Oppdatert

Sommeren 1946 satt en røslig irlender med sykkesltyrebarter i baksetet på britenes første operative jetjager, Gloster Meteor, over Chalgrove-flyplassen i Oxfordshire.

Bernard Lynch, populært kalt Benny, var ikke pilot, men mekaniker hos flyprodusenten Martin-Baker. En jobb han ikke syntes var spesielt spennende, men Benny var mannen som havnet på rett sted til rett tid.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå