<b>SKÅRET UT:</b> Prekestolen, Jesus på korset er sentralt kunstverk i Majorstuen kirke. Verkene var botsøvelsen til en tidligere SS-torturist.
SKÅRET UT: Prekestolen, Jesus på korset er sentralt kunstverk i Majorstuen kirke. Verkene var botsøvelsen til en tidligere SS-torturist. Foto: Petter Berg

Fra torturkamre til norske altertavler

Nazitorturisten utsmykket norske kirker

Først trodde Audun Bødtker på Quisling og Hitler. Etter innsats som SS-mann og torturist, ble han en overbevist tilhenger av kristendommen og kunsten. Arbeidene hans henger i kirker over hele landet.

Publisert Oppdatert

Lidelsen og smerten i Jesus-skikkelsen bak alteret i Majorstuen kirke i Oslo (toppbildet) springer kirkegjengere i øynene. Kunstneren Audun Bødtker som sto bak utskjæringene på 1950-tallet, visste mer om smerte og lidelse enn de fleste.

For 10–15 år før han skapte kunstverket, var jobben hans å påføre andre smerte – som SS-offiser, som nazi-politimann og hjelpemann for Gestapo.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå