<b>FARLIG:</b> Grevinne Maria Krystyna Janina Skarbek med dekknavnet Christine Granville var agenten som fikk engelskmennene til å oppdage at kvinner egnet seg for spionasje.
FARLIG: Grevinne Maria Krystyna Janina Skarbek med dekknavnet Christine Granville var agenten som fikk engelskmennene til å oppdage at kvinner egnet seg for spionasje. Foto: Getty Image

Spionen som ble Churchills favoritt

Agenten med dødelig drag

Mens fiendens spionjegere jaktet på menn, gjorde den britiske agenten med dekknavnet Christine Granville karriere. Hennes drag på menn skulle både føre til død – og evig berømmelse.

Publisert Oppdatert

Atlanterhavet 1951: De må ha lurt litt, de ferierende på cruiseskipet MV Ruahine til New Zealand, over den vakre, kvinnelige servitøren med alle medaljene på brystet. Alle ansatte måtte bære sine medaljer fra krigen på uniformen. Men ingen hadde så mange som denne kvinnen.

Kanskje noen også spurte hvorfor hun bar det franske Krigskorset? Hva hun hadde gjort for å bli verdiget utmerkelsen Den britiske Imperieordenen? Og de polske utmerkelsene? Men det er ikke sikkert de fikk svar.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå