Foto: Privat

– Vi vet det vi driver med er livsfarlig

Her balanserer Jonas (19) på én arm – 30 meter over bakken. Politiet frykter ny trend.

Publisert

Mens kameraten tar bilder, klatrer Jonas Bødtker-Næss (19) opp i den over 30 meter høye radiomasta på Vardås på Nøtterøy. På toppen gjør han stunts – blant annet bare med én hånd.

– Vi vet det vi driver med er livsfarlig, sier 19-åringen til tb.no.

Advarer andre

Han sier han skjønner at stuntene kan virke skremmende på folk.

– Vi forstår at andre synes det er galskap. Men for oss handler det ikke om å utfordre døden, men heller om å leve livet fullt ut. Jeg anbefaler ingen andre å gjøre det samme uten trening, understreker han.

19-åringen forteller at de er 2–3 stykker som pleier å drive ekstremklatring i og rundt Tønsberg.

– Vi har vært overalt hvor det er høyder, og alltid på utkikk etter flere.

Hard trening

Det var rett før snøen kom at de tok turen til radiomasten på Nøtterøy for å klatre opp og gjøre stunts. De har ikke sikkerhetsutstyr, men 19-åringen forteller at mye trening ligger bak.

– Min trening består av håndbalansering, akrobatikk, turn og styrkeøvelser med egen kroppsvekt. I tillegg til mye tøying og balansering på line. Den mentale treningen er like viktig. Den består i å holde fokus og å kontrollere frykten, forklarer Jonas.

Han forteller at han trener 4–5 timer annenhver dag.

– Jeg har alltid vært aktiv. Jeg trener mye styrke. Det var som 13-åring jeg virkelig begynte å trene for å bli god på det jeg holder på med nå.

Foto: Privat

Politiet: Ikke nødvendigvis ulovlig

Politiadvokat Lene Skeistrand Svendsen har sett bildene og sier dette om lovligheten av masteklatringen:

– Det er ikke nødvendigvis ulovlig å utsette seg selv for fare på denne måten, men det er noe vi på det sterkeste vil fraråde folk å gjøre, sier hun.

Hun er bekymret for at stuntene i toppen av masta kan være starten på en ny trend.

– Min bekymring er at andre, spesielt barn, skal prøve å ta etter eller prøve å overgå stuntene slik det skjedde med for eksempel «planking» og at det vil skje ulykker, sier Svendsen.

Familien er bekymret

Jonas forteller videre at familien er skeptisk til det han driver med.

– Familien liker det ikke, men har akseptert det. Min sikkerhet er at jeg har trent veldig mye, og ikke minst så har jeg dyp respekt for det jeg driver med, forklarer han. Og legger til:

– Når jeg er på toppen er jeg veldig konsentrert på det jeg driver med og tar ett sekund om gangen. Da tenker jeg ikke følelser. Men før jeg balanserer er det en skrekkblandet fryd.

Akrobatikk

For Jonas begynte det hele med akrobatikk.

– Etter hvert så spesialiserte jeg meg mer på håndbalansering og balansekunst. Jeg prøver stadig å pushe grensene ved å ta det høyere. Det er veldig få i verden som driver med dette, spesielt i høyden. Jeg har kontakt med de fleste som holder på via sosiale medier. Eskil Rønningsbakken (som er en norsk balansekunstner, red.anm.) er en av mine store forbilder, forteller han.

Foto: Privat

Nettopp sosiale medier og nettdeling har en viktig funksjon i miljøet.

– YouTube spiller en viktig rolle som læringsarena siden det er så få som driver med denne sporten. Vi prøver å lage kunst som vekker følelser. Dette er min lidenskap, det jeg lever for, sier Jonas Bødtker-Næss.

– Du beskriver det som kunst – hva legger du i det?

– Jeg ser ikke på det som en kunstart i seg selv, men mer som balansekunst. Men det kan være bra motiv for en god fotograf. Jeg gjør dette for min egen del, men setter pris på anerkjennelse, innrømmer han.

Denne saken ble først publisert på tb.no.