<b>BERBERBROEN:</b> Passage de ponts berberes, en enkel, men luftig passasje i Tahgia i Marokko.
BERBERBROEN: Passage de ponts berberes, en enkel, men luftig passasje i Tahgia i Marokko. Foto: Lodge Mohammed Amil

DEN SMALE STI

Verdens farligste fjellstier

Ikke er de gjengrodde og ikke går de gjennom skog og mark. Disse stiene byr først og fremst på luft, masse luft og potensiell dødsangst.

Publisert Oppdatert

Søker du på «world’s most dangerous footpaths/hiking trails», er sannsynligheten stor for at du treffer på
Mount Huashan i Kina. Der finnes det som mange vil omtale som «verdens farligste sti».

Selve fjellmassivet, som består av fem topper, har vært regnet som en taoistisk helligdom i over 2000 år. Taoismen er ved siden av konfutsianismen og buddhismen den tredje store retningen innen kinesisk religion og filosofi.

LES OGSÅ: Kan du disse Snapchat-triksene?

Vertikale trapper

I århundrer har pilegrimer tatt seg opp til toppen av de hellige fjellene via nær vertikale trapper uten rekkverk. Men det var turen opp til Sørtoppen som virkelig satte fjellet på kartet grunnet den skjøre plankestien opp.

Den var anlagt på utsiden av fjellet, så bratt og luftig at selv fjellgeiter betakket seg. Tykkelsen på plankene var ofte bare 10 centimeter og det var 1000 meter rett ned.

<b>PLANKESTI I SKYENE:</b> Den som skal gå plankestien på Mount Huashan bør ikke ha høydeskrekk. 
PLANKESTI I SKYENE: Den som skal gå plankestien på Mount Huashan bør ikke ha høydeskrekk.  Foto: Getty Images

Ramlet i døden

At plankestien opp til templene som ventet på Sørtoppen, kalt Landing Wild Goose Peak, på 2155 meter over havet var beryktet for alle sine fall med døden til følge, fungerte mer som en magnet enn en advarsel for alle som likte nervepirrende utfordringer. Kinesiske myndigheter førte ikke noen offisielle tall over antall omkomne, men man regner med at minst 100 ramlet i døden hvert år inntil stien ble stengt for noen tiår siden.

Plankeveien i himmelen

Området ble i 1982 erklært som naturpark, og først i 2018 åpnet «plankeveien i himmelen» for publikum på nytt etter å ha gjennomgått reparasjoner og oppgraderinger for å bedre sikkerheten. I dag kommer våghalser og eventyrlystne fra hele verden for å utfordre seg selv på de smale treplankene som er festet til de loddrette veggene.

Mount Huashan ligger bare 120 kilometer fra storbyen Xi’an, og de hellige fjellene er en stor turistattraksjon. Det kan derfor bli ganske folksomt på den smale himmelstien.

Dersom man ikke orker å gå opp, så går det gondoler opp til både Nord- og Vesttoppen, og det kan bety svært mange mennesker på fjellet. Vesttoppen regnes for det beste utgangspunktet for plankestien.

<b>ENKLE FORHOLD:</b> Munker og pilegrimer vandret på disse spinkle stiene for å komme opp til helligdommene. 
ENKLE FORHOLD: Munker og pilegrimer vandret på disse spinkle stiene for å komme opp til helligdommene.  Foto: Getty Images

Kongens lille sti

Stien El Caminito del Rey ligger en times kjøring nordvest for Malaga, og er blant verdens mest beryktede stier. Hundre meter over eleven Guadalhorce i Desfiladero de los Gaitanes-kløften ble det på begynnelsen av 1900-tallet bygget en sti i fjellveggen.

Årsaken var at kraftselskapet Sociedad Hydroelectrica del Chorro trengte en transportåre mellom kraftverkene Salto del Gaitanejo og Salto del Chorro som vedlikeholdsarbeiderne kunne bruke.

Arbeidet med stien startet i 1901 og ble avsluttet i 1905. Kong Alfonso XIII benyttet stien i 1921 da han skulle foreta den offisielle åpningen av Guadalhorce-dammen. Fra da av ble stien kalt El Caminito del Rey – Kongens lille sti.

Ble livsfarlig

Mangel på vedlikehold gjorde at stien etter hvert ble livsfarlig. Rekkverk ble borte og flere steder smuldret underlaget helt opp. Men risikoen og det faktum at stien lå i et populært område for klatring, gjorde at ryktet om El Caminito del Rey vokste og ble et stadig mer ettertraktet mål. Mange besøkte området utelukkende på grunn av stien. Flere alvorlige ulykker oppsto, noen fatale. I 1993 døde en 12 år gammel jente som var på utflukt med en sommerskole. Det begynte å komme krav om at stien måtte stenges.

<b>GJENÅPNET:</b> El Caminito del Rey var lenge regnet som verdens farligste sti. Den ble stengt 2000, men gjenåpnet for publikum i 2015. 
GJENÅPNET: El Caminito del Rey var lenge regnet som verdens farligste sti. Den ble stengt 2000, men gjenåpnet for publikum i 2015.  Foto: Getty Images

I 1999 og 2000 var det så mange dødsulykker knyttet til stien at de andalusiske myndighetene stengte adgangen til stien for å unngå flere dødsulykker.

Første delen av stien ble revet, og det vanket bøter på opptil 6000 euro for dem som likevel forsøkte seg. Arbeidet med å sette stien i stand startet i 2014, og den ble åpnet for turisme i 2015.

LES OGSÅ: Reisebrev fra Helvete - landet ingen besøker

Bare det første året besøkte cirka 250 000 mennesker stien. Ikke alle fullfører turen. Noen nøyer seg med å ta to skritt ut på stien, ser juvet 300 loddrette meter under seg, kjenner på høydeskrekken og trekker seg tilbake. I dag regnes El Caminito ikke bare som Andalucias, men som en av Spanias største attraksjoner.

Stiens fulle lengde er 7,7 kilometer, selv stien i juvet er på 2,9 kilometer.

<b>KONGENS LILLE STI:</b> En ny og tryggere sti er anlagt over den gamle. 
KONGENS LILLE STI: En ny og tryggere sti er anlagt over den gamle.  Foto: Getty Images

Labyrint og engletårn

Flere av verdens farligste stier er å finne i fjellkjeden Rocky Mountains i USA. To av disse farlige tråkkene ligger i delstaten Utah.

En av dem heter Angel’s Landing og ligger i nasjonalparken Zion. Turen er drøye åtte kilometer lang med passasjer som lett svimlende Walter’s Wiggles og Scouts Lookout. Men det er den siste delen av turen som har gjort Angel’s Landing beryktet. Mot toppen er stien på enkelte steder kun noen fot bred og svært bratt, og man må klamre seg til rekkverket som er boltet fast i bakken.

<b>ANGEL’S LANDING:</b> Stien opp er stedvis svimlende, men det er særlig det siste stykket som er luftig.
ANGEL’S LANDING: Stien opp er stedvis svimlende, men det er særlig det siste stykket som er luftig. Foto: Getty Images

Den andre stien som ligger i Utah kalles The Maze, Labyrinten, og ikke uten grunn. Den snirkler seg gjennom nasjonalparken Canyonlands. Mange av stiene er rene blindveier som stopper rett i en bergvegg. Her risikerer man å bli overrumplet av stormflo eller digre steiner som løsner fra den porøse fjellsiden.

LES OGSÅ: Vodka og tømmermenn - Haglund i Sibir

Stiene er åpne for publikum, men nasjonalparkens voktere advarer alle som begir seg inn i The Maze om å utvise den største forsiktighet og ha med godt kommunikasjonsutstyr.

Labyrinten er ikke for uerfarne vandrere og du må belage deg på å være selvhjulpen. The Maze ligger i det mest øde området av Canyonlands, og det er dermed langt til folk og hjelp dersom ulykken skulle oppstå.

<b>THE MAZE:</b> Labyrinten i Canyonlands er kronglete og utsatt for ras og plutselig oversvømmelser.
THE MAZE: Labyrinten i Canyonlands er kronglete og utsatt for ras og plutselig oversvømmelser. Foto: Wikipedia

Berberbroen

Taghia er en berberlandsby som ligger på 1900 meter over havet med rundt 500 innbyggere i Marokko. Berbere er et vanlig navn på den nomadiske urbefolkningen i Nord-Afrika.

Fjellene og juvene rundt Taghia er populære steder for klatring, men stedet har også en attraksjon som ikke krever spesielle klatreevner, men kanskje en dose mot og fravær av høydeskrekk. Passage des ponts berberes, berberbroen, er en sti festet i fjellveggen ved hjelp av stokker og stein.

<b>BERBERBROEN:</b> Passage des ponts berberes er en enkel, men luftig passasje i Taghia <br/>i Marokko. 
BERBERBROEN: Passage des ponts berberes er en enkel, men luftig passasje i Taghia
i Marokko. 
Foto: Lodge Mohamed Amil

Broen og stien for øvrig er stedvis luftig. Taghia ligger avsidesliggende til cirka to timers vandring fra byen Zaouiat Ahansal, i provinsen Azilal. For å komme til Zaouiat Ahansal, tar det rundt fem timer med drosje fra Marrakech. Det er også mulig å komme med buss fra Azilal.

LES OGSÅ: (+) Flytter byen tre kilometer

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her