<b>MARINEJEGER:</b> To Goldfish-RIB-er fra Marinejeger-kommandoen på oppdrag 
i Rødehavet.
MARINEJEGER: To Goldfish-RIB-er fra Marinejeger-kommandoen på oppdrag i Rødehavet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

De skarpeste spesialstyrkene

- Norske marinejegere er best i verden

Verdens kanskje mest kjente elitesoldat trekker frem Marinejegerkommandoen som en av de beste maritime spesialstyrkene i verden.

Publisert

Norske spesialstyrker er blant verdens beste, selv om de sjelden figurerer på de mange uoffisielle «verdens beste-listene».

De trener og opererer sammen med SAS og Navy Seals, og er akseptert og inkludert blant de beste, selv om de er små og kommer fra en småstat.

Satsing på spesialstyrker er en strategisk innretning i norsk forsvarspolitikk.

Spesialstyrkene er først og fremst en ressurs for nasjonalt forsvar og nasjonal terrorbekjempelse. Samtidig har både Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK) deltatt i internasjonale operasjoner siden midten av 90-tallet.

Først på Balkan, siden i Afghanistan hvor de har vært involvert siden 2002.

<b>NORSKE ELITESOLDATER: </b>Forsvarets spesialkommando, Marinejeger-kommandoen og Beredskaps-troppen trener på kontraterror i Rena leir, som en oppkjøring til øvelse Gemini 
i 2014
NORSKE ELITESOLDATER: Forsvarets spesialkommando, Marinejeger-kommandoen og Beredskaps-troppen trener på kontraterror i Rena leir, som en oppkjøring til øvelse Gemini i 2014 Foto: Didrik Linnerud/Forsvaret
<b>TRENTE MED MARINEJEGERE:</b> I mai 2011 ble 23 spesialsoldater fra Navy SEAL Team 6 sendt på sitt livs oppdrag med mål om å drepe bin Laden. Robert O’Neill er mannen som skal ha drept terrorlederen med tre skudd i hodet. Rob O’Neill har vært i Norge to ganger og trent med norske marine-jegere. <br><br>– Når jeg blir spurt om hvem som er de beste maritime spesialstyrkene i verden, bruker jeg å trekke frem britiske Special Boat Service (SBS) og de norske marinejegerne, sa Rob O’Neill da Vi Menn intervjuet ham 
i fjor.
TRENTE MED MARINEJEGERE: I mai 2011 ble 23 spesialsoldater fra Navy SEAL Team 6 sendt på sitt livs oppdrag med mål om å drepe bin Laden. Robert O’Neill er mannen som skal ha drept terrorlederen med tre skudd i hodet. Rob O’Neill har vært i Norge to ganger og trent med norske marine-jegere.

– Når jeg blir spurt om hvem som er de beste maritime spesialstyrkene i verden, bruker jeg å trekke frem britiske Special Boat Service (SBS) og de norske marinejegerne, sa Rob O’Neill da Vi Menn intervjuet ham i fjor.
Foto: Privat

Med i jakten

Innledningsvis var enheter fra FSK og MJK med og jaktet på al-Qaida under operasjon Anaconda. Sammen med spesialenheter fra USA, Canada, Australia, New Zealand, Danmark, Tyskland og Tyrkia, utgjorde de Task Force K-BAR. Siden har norske spesialstyrker deltatt i operasjoner for å pågripe sentrale personer i terrornettverkene i og rundt Kabul. Fra 2007 har FSK hatt som hovedoppgave å bygge opp en spesialenhet i det afghanske politiet.

Kostet liv

Norske spesialstyrker har flere ganger blitt angrepet av terrorister. Gjennom årene har stridskontaktene blitt flere, og marginene mellom suksess og tragisk utfall blitt mindre. Kampen mot Taliban i Afghanistan har kostet ti norske soldater livet. To av dem har vært tilknyttet spesialstyrkene. Sju nordmenn har blitt tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats i Afghanistan. Seks av dem har tilhørt spesialstyrkene.

<b>TØFF TRENING:</b> Veien til å bli marinejeger innebærer en av Norges hardeste militære utdanninger.
TØFF TRENING: Veien til å bli marinejeger innebærer en av Norges hardeste militære utdanninger. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

FAKTA

Marinejeger-kommandoen (MJK)

I kjølvannet av andre verdenskrig opprettet Forsvaret en egen avdeling som kunne utføre rekognosering- og sabotasjeoppdrag mot fiendtlige mål over og under vann.

Dette var starten på det som i dag kalles Marinejegerkommandoen.

Avdelingen skal være i stand til å løse komplekse oppdrag innenfor et bredt nedslagsfelt. Kommandoen står blant annet på nasjonal kontraterror-beredskap for å kunne bistå politiet ved behov, og er kontinuerlig på beredskap for internasjonale operasjoner.

Veien til å bli marinejeger innebærer en av Norges hardeste militære utdanninger.

Forsvarets spesialkommando (FSK)

På bakgrunn av internasjonal terrorisme og utviklingen av Norges oljevirksomhet på kontinentalsokkelen, besluttet regjeringen i 1979 å opprette en antiterror-kapasitet i Forsvaret. Dette resulterte blant annet i etableringen av det som i dag kalles Forsvarets spesialkommando (FSK).

Forsvarets spesialkommando er trent på å løse oppdrag innenfor nasjonal og internasjonal krisehåndtering. Avdelingen støtter politiet med terrorbekjempelse ved eksempelvis olje- og gassinstallasjoner til havs, fartøy i norske farvann og installasjoner på land.

Kilde: Forsvaret

Kilder: Forsvaret, Malin Stensønes: På våre vegne, Krigskorset.no, Tom Bakkeli: Krigere og diplomater

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her