Foto: (Climate Central)

- Varmeste året på 5000 år

Her ser du den skremmende utviklingen de siste 135 årene.

Publisert

Over nyttår kom nyhetene om at 2014 var det varmeste året som noen gang er målt, både i Norge og i resten av verden.

Nå mener noen værforskere at rekorden ikke bare gjelder for de 135 årene siden man begynte med temperatur-statistikk.

- Vi kan trygt si at det var det varmeste året på 1700 til 2000 år, og det er antakeligvis trygt å anta på de siste 5000 årene, sier forsker Don Wuebbles til The Guardian.

Wuebbles ved University of Illinois har jobbet med flere IPPC-rapporter (Intergovernmental Panel on Climate Change) og er en av dem som mener at spørsmålet om det er global oppvarming ikke lenger bør være et diskusjonstema.

- Klar trend
- Trenden er at det stadig blir varmere. Tretten av de 15 varmeste årene har funnet sted siden 2000, sier han.

Jonathan Overpeck ved Arizona State University sier Washington Post at det mest oppsiktvekkende med 2014-rekorden er at den kom uten en El Niño i begynnelsen av året. Værfenomenet i det østlige Stillehavet, som varmer opp overflatevannet, fører også til høyere gjennomsnittstemperaturer i årene den inntreffer.

Han er en av 21 klimaforskere som har kommentert varmerekorden i 2014 til avisen. De fleste er enige i at rekorden viser en global oppvarming drevet av menneskers aktivitet.

TEMPERATURUTVIKLING: Globale luft- og vanntemperaturer de siste 110 årene viser tydelig en langsiktig temperaturendring.
TEMPERATURUTVIKLING: Globale luft- og vanntemperaturer de siste 110 årene viser tydelig en langsiktig temperaturendring. Foto: (NOAA)

Én til 27 millioner
- Et rekordår er i seg selv ikke signifikant, men dette er et i en serie av rekordvarme år som er drevet av den kontinuerlige underliggende globale oppvarmingen, sier leder Gavin Schmidt ved NASAs Goddard Institute of Space Studies (GISS)til Washington Post.

Climate Centrals forskningsgruppe sier at sjansen for at temperaturene endres som følge av naturlig variasjon, er mindre enn én til 27 millioner.

Værorganisasjonen har laget en video som viser temperaturutviklingen de siste 135 årene. Videoen viser hvordan temperaturene har steget.