Foto: E. Bacon/Hulton Archive (Getty Images)

Tryllekunstner lurte nazistene

Illusjonisten Jasper Maskelyne lurte erkefienden trill rundt.

Publisert

I 1941 var det rett før Storbritannia mistet Nord-Afrika til nazistene. I desperasjon henvendte den britiske hærledelsen seg til tryllekunstneren Jasper Maskelyne. I løpet av bare ett år klarte magikeren å snu krigslykken og tvinge tyskerne på flukt, skriver magasinet Historie på sine nettsider.

Hemmeligheten var pappmasjé og lyskanoner. Men det var bare såvidt Maskelyne fikk sjansen ...

Tryllebanden

Jasper Maskelyne kom fra en familie med lange tradisjoner i tryllekunstner. Da krigen brøt ut vervet han seg til tjeneste i håp om at hans evner i å føre folk bak lyset kunne brukes mot tyskerne. De britiske offiserene var imidlertid ikke helt overbevist, men lot seg overtale da Maskelyne tryllet frem et tysk krigsskig på Themsen ved hjelp av speil og en modell.

Han ble stasjonert i Nord-Afrika, men brukte talentet sitt mest til å underholde medsoldater. Det vil si, inntil general Archibald Wavell opprettet etterretningsseksjonen MI9.

Maskelyne ble rekruttert til gruppen, hvor hans egenskaper straks kom til sin rett. Ganske snart hadde han et team på 14 personer, blant annet en arkitekt, en snekker, en ingeniør, en kjemiker, en elektriker, en kulissebygger og en ekspert på restaurering av kunst.

Gruppen fikk kallenavnet «The Magic Gang» - «Tryllebanden».

Alexandrias havn forsvant

Bevæpnet med hammer, plank og spiker ble Tryllebanden en sjelden militærsuksess. De forvandlet jeeper til stridsvogner og stridsvogner til å se ut som ufarlige lastebiler. De tryllet frem kanoner av pappmasjé og til og med krigsskip og hele armeer.

En av Maskelynes største illusjoner, var å skjule Alexandria og Suezkanalen for å forvirre de tyske bombeflyverne.

Havnen i Alexandria var britenes viktigste forsyningshavn i Nord-Afrika, og sommeren 1941 var en svært viktig konvoi på flere hundre skip på vei. Havnen var med andre ord et opplagt mål for tyske luftangrep. Maskelynes løsning var unik. Han «flyttet» hele havnen.

I bukten Maryut fem kilometer unna snekret Magic Gang sammen en kopi av bygningene, med fyrtårn og luftvernbatteri, og lyssatt det hele så pilotene ville slippe bombene sine på helt feil sted. Illusjonen var en ubetinget suksess, tyskerne fløy rett på og bombet kulissene sammenhengende i tre dager uten å oppdage Maskelynes bløff.

Maskelyne valgte å «flytte» havnen i Alexandria fem kilometer, til innsjøen Maryut.

Knuste Rommel

Året etter måtte Tryllebanden til pers igjen, og denne gangen i slaget som markerte vendepunktet i krigen i Nord-Afrika under andre verdenskrig, kalt «Operasjon Bertram», det andre slaget om El Alamein.

Erwin Rommel var på fremmarsj og den britiske generalen Bernard Montgomery visste at han måtte knuse tyskerne i ett avgjørende slag. Illusjonen britene iverkssatt, var imponerende. Ved hjelp av store mengder falsk krigsmateriell, latet det til at det britiske samveldet vil slå til fra sør, men i virkeligheten ville britene angripe fra nord.

I nord skjulte Maskelyne og gjengen hans 1000 stridsvogner som ufarlige lastebiler, mens de skapte 2000 falske stridsvogner i sør ved hjelp av kulisser og pyroteknikk. De bygget også falske jernbanelinjer og vannledninger, og holdt falske radiosendinger. For tyskerne så det ut til at britene aldri ble ferdige til å angripe...

Foto: Hulton Archive (Getty Images)

Men den 23. oktober slo britene til, fra nord, og overrumplet tyskerne fullstendig. I løpet av 20 blodige dager ble de tyske styrkene knust, og restene av Rommels menn måtte trekke seg tilbake til Libya.

Videoklippet forteller den fantastiske historien om Jasper Maskelyne.

Den allierte seieren i slaget var et vendepunkt i krigen i Nord-Afrika. Aksemaktenes offensiv mot de strategisk viktige mål Suezkanalen og oljefeltene i Midtøsten ble stoppet. Seieren i det andre slaget om El Alamein var et av flere tegn på at aksemaktene var tvunget over på defensiven.

Etter krigen ble Maskelynes innsats glemt, og i en avisartikkel fra 2002 skriver The Guardian at han døde som en bitter drukkenbolt, i 1973.

Foto: Hulton Archive

Bare en bløff?

Det er i ettertid sådd tvil om illusjonistens rolle i krigen, og om det i det hele tatt eksisterte en «Tryllebande».

Den australske militærhistorikeren Richard Stokes, også han en magiker, hevder i en serie artikler publisert i magasinet Geniis Magic Journal mellom 1997 og 2005 at hendelsene Maskelyne beskriver i sine utgitte memoarer «White Magic» og «Magic: Top Secret», er ren fantasi. Blant Stokes' kilder er Jasper Maskelynes sønn, Alistair Maskelyne.

Dokumentene som skal beskrive Maskelynes bedrifter under andre verdenskrig er fremdeles hemmeligstemplet, og blir ikke frigitt før i 2046.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.