«DEN PERFEKTE TRENINGEN»: Svømming sliter ikke på kroppen, aktivisere nær sagt alle muskler i kroppen og er også aerob trening dersom du tar litt og holder på i en 30-40 minutters tid.
«DEN PERFEKTE TRENINGEN»: Svømming sliter ikke på kroppen, aktivisere nær sagt alle muskler i kroppen og er også aerob trening dersom du tar litt og holder på i en 30-40 minutters tid. Foto: Istock

Trening

Professor i medisin: Det er fem typer trening du bør gjøre

I-Min Lee er professor i medisin ved Harvard Medical School. Hun sier jogging ikke er så sunt som folk tror, og anbefaler heller fem andre treningsformer.

Publisert

Å løpe seg en tur er en av de vanligste og enkleste formene for trening vi kan komme på. Du trenger ikke mer enn et par joggesko, så er du i gang.

Men professor I-Min Lee ved Harvard Medical School sier løping over tid kan tære på ledd og fordøyelsessystem, og anbefaler heller fem andre treningsformer i helserapporten "Starting to Exercise".

UNNGÅ Å LØPE LANGT: Å løpe langt, og gjerne på asfalt kan slite på ledd og fordøyelsessystem. Medisinprofessor I-Min Lee anbefaler heller fem andre treningsformer.
UNNGÅ Å LØPE LANGT: Å løpe langt, og gjerne på asfalt kan slite på ledd og fordøyelsessystem. Medisinprofessor I-Min Lee anbefaler heller fem andre treningsformer.

De fem treningsformene både brenner fett, bygger muskler, styrker benbygning og beskytter hjerte og hjerne.

Her er listen:

1. Svømming

Svømming omtales som "den perfekte treningen". Ikke bare aktiviserer svømming nær sagt alle musklene i kroppen, slitasjen på kroppen er nærmest ikke-eksisterende.

Økt puls styrker også hjerte og beskytter hjernen mot aldringstegn.

30-45 minutter svømming om gangen er aerobisk trening som forskning antyder kan hjelpe mot drepresjon, gjøre deg i bedre humør og redusere stress, blant annet.

2. Styrketrening

Styrketrening kan være så mangt, fra å løfte vekter i et treningsstudio til rene kroppsvektøvelser. Løfter du lett, bør du øke antall repetisjoner, mens tunge vekter krever færre gjentagelser.

ANBEFALT: Styrketrening er en av de fem treningsformene Harvard Medical School anbefaler. Du kan gjerne trene med kroppsvekt. Nøkkelen er å ta flere repetisjoner når motstanden går den.
ANBEFALT: Styrketrening er en av de fem treningsformene Harvard Medical School anbefaler. Du kan gjerne trene med kroppsvekt. Nøkkelen er å ta flere repetisjoner når motstanden går den.

Chris Jordan, mannen bak syv-minutter-treningen mange holder på med om dagen, sier til Business Insider at friske, voksne mennesker med fordel kan trene styrke to til tre ganger i uken.

3. Gå tur

Å gå seg en tur kan være effektiv medisin. Selv så lite som 30 minutters daglig kan over tid motvirke depresjon og forbedre hukommelsen, viser to forskjellige studier.

Harvard-rapporten anbefaler utrente personer å starte med 10-15 minutters turer og jobbe seg oppover til 30-60 minutter lange gåturer.

EKSPERT: I-Min Lee er professor i medisin ved Harvard. Hun er medforfatter at helserapporten "Starting to Excercise".
EKSPERT: I-Min Lee er professor i medisin ved Harvard. Hun er medforfatter at helserapporten "Starting to Excercise". Foto: Harvard Medical School

4. Knipeøvelser

Knipeøvelser er viktig for både menn og kvinner. De styrker en gruppe muskler omtalt som bekkenbunnen. Og selv om de ikke gir deg sixpack eller digre biceps, er du veldig interessert i å holde muskelgruppen i form.

Bekkenbunn omfatter urinrør, blære, tynntarm og rektum. Dersom du slurver med treningen av disse musklene i dag, kan det føre til ufrivillig vannlating og manglende kontroll på hva som kommer ut av endetarmen når du blir eldre.

Du trener bekkenbunn ved knipe som om du forsøker å stoppe å tisse eller holder inne en promp. Lee anbefaler å knipe i 2-3 sekunder før en slipper opp, og gjenta øvelsen ti ganger. Gjør gjerne dette 4-5 ganger om dagen.

5. Tai chi

Yoga og meditasjon har blitt stadig mer populært her til lands. Tai chi er en kinesisk kampkunst som setter sammen bevegelser til en slags bevegende meditasjon.

Bevegelsene i Tai chi skal gjøres med fokus og presisjon "i sitt eget tempo", og passer derfor personer i alle aldre. Balansetrening er en står del av kampkunsten.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her