Melk - i pulverform - er like effektivt som proteinpulver viser undersøkelser gjort av Norges idrettshøyskole. Bildet er en illustrasjon.
Melk - i pulverform - er like effektivt som proteinpulver viser undersøkelser gjort av Norges idrettshøyskole. Bildet er en illustrasjon. Foto: RBFried (iStock)

Trening

Norsk studie: Melk er like effektivt som proteinpulver

Like mye muskler med melk som med proteinpulver, viser studie gjennomført ved Norges idrettshøyskole.

Publisert

De fleste treningseksperter er enige om at protein må til for å bygge muskler gjennom styrketrening. For å øke tilførselen av protein, sverger mange til proteinpulver.

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at hver fjerde gutt mellom 16 og 18 år bruker proteintilskudd.

En studie gjennomført ved Norges idrettshøyskole tyder imidlertid på at det kan være unødvendig.

- Det som fører til økt muskelmasse og muskelstyrke, er trening. Folk må slutte å tillegge det at de får mer muskler og styrke når de trener til eksterne ting som proteinpulver, og heller ta æren for det selv, sier doktorgradsstipendiat Håvard Hamarsland ved Norges idrettshøgskole i en artikkel publisert på forskning.no.

Det er relevant å nevne at studien er finansiert av Tine og Forskningsrådet. Hamarsland bekrefter overfor Side3 at han ikke har noen kobling til Tine.

Håvard Hamarsland er stipendiat ved Norges idrettshøgskole.
Håvard Hamarsland er stipendiat ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

Les også: Professor i medisin: Det er fem typer trening du bør gjøre

I en studie av 36 yngre og 30 eldre personer som gjennomførte et styrketreningsprogram i henholdsvis tolv og elleve uker, viste det seg at lettmelk i pulverform var like effektivt i forhold til muskelbygging som «superproteinet» nativ myse.

– Vi målte hvordan muskelstyrke og masse økte over perioden. Men det var ingen forskjell på de to proteinene. Over tid er altså melk like effektivt som det nye superproteinet, konkluderer Hamarsland.

Forskerne fant ingen forskjell i effekt mellom gamle og unge, men personene i undersøkelsen utviklet muskelmasse individuelt fordi gener og livsførsel spiller inn på resultatet.

Les også: Rebecca Catherine mener hennes før- og etterbilder viser forskjellen på kardio- og stryketrening

Egil Berli-Johnsen er salgssjef for en av produsentene av proteinpulver i Norge. Han støtter forskningen, men understreker at det er forskjell på flytende melk og pulver.

- Jeg finner det positivt at det forskes på treningseffekt og proteinopptak. Spesielt gleder det meg at både NIH og aktørene i markedet enes om at aminosyreprofilen til myseprotein er det relevante når det kommer til muskelvekst og trening.

- Når det gjelder forskjellen på melk og proteinpulver fra melk, så er det litt skivebom å forsøke å vise noe som er relativt åpenbart, nemlig at samme protein har samme effekt på trening. Den store forskjellen på protein fra flytende melk og proteinpulver av melk er ikke effekten av proteinet, men det faktum at hvis man skal drikke i seg nok melk til å få 60 gram protein, så følger det med 80 gram sukker. Mens hele poenget med proteinpulver er å unngå sukkeret og fettet.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her