Foto: Scanpix

Ting du ikke visste om Kim Jong-il

Det var Nord-Koreas statsoverhode Kim Jong-Il som oppfant hamburgeren, gitt!

Publisert

Kim Jong-il er død. Gråtkvalte nyhetsoppleser meldte mandag 19. desember at statslederen på 69 år døde klokken 08.30 lørdag morgen.

Som sin far i 1994 skal Jong-il ha omkommet av et hjerteinfarkt.

Det er ikke bare nordkoreanernes som har mistet en mektig leder.

Skal vi tro Jong-ils enorme propagandaapperat, er mannen hyllet over hele verden. Her følger noen oppsiktsvekkende «fakta» om Nord-Koreas store far gjennom 69 år, Kim Jong-Il.

Overnaturlig fødsel

Ifølge nordkoreanske historiebøker ble Kim Jong-Il født i ei hytte inne i en hemmelig base i det hellige fjellet Paektu.

I fødselsøyeblikket lyste en sterk stjerne opp himmelen, vinter ble til vår og flere regnbuer poppet opp.

Riktignok strider dette litt imot den misvisende informasjonen vi har hatt om at han ble født i en geriljacamp i Russland mens faren var på flukt fra japanerne.

Foto: (Wikimedia Commons)

Elsket av verden

Nordkoreanske medier kan fortelle hvor høyt elsket landets leder er på andre siden av landegrensa.

Blant annet feirer folk og fe Kim Jong-Ils fødselsdag med ulike festivaler og filmer verden over. Vi andre er bare litt bekymret over atomvåpenprogrammet hans.

Mannen bak burgeren

Noe de færreste vet, er at Kim Jong-Il oppfant hamburgeren. Siden produkter fra Vesten og USA ikke har vært særlig godt mottatt i Nord-Korea, ble Kim Jong-Il nødt til å finne opp et godt ikke-vestlig matvareprodukt.

Avisen Minju Joson kunne dermed melde at geniale Kim Jong-Il kom opp med «dobbelt brød med kjøtt».

Moteikon

Ifølge den nordkoreanske avisen Rodong Sinmun er Kim «James Dean» Jong-Ils klesstil blitt et fenomen over hele verden.

Det vitner ikke minst om hvor populær og innflytelsesrik denne gladlaksen faktisk er. Er du i tvil, kan du bare begynne å telle antall store mørke solbriller du finner i parken.

Foto: Newsmakers (Getty Images)

Naturtalent i golf

Ja, faktisk verdens beste golfer noensinne. I 1994 ble det rapportert at Kim «Tiger Woods» Jong-Il hadde 38 under par på en 18 hulls golfbane.

Denne golfrunden inkluderte fem hole-in-ones og var 25 slag bedre enn det som til da var verdens beste runde.

Ikke nok med det: Denne gullrunden i golfens historie var den første golfrunden Kim Jong-Il noen gang spilte. Heldigvis for andre golfspillere har han andre, viktigere ting å foreta seg.

Dranker

Kim Jong-Il har god smak, og på begynnelsen av 90-tallet kunne Hennessey bekrefte at deres beste kunde var den stolte statslederen.

Han brukte årlig rundt fem millioner kroner på konjakk. Mannen vet å prioritere i et land der folk flest lever under fattigdomsgrensa.

Drømmeby

Apropos prioriteringer. Siden Kim Jung-il overtok makten i Nord-Korea har han vedlikeholdt en hel by som eksisterer bare for syns skyld. Kijong-Dong er en propagandaby bygget av Kim Jung-ils far på 1950-tallet tett inntil den sørkoreanske grensen.

Poenget med byen var å vise Sør-Korea hvilken enestående standard det hersket i nord, og forhåpentligvis friste folk til å flytte over grensen.

Det bor ingen mennesker i Kijong-Dong, lys slås av og på automatisk og feiemaskiner kjører i gatene for at byen skal virke befolket.

Kijong-Dong har dessuten en av verdens høyeste flaggstenger, på hele 160 meter. Bare flagget veier over et kvart tonn.

Foto: (Wikimedia Commons)

Avhengighet

Ingenting er kjedeligere enn å dope seg ned, og bli avhengig alene. Ingen vet dette bedre enn Kim Jong-Il.

Derfor får han alltid en i staben til å teste ut nye medisiner og smertestillende sammen med ham. Kim Jong-Il skal også ha kreditt for sin anti-røyke-kampanje.

Etter å ha fått beskjed av legen om å slutte å røyke, måtte hele Nord-Korea slutte sammen med ham. «Slutt å røyke, eller dø» viste seg å være mer effektivt enn Nicorette.

Selektivt utvalg

Onde tunger skal ha det til at Kim Jong-Il er noe kortvokst, og litt flau over nettopp det. Ja vel, men hvordan har det seg da at han tilbød en mirakelkur til alle kortvokste i hovedstaden Pyongyang i 1989? De som svarte på tilbudet fant fort ut at mirakelkuren var å bli transportert bort til ubebodde øyer sammen med handikappede, og således sikret Kim Jong-Il seg bedre gener for landets fremtid.

Vampyr

Like tøff som Dracula? Tøffere. For der hvor Dracula inntar blod oralt, skyter Kim Jong-Il jomfrublod rett i årene for å holde seg ung.

En versjon av denne artikkelen er tidligere publisert på Side3.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her