Foto: Hulton Archive (Getty Images)

Tidenes mest fantastiske flukt

Bare ett rømningsforsøk i historien kalles «Den store flukten». Dette er hva som skjedde.

Publisert

Søndag 29. mai 2011 opplevde Gjøvik fengsel det som vanligvis bare skjer på film. Som tatt rett ut av «Frihetens regn», gravde fangen Nikolin Kasa seg ut i friheten.

- Det er opplagt at han har brukt en god stund på dette, for veggen er tykk, sier fengselsleder Hans Grøndal ved Gjøvik fengsel til Nettavisen.

Bak speilet på badet i fengselscellen til Kasa ble det søndag morgen funnet et hull ut til omverdenen. Ute på gressplenen på østsiden av fengselet har Kasa klippet over piggtråden på toppen av gjerdet. Deretter har han klatret ut til friheten.

Men man trenger ikke å gå til filmen får å finne spektakulære rømninger å sammenligne med. Blant verdenshistorien mest kjente er Frank Morris og Anglin-brødrenes flukt fra Alcatraz i 1962, Alfréd Wetzler rømning fra Auschwitz i 1944 og ikke minst Pascal Payets gjentatte flukter fra Grasse-fengselet i Frankrike - hver gang med et kapret helikopter!

Det er imidlertid bare ett rømningsforsøk i historien som kalles «Den store flukten».

«Den store flukten»

Rømmingen fra tyskernes fangeleir Stalag Luft III 24. og 25. mars 1944 var så omfattende at den bare kalles «The Great Escape», eller «Den store flukten». Flukten ble planlagt og administrert av major Roger Bushnell i det britiske luftforsvaret (RAF).

Bushnell var leder for leirens «fluktkomité», og ifølge Pegasus-arkivet ble fangene både sjokkert og motiverte av majorens vanvittige plan.

- Alle i dette rommet lever på lånt tid. Vi skulle alle egentlig vært døde. Den eneste grunnen til Gud ga oss denne ekstra rasjonen med liv er så vi kan gjøre livet til et helvete for hunerne, skal Bushnell ha uttalt.

Foto: (Wikimedia Commons)

Deretter startet arbeidet med hele tre, ni meter dype tunneler, med kodenavn «Tom», «Dick» og «Harry». Tunnelene i seg selv var ekstraordinære nok, men det var antall fanger som skulle rømme gjennom dem, som virkelige skilte seg ut. 200 menn skulle rømme samtidig, og alle skulle ha sivile klær og forfalskede papirer.

Foto: (Wikimedia Commons)

Nedgangen til «Tom» var i et mørkt hjørne i en av leirenes bygninger, «Dick»s inngang var skjult i en avløpssump i en av vaskehallene, mens inngangen til «Harry» var kanskje den beste: Under en fungerende ovn i brakke 104. Ovnen ble rigget slik at den kunne flyttes i løpet av sekunder, selv om den var glovarm.

200 tonn med jord

Gjennom arbeidet med tunnelene ble det flyttet 200 tonn sand og jord, og det antas at soldatene som fraktet sanden fra tunnelene og ut i leiren gikk over 25.000 turer. Etter hvert kunne ikke soldatene spre mer sand, og det ble besluttet at «Dick» skulle fylles med sand fra de andre tunnelene. Tunnelene ble også brukt som lager for verktøy, klær og papirer.

I september 1943 oppdaget tyskerne inngangen til «Tom» etter at soldater hadde spionert på fanger som fraktet sand ut av tunnelen. Arbeidet med «Harry» ble satt på pause, og gravingen fortsatte ikke før i januar 1944. Så, i mars, var endelig den 102 meter lange tunnelen ferdig. Den store flukten kunne iverksettes.

Feilberegning

Over 600 fanger hadde jobbet med tunnelene, men «bare» 200 kunne bruke «Harry» som rømningsvei. De 200 ble delt i to grupper på 100 (pluss en bonusgruppe på 70 personer), hvor de personene med best tyskegenskaper og størst sannsynlighet for å klare seg på utsiden, fikk gå gjennom først.

Da den første fangen gravde seg ut i frihet på den andre siden av gjerdet, oppdaget han at tunnelen var noen meter for kort. Åpningen var ikke inne i skogen, men helt i utkanten, og i nærheten av et vakttårn. Fangene kunne heller ikke krype langs bakken fordi sporene i snøen ville kunne avsløre dem. Nå måtte fangene være spesielt oppmerksomme på vaktene, og antall fanger som skulle rømme i timen ble justert fra 60 til kun 10.

Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: (Wikimedia Commons)

Kortvarig frihet

Til tross for disse problemene, strømbrudd og tunnelkollaps klarte likevel 76 person å komme seg ut i friheten denne natten. Den 77. personen som krabbet ut, ble oppdaget av tyske vakter.

Av de 76 som kom seg ut ble hele 73 fanget av igjen. Av de tre som klarte seg, finner vi faktisk to nordmenn, pilotene Per Bergsland og Jens Müller. Den tredje var nederlenderen Bram van der Stok.

Roger Bushnell var en av de første som rømte gjennom tunnelen, og sammen med medfangen Bernard Scheidhauer kom de seg om bord på et tog i Zagan. De ble tatt på togstasjonen i Saarbrücken av Gestapo dagen etter, mens de ventet på toget til Alsace i Frankrike.

Foto: (Wikimedia Commons)

Hitler ville drepe alle

Hitler ville ikke bare henrette alle de 73 rømlingene tyskerne fanget igjen. Han ville også ta livet av leirsjefen Friedrich Wilhelm von Lindeiner-Wildau, arkitekten som hadde tegnet leiren, leirens sikkerhetssjef og alle vaktene som hadde vært på jobb den natten.

Flere av Hitlers rådgivere, deriblant Hermann Göring, frarådet så drastiske tiltak på grunn av Genèvekonvensjonene.

Hitler ga til slutt etter, og ga Himmler ordre om å skyte 50 av rømlingene. General Artur Nebe fikk i oppgave å plukke ut de dødsdømte, blant dem de to nordmennene Nils Fuglesang og Haldor Espelid.

De to ble tatt i Flensburg ved danskegrensen, og ført til Kiel. Her ble de skutt 29. mars 1944 av Johannes Post fra Gestapo.

Nebe ble for øvrig senere dømt til døden for å ha vært involvert i 20. juli-attentatet mot Hitler.

Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: Graeme Robertson (Getty Images)

Rømningsforsøket fra Stalag Luft III har inspirert en rekke bøker, TV-serier og filmer. Krigsfilmen «The Wooden Horse» ble spilt inn så tidlige som i 1949, mens den mest kjente spillefilmen er «The Great Escape» fra 1963.

Filmen har en IMDb-score på 8,3, og er med andre ord fremdeles verdt å se. I hovedrollene finner vi Steve McQueen, James Garner og Richard Attenborough.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.