Foto: knowledgesalad.com

Ti dyr du neppe ante eksisterte

Ett av dem lever i Norge. Dessverre.

Publisert

Hva har en hjort med vampyrtenner, fisk uten kjeve og en delfin uten ryggfinne til felles?

Tro det eller ei, men de er alle arter som eksisterer i dyreriket, til tross for at de kanskje høres mer ut som fantasidyr i samme kategori som Enhjørning, Yeti og «Loch Ness»-monsteret.

Heldigvis for deg har KnowledgeSalad.com samlet sammen ti dyr du kanskje ikke visste eksisterte i en liste, så du har noe å briefe med over neste øl med gutta.

1. Topphjort

«Hjort med hoggtenner» som vi kaller dem her i redaksjonen, er bedre kjent som topphjort eller duskhjort, finnes i nordøstlige Myanmar og deler av Kina. Ifølge Wikipedia stammer navnet fra hårdusken som vokser i pannen deres. De er visstnok ekstremt sky dyr og lever som oftest alene.

Foto: http://knowledgesalad.com/

2. Stjernemuldvarp

Det spørs om denne muldvarpen hadde fått innpass i de fleste hjem med sin ekstremt igjenkjennbare stjerneformede nese bestående av elleve hudfargede følehorn. Stjernemuldvarpen er liten, og trives best i lavt, vått terreng i Canada og nordlige deler av USA.

Foto: knowledgesalad.com

3. Southern right whale dolphin

Undertegnede fant ingen god oversettelse på denne delfinarten (skriv gjerne en i kommentarfeltet), men jeg kan opplyse deg om at Southern right whale dolphin er kjent for å ikke ha noen synlige tenner eller ryggfinne. Til tross for dette har de ingen problemer med å hoppe elegant i vannet.

Foto: http://knowledgesalad.com/

4. Mårhund

Mårhund, også kjent som vaskebjørnhund (eller «raccon dog» på engelsk»), lever i Øst-Asia. Til tross for navnet vaskebjørnhund, er de ikke en del av vaskebjørn familien. Faktisk betyr det vitenskapelige navnet, Nyctereutes procyonoides, «nattevandrer som ligner en vaskebjørn». Arten eksisterer i Norge, men er uønsket og står oppført på norsk svarteliste over arter som kan utgjøre en trussel mot norsk natur.

Foto: http://knowledgesalad.com/

5. Patagonian Mara

Er det en hare? Er det et marsvin? Ja, takk begge deler er riktig om Patagonian Mara. De eksisterer kun i Argentina og lever i monogame forhold.

Foto: http://knowledgesalad.com/

6. Markhor

I store deler av Afghanistan, Pakistan, Tadsjikistan og Usbekistan finner du geitearten Markhor (engelskspråklige navnet). De trives best i fjellet og du finner dem som oftest først på 600 meter over vannet. Markhor er utrydningstruet og står på listen til Verdens naturvernunion for å bevare arten.

Foto: http://knowledgesalad.com/

7. Mankeulv

Til tross for navnet har mankeulven særdeles lite å gjøre med «ekte» ulv. De lever i deler av Sør-Amerikan, og er blant annet kjent for sine tre distinkte lyder; dype bjeff, høylytt hvinelyd og knurring. De trives best i gressland.

Foto: http://knowledgesalad.com/

8. Niøyer

Denne fisken er kjeveløs og lever av å suge blod fra andre fisker. Til tross for at fisken ser ut som inspirasjonen til 80-talls klassikere «Marksommer», var Niøyer lenge ansett som delikatesse. Blant annet skal kong Henrik I av England vært svært begeistret for blodsugeren. Niøyer eksisterer også i Norge.

9. Gerenuk

Gerenuker er en klovdyrart i oksefamilien, med lang hals og lange ben som gir den en fordel når det kommer til å innta mat. Den reiser seg nemlig opp på bakbena. På denne måten slipper den mye konkurranse fra andre arter som lever av samme type mat. Gerenuk eksisterer i østlige deler av Afrika.

10. Amazonian Royal Flycatcher

Med en prangende hodepryd er det kanskje ikke rart at du finner denne fuglen i Sør-Amerika, mer spesifikk Amazonas. Fuglen er bare rundt 15 centimeter høy og lever for det meste av insekter.