På tur i Texas intervjuer Ross Kemp medlemmer av gruppen Guerilla Mainframe. De bedriver skytetrening og væpner seg til hva de tror er en kommende rasekrig i USA.
På tur i Texas intervjuer Ross Kemp medlemmer av gruppen Guerilla Mainframe. De bedriver skytetrening og væpner seg til hva de tror er en kommende rasekrig i USA. Foto: (BBC)

Extreme World

Texas: De trener til en rasekrig de tror kommer

Den britiske journalisten Ross Kemp er tilbake med dokumentarserien «Extreme World».

Publisert

- Det er en stor humanitær krise som dessverre har gått under radaren til mange vestlige medier, sier Ross Kemp og sikter til urolighetene og lovløsheten i Libya etter diktatoren Muammar Gaddafis fall i 2011.

Med bakgrunn fra britisk såpeopera er kanskje ikke 53-åringen den første du ville sendt inn for å undersøke noen av de største utfordringene verdenssamfunnet står overfor. Men den tidligere såpestjernen vet godt hva han prater om. Kemp har de siste 15 årene reist jorden rundt for å besøke, intervjue og dokumentere noen av verdens mest ekstreme og voldelige miljøer.

SIKKER I SIN SAK: Ross Kemp har i 15 år reist verden over og laget dokumentarfilmer. Han er ikke i tvil om hva som er verdenssamfunnets største utfordring i fremtiden.
SIKKER I SIN SAK: Ross Kemp har i 15 år reist verden over og laget dokumentarfilmer. Han er ikke i tvil om hva som er verdenssamfunnets største utfordring i fremtiden. Foto: (BBC)

53-åringen har vært i slummer og fengsler, han har vært på frontlinjen i Irak og Afghanistan, intervjuet geriljakrigere, gjengmedlemmer, voldtektsmenn og drapsmenn.

Med andre ord, Kemp vet hva han prater om når han diskuterer problemer verden står overfor i Midt-Østen og Afrika.

Trener til kommende rasekrig

I skrivende stund er Kemp aktuell med den sjette og foreløpige siste sesongen av dokumentarserien, «Ross Kemp: Extreme World». Der besøker blant annet USA og ser nærmere på den økende andelen hatgrupper som har kommet frem i kjølevannet av Donald Trumps valgseier.

I episoden intervjuer Kemp nazister, Ku klux klan-medlemmer og personer i det afroamerikanske miljøet i Texas som er tilknyttet gruppen Guerilla Mainframe. Gruppen driver patruljering, kamp - og  våpentrening til det de tror er en kommende rasekrig i USA.

- Du har intervjuet drapsmenn, nazister, ekstremister og menneskesmuglere. Hva får folk til å prate med dere på kamera?

- Jeg blir alltid sjokkert over hvor mange som er villige til å prate så åpent med oss. Mitt inntrykk er at mange får en slags katarsis (renselse, red.anm) av opplevelsen. Det er lettelse for dem å endelig prate ut og forklare seg. Jeg tror også mange skjønner at vi ikke kommer med en agenda, men et oppriktig ønske om å belyse situasjonen. Det får dem til å fortelle mer åpent, uansett hvor forferdelig deres situasjon må være.

I Texas følger Kemp og hans team en demonstrasjon i regi av gruppen «White Lives Matter». En organisasjon som omtaler seg selv som en borgerettighetsgruppe, men som amerikanske medier har stemplet som en høyreekstrem hatgruppe.

HATGRUPPER: Kemp mener valget av Donald Trump som USAs president har gitt grobunn til mange hatgrupper.
HATGRUPPER: Kemp mener valget av Donald Trump som USAs president har gitt grobunn til mange hatgrupper. Foto: Kevin Lamarque (Reuters / NTB scanpix)

- Vi tok en liten sjans på at Trump ville vinne og reiste til Texas bare dager etter han var blitt valgt. Vi valgte spesifikt Dallas ettersom dette er blitt et episenter for slike hatgrupper, forklarer Kemp.

Programlederen forteller at han ikke var forberedt på at personene og meningene han møtte i USA skulle være så ekstreme.

- Det var faktisk ganske sjokkerende. Vi måtte redigere bort mye fra intervjuene, rett og slett for å ikke fornærme for mye. Det var spesielt en person fra det amerikanske nazipartiet med noen oppfatninger om islam, homofili og afro-amerikanere som var rystende, sier en oppgitt Kemp.

- Hvordan er det å intervjuer personer med slike hatefulle meninger?

- Det kan være veldig vanskelig. Min jobb er ikke å starte en diskusjon med han, men å stille kritiske spørsmål. På den annen side kan det være vanskelig å holde inne hva man tenker om det han lirer av seg. I tillegg er det en balanse mellom å vise frem at det faktisk eksisterer personer med slike tanker i Amerika i 2017, samtidig ikke gi vedkommende en plattform for å spre hatefull ideologi.

Kemp forteller at hans inntrykk er at valget av Donald Trump som president har gitt mange grupper slike grupper tryggheten til å komme frem i offentligheten.

- Jeg tror at når du har en president som gjør så lite for å ta avstand fra slike meninger, gir det grobunn for grupper som tidligere stod litt utenfor samfunnet. Nå kan de komme frem og forsøke legitimere sine ekstreme meninger, sier briten.

- Og at det er et reelt problem er det ingen tvil om. Se bare hva som skjedde i Charlottesville i august, sier Kemp og sikter til demonstrasjoner i den amerikanske byen i august.

Flere tusen hvite nasjonalister gikk i tog. Disse ble møtt av motdemonstranter. Én kvinne ble drept da en hvit nasjonalist kjørte en bil i høy fart inn blant motdemonstrantene.

Trump uttalte først at «det var skyld på begge sider», og tok først avstand fra hendelsen etter massiv kritikk fra presse, demokrater og republikanere.

- Dette er verdenssamfunnets største utfordring

Etter 15 år med noen av de mest ekstreme miljøene i verden på nært hold, er Kemp sikker i sin sak på hva som vil være verdens samfunnets største utfordringer i året som kommer: De økende forskjellene mellom fattig og rik.

Ross Kemp

  • Født i Barking, Essex i England i 1964.
  • Utdannet skuespiller. Er kanskje mest kjent som hardhausen «Grant Mitchell» i såpeserien «Eastenders» på BBC. Kemp hadde rollen i ti år.
  • Laget sin første dokumentarserie «Ross Kemp on Gangs» i 2004. I serien reiste han verden rundt og undersøkte følgene av voldelige gjenger.
  • «Ross Kemp on Gangs» vant en BAFTA-pris for beste faktuelle serie i 2007. Totalt har programmene hans vært nominert tre ganger.
  • Har senere laget en rekke spesialdokumentarer. Kemp har blant annet besøkt frontlinjen i Afghanistan og Irak. Han har også sett på pirattrusselen utenfor Somalia, samt miljøutfordringer og fattigdom i Amazonas.
  • Startet med «Ross Kemp: Extreme World» i 2011. Serien er nå inni sin sjette og siste sesong.
  • Lager for øyeblikket en ny serie om britiske fengsler. Har nettopp tilbragt en uke i det famøse Barlinnie-fengselet i Glasgow.

- Ikke bare i Storbritannia, men over hele verden er det et økende gap mellom fattig og rik. Dette fører igjen til denne massive økonomiske migrasjonen vi har sett de siste årene. Folk rømmer ikke bare fra krig og elendighet lenger, men rømmer i jakten på et bedre liv. Smarttelefoner, TV og internett har eksponert mennesker for andre kulturer som bare viser hvor mye bedre man kan ha det et annet sted. Mennesker har alltid forflyttet seg, men nå er det andre motiver enn kun overlevelse, sier Kemp.

- Er det en løsning?

- Det er selvfølgelig et veldig vanskelig spørsmål, men jeg tror man må se på situasjonen mange av disse menneskene er i. I denne sesongen følger vi blant annet immigranter som reiser gjennom Libya og ser på prøvelsene de utsettes for i reisen mot Europa. De kan bli voldtatt, tvunget til prostitusjon, drept av bander eller rett og slett drukne i Middelhavet. Hvorfor vil du risikere alt det om du har det bra der du er? Jeg tror man må gå inn og fordele rikdommen i et land bedre.

- Vil du si at bakmennene har blitt mer brutale med årene?

- Kanskje ikke mer brutale, men jeg tror de aldri har vært så godt organiserte og tjent så mye penger som de gjør nå. Våpen og dop pleide å være den mest lukrative bransjen, men nå ser det ut som menneskesmugling er vel så lønnsomt.

INGEN LØSNING: Arabisk og afrikanske immigranter avbildet på en marinebase i Tripoli i 2017. Ross Kemp mener masseimmigrasjon og fordeling av rikdom vil bli verdens størstee utfordring i fremtiden.
INGEN LØSNING: Arabisk og afrikanske immigranter avbildet på en marinebase i Tripoli i 2017. Ross Kemp mener masseimmigrasjon og fordeling av rikdom vil bli verdens størstee utfordring i fremtiden. Foto: Mahmud Turkia (Scanpix)

Truet med våpen, beskutt og redd

Kemp startet sin karriere som gravejournalist på starten av 2000-tallet. Etter 10 i såpeserien «Eastenders» på BBC som hardhausen Grant Mitchell, byttet skuespilleren beite til TV-kanalen ITV. Her ble han spurt om å presentere en dokumentar om amerikaneres forhold til våpen.

Kemp måtte intervjue et medlem av den beryktete Bloods-gjengen i Los Angles. Gjengmedlemmet holdt til i Compton, et av de mer belastede områdene i den amerikanske storbyen. Men da det lokale TV-crewet pakket sammen sakene sine, bestemte Kemp seg for å tilbringe natten hos gjengmedlemmet og hans familie.

- Denne fyren var blitt skutt 20 ganger og overlevd. Han var en fascinerende fyr og da han inviterte meg til å bli igjen, måtte jeg gripe sjansen. De amerikanske TV-gutta trodde jeg var gal som valgte å overnatte i Compton. Denne fyren viste seg å være så langt unna hva jeg hadde sett av gangstere på film. Realiteten var fattigdom, frykt og desperasjon. Jeg følte at dette var en side som burde eksponeres, forteller briten.

Kemp kontaktet en kollega i TV-kanalen Sky og pitchet ideen. De likte hva de hørte og bestilte «Ross Kemp on Gangs». I serien besøker briten land som USA, Sør-Afrika og El Salvador og undersøker gjengene som herjer i landet. Serien ble en hit og i etterkant har Kemp reist verden over og undersøkt en rekke andre sosiale problemer.

Men yrket som undersøkende journalist er ikke uten risiko. Kemp forteller villig vekk om situasjoner han har følt seg utrygg.

- Da vi var på fronten i kampen mot IS eller mot taliban, var det nære på. Vi ble beskutt, noe du også ser i i dokumentarfilmen.

- Blir du ikke redd i slike situasjoner?

- Jo, absolutt. Dersom noen skyter på deg, blir du redd. Hvis du ikke blir det, så tror jeg det er noe alvorlig galt med deg. Haha. Men ofte er det først i etterkant, når du er trygg, at du forstår hvor nære ting egentlig var.

Briten har besøkt noen av verdens mest beryktede fengsler. Her intervjuer Kemp en innsatt i Manilia.
Briten har besøkt noen av verdens mest beryktede fengsler. Her intervjuer Kemp en innsatt i Manilia. Foto: (BBC)

Kemp legger til at hele innspillings-crewet må gjennom «hostile environment»-trening før de sendes ut i feltet. «Men kidnappingsforsøk, bilulykker og en galning med kniv kan du aldri beskytte deg mot», legger han til.

Han viser blant annet til en intens opplevelse som illustrer hvordan de aldri kan være forberedt på hva som kan skje. I håp om å få kontakt med en lokal bandejeger på Papa Ny Guinea, reiser Kemp, kameramannen og lydmannen inn i jungelen. Her møter de på noen banditter som kjenner vedkommende de leter etter. Etter noen høflighetsfraser, bestemmer to i banden seg for å heller rane briten enn å hjelpe han. Alt fanget på film.

- I sesong én er vi i Kongo og ser nærmere på stammekrigen mellom tutsier og hutuer. Vi møter hutu-militsen som forteller om hvordan de hakket opp venner, naboer med macheter... Det kommer jeg ikke til å glemme med det første

- Ofte må du forholde deg til personer som ikke tenker konsekvens. For dem har det ingenting å si om du lever eller dør. Du er bare et annet liv på samvittigheten deres. Så sånn sett kan det være «tryggere» i land som Syria eller Irak. Her vet organisasjonene at dersom de utsetter oss for noe, så vil det få etterfølger. I jungelen på Madagaskar, flere mil fra hjelp, vil det ikke få noen konsekvenserr. Så det er veldig mye tillit i slike scenarioer.

Det gikk heldigvis bra og var bare med på å stemple Kemp som en ekte tøffing. Som en skriver i kommentarfeltet på Youtube: Selv kuler kan ikke penetrere Kemps massive testikler.

- Hva sier kona de til alt dette her?

- Hun er ikke alltid like fornøyd. Haha. Nei da, hun vet hva jeg gjør og visste det da vi ble sammen. Vi sier vi tar kjappe avskjeder, men lange velkomster. I tillegg er hun australsk, så hun er ganske avslappet når det kommer til fare, sier Kemp før han igjen bryter ut i latter.

NARKOKRIG: På Filippinene er det for øyeblikket en stor krig mot narkotikamisbruke i landet. I Manila var Ross Kemp med det lokale politiet ut på aksjon i håp om å arrestere narkolangere.
NARKOKRIG: På Filippinene er det for øyeblikket en stor krig mot narkotikamisbruke i landet. I Manila var Ross Kemp med det lokale politiet ut på aksjon i håp om å arrestere narkolangere. Foto: (BBC)

Ikke planlagt

I tillegg til treningen, blir det gjort grundig med research før de reiser på innspillingen. Programlederen forteller at det er nettopp reserachen som er hemmeligheten til programmets suksess.

- Vi har et utrolig team som arbeider med å finne de beste lokale guidene og journalisten som hjelper oss. De gir oss en utrolig tilgang til mennesker vi aldri kunne fått tak i ellers, roser Kemp.

- Er det noen personer du husker bedre enn andre?

- I sesong én er vi i Kongo og ser nærmere på stammekrigen mellom tutsier og hutuer. Vi møter hutu-militsen som forteller om hvordan de hakket opp venner, naboer med macheter... Gjengvoldtekt av kvinner med pinner og metallstenger. Varme plastikk-flasker innført i vagina slik at de skulle eksplodere på innsiden. Nei, det kommer jeg aldri til å glemme.

«Ross Kemp: Extreme World» sendes på BBC Brit torsdager klokken 22.00.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.