Foto: NTB Scanpix

Telemark kan få nazi-navn

Vestfold sitt navneforslag på et sammenslått Telemark-Vestfold er Vest-Viken. Det er et gammelt nazinavn som Vidkun Quisling fant opp.

Publisert

(Telemarksavisa): Da debatten om sammenslåing av Buskerud, Vestfold og Telemark (BTV) pågikk i 2005, skrev TA en sak med nå pensjonert historieprofessor Claus Krag fra høgskolen i Bø. Det han minnet om den gang er like aktuelt i dag. I reportasjen kom det frem at navnet Vest-Viken for første gang ble brukt av Vidkun Quisling og Nasjonal samling.

– De kalte NS sin fylkesorganisasjon i Buskerud og Vestfold for «F.O. 3 Vest-Viken». Som navn på et geografisk administrativt område er dette første gangen Vest-Viken blir tatt i bruk. NS kalte sin fylkesorganisasjon i Akershus og Østfold for Øst-Viken. Viken er et gammelt ord for Oslofjorden, forklarte professoren.

Han sier til TA i dag at Vestfold-Telemark eller Telemark-Vestfold er et mye bedre navn på det nye storfylket enn nazinavnet Vest-Viken. Telemark-Vestfold eller Vestfold-Telemark er også de to navnene Språkrådet – på oppdrag fra Vestfold – har kommet frem til er de beste alternativene.

I 2005 mente professor Krag at det var smakløst å dra Vest-Viken inn i varmen igjen i forbindelse med et nytt regionsnavn.

Veloverveide betraktninger

Snart 13 år senere er navnet Vest-Viken høyaktuelt igjen – som Vestfold sitt førstevalg som navn på regionen Telemark og Vestfold.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (Ap), blir overrasket da han hører om koblingen.

– Dette var nytt for meg. Nå skal vi i fordlingsmøte med Vestfold førstkommende fredag og da regner jeg med at vi mer informasjon fra Vestfold sin side på hvorfor de vil ha navnet Vest-Viken. Jeg regner med at det ligger veloverveide betraktninger bak navneforslaget, sier Løkslid til Telemarksavisa.

Fylkesordføreren går inn i forhandlingene med et enstemmig fylkestingsvedtak i ryggen på at Telemark må være en del av navnet. Løkslid ønsker ikke utdype sine meninger om nazi-koblingen, men sier dette.

– TAs informasjon styrker Telemarks utgangspunkt om at Telemark bør være en del av navnet, sier han.

Uaktuelt

Heller ikke fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes (H), visste om nazikoblingen.

Foto: Telemarksavisa

– Min første reaksjon er at det gjennom tidene har vært mange tullinger der ute som har vært med å styre og bestemme ting i Norge – i dette tilfellet Vidkun Quisling. Grunnen til at Vestfold ønsker navnet Vest-Viken i dag er kun relatert til «vest-i-viken» – altså Viken-regionen, men Viken er i dag opptatt av Østfold, Akershus og Buskerud. Derfor Vest-Viken, sier Hogsnes.

Fylkesordføreren i Vestfold sier TAs informasjon er noe han vil ta med seg videre.

– Det er uaktuelt for oss på noen som helst må å nøre opp under en ideologi som alle tar avstand fra – uavhengig av partitilhørighet i begge fylkestingene. Det må vi passe på, sier Hogsnes.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.