Det andre ordet du spørres om når du skal bevise at du er et menneske, er faktisk gratisarbeid for Google.
Det andre ordet du spørres om når du skal bevise at du er et menneske, er faktisk gratisarbeid for Google.

reCAPTCHA

Vet du hva disse ordene egentlig er for noe?

Du jobber gratis for Google.

Publisert

Vi har alle vært borti nettsidene som forsøker å hindre at boter bruker siden. Det kan være for å hindre automatisk registrering av kontoer, eller at noen forsøker å hacke seg inn på andres konto.

Den vanlige måten å gjøre dette på er gjennom å vise deg helt forvridde rekker av tall og sifre på et bilde som datamaskiner er dårlige på å tolke - såkalt CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart).

Dette har Google sett en forretningsidé i: De har utviklet et eget system som de kaller reCAPTCHA, som de både benytter selv og som de tilbyr andre nettsider å bruke gratis.

Når brukerne møter tjenesten blir de bedt om å skrive inn to forskjellige ord.

Du jobber faktisk for Google

De færreste vet derimot at det andre ordet ikke har noe med sikkerhet å gjøre i det hele tatt, men derimot er Google som bruker deg til å gjøre jobben som deres egne datamaskiner ikke får til.

Det andre ordet i reCAPTCHA er nemlig bilder hentet fra andre Google-prosjekter, som Street View og deres enorme prosjekt med å digitalisere bøker.

«Every time our CAPTCHAs are solved, that human effort helps digitize text, annotate images, and build machine learning datasets. This in turn helps preserve books, improve maps, and solve hard AI problems», skriver Google på sine nettsider.

Bildene er rett og slett av ord eller tallrekker som Googles egne datamaskiner har problemer med å tolke korrekt, og som de dytter inn i reCAPTCHA for å få brukernes hjelp til å tolke.

Du kan altså ikke svare feil på det andre ordet, for Google vet ikke svaret.

Saksøkt

Dette har ikke overraskende ført til søksmål. I forrige uke ble det innlevert et gruppesøksmål til en føderal domstol i USA som krevde erstatning for at Google hadde "stjålet en liten mengde tid fra et stort antall mennesker" for egen økonomisk gevinst.

Dette ble derimot raskt avfeid.

- Saksøker har ikke kommet med noen argumenter som tilsier at de få sekundene det tar å skrive et ord er noe en forbruker har en rimelig grunn til å forvente kompensasjon for, skriver dommeren.

Jusprofessor Eric Goldman melder ifølge Ars Technica at dommen er svært interessant juridisk.

- Som saksøkte påpeker, så har Google "stjålet" litt og oppmerksomhet fra et stort antall brukere for sin egen kommersielle vinning. Likevel sier retten "hva så?".

- Mange personvern- og forbrukerrettssøksmål handler i disse dager om asymmetrisk økonomisk utveksling. Nå må saksøkere vise til mer for å vinne frem i retten, skriver han på sin blogg.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her