FØRSTE TITT: Colt Canada utvikler et smartvåpen for Defense Research & Development Canada (DRDC) Automatisk siktesystem gjør dette våpenet til et mareritt for fienden.
FØRSTE TITT: Colt Canada utvikler et smartvåpen for Defense Research & Development Canada (DRDC) Automatisk siktesystem gjør dette våpenet til et mareritt for fienden. Foto: JOCELYN TESSIER (DRDC)

Smartgevær

Våpenet som gjør soldaten til superkriger

Dette smartgeværet blir et mareritt for fienden.

Publisert

Det er selvsagt ikke bare forbrukere som drar nytte av smart teknologi. På militære testlaboratorium utvikles det våpen som skal kunne ta over der menneskene kommer til kort.

Det amerikanske selskapet TrackingPoint står bak en skarpskytters våte drøm, såkalte smartrifler. Innebygget i våpenet sitter en minidatamaskin og et siktesystem som forvandler en uerfaren skytter til en ekspert - etter sigende på første forsøk. 

Trente skarpskyttere skal kunne bli enda bedre.

Les også: Velkommen til Gunville, USA

I januar 2014 avduket selskapet at det amerikanske forsvaret hadde kjøpt flere rifler, og vurderte dem for militært bruk. Nå følger det canadiske forsvaret etter.

Våpenprodusenten Colt Canada har avduket en et gevær som ser ut som om det kommer rett fra skytespillet "Halo". Det er Defense Research & Development Canada (DRDC) som har bestilt våpenet, utvikling startet i 2009, skriver NY Daily News.

Våpenet som vises fram er ikke smart ennå, men det skal det bli. Colt Canada skal utvikle et autosiktesystem tilsvarende hva det amerikanske forsvaret tester ut.

Les også: Historiens sprøeste våpenprosjekter

Poenget med smartvåpnene er å sørge for at det første skuddet teller. Med andre ord: Treffer.

Det fungerer slik at skytteren ser målet på en liten dataskjerm som erstatter det tradisjonelle kikkertsiktet på geværet. Deretter markeres målet og skytteren justerer våpenet så siktekrysset er på linje med målet.

Les også: Dette er verdens farligste våpen

Sensorer i våpenet og kameraet forer datamaskinen med data, som beregner et mest mulig optimalt skudd med hensyn til temperatur, vindstyrke og -retning, samt andre faktorer som kan påvirke kulens bane.

SMARTGEVÆR: Her demonstreres TrackingPoints .338 Lapua Magnum XS1. I kikkertsiktet ser soldaten en skjerm og sensorer og kamera forer våpene med data som øker sannsynsligheten for at kulen treffer målet på første forsøk.
SMARTGEVÆR: Her demonstreres TrackingPoints .338 Lapua Magnum XS1. I kikkertsiktet ser soldaten en skjerm og sensorer og kamera forer våpene med data som øker sannsynsligheten for at kulen treffer målet på første forsøk. Foto: TrackingPoint

Først når alle lamper lyser grønt, vil våpenet avfyre. Dette øker naturligvis sjansen for at skytteren treffer målet på første forsøk.

Les også: Kinas supervåpen vil nå hele verden på 100 minutter

Smartvåpen er imidlertid svært kostbare. Geværene til TrackingPoint koster 27.000 dollar, drøyt 200.000 kroner, stykket.Til sammenlikning koster US Armys standardvåpen M4 om lag 5000 kroner stykket. Det tradisjonelle skarpskyttergeværet M70 koster rundt 50.000 kroner.

Militæret regner med at smartvåpen vil føre til noen kortere opplæringstid av skarpskyttere, men poenget med slike gevær er ikke å spare penger, men altså å sørge for at det første skuddet treffer.

Les også: Fiendens verste mareritt

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.