Verdens råeste mobil

Test: Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 retter alle forgjengerens feil, og er nok den beste mobilen vi noensinne har testet.

Publisert

PLUSS: Vanvittig høy ytelse og lang batteritid kombinert med robust og lekker design, lekker lyd, markedets beste mobilskjerm og et kamera som nærmest har røntgenblikk.

MINUS: Fås kun med 32 gigabyte innebygget lagringskapasitet, og apper kan ikke kjøres fra minnekortet. Hadde vært enda bedre hvis den hadde hatt 3D touch.


Da Samsung lanserte Galaxy S6 i 2015, var den resultatet av en komplett redesign.

Vekk var all plast, og i stedet fikk vi en lekker mobiltelefon fremstilt i glass og aluminium, som så like dyr ut som prisen på merkelappen.

Men den nye designen hadde som konsekvens at Samsung Galaxy S6 manglet enkelte sentrale funksjoner som brukerne kjente og satte pris på fra de tidligere modellene:

Nå kunne ikke batteriet lenger skiftes ut. Vekk var vanntettheten, og Galaxy S6 støttet ikke utvidelse av lagringsplassen via microSD-kort.

Det har gått et år, og Galaxy S7 er Samsungs nye toppmodell.

Den ligner sin forgjenger ganske mye, men nå er to av de tre savnede funksjonene på plass igjen. Galaxy S7 er vanntett, og minnekortet er tilbake! Bare det utskiftbare batteriet glimrer fortsatt med sitt fravær.

Da vi testet Galaxy S6 i fjor, kunne vi nesten ikke få armene ned, og vi ga mobilen seks stjerner og vår spesielle anbefaling. Den mobilen har Samsung klart å gjøre enda bedre. Les hvorfor her.

Utseende og design

Akkurat som forgjengeren er Galaxy S7 solid fremstilt med både for- og bakside i Corning Gorilla Glass 4, og en sterk ramme av aluminium.

Det er lagt mye arbeid i detaljene, så selv om mobilen føles robust nok, er den også slank og behagelig å holde i. Ikke minst fordi metallrammen på de lange sidene er skåret, så den nærmest går i ett med glassets myke kurver på baksiden.

Apropos baksiden har Samsung klart å gjøre kameralinsen flatere, så den ikke stikker så mye ut som den gjorde på Galaxy S6.

Forsetter man å sammenligne Galaxy S7 med sin forgjenger, er den nyeste modellen både litt tykkere og tyngre, men det bidrar faktisk bare til det solide inntrykket.

Det er for øvrig den prisen man må betale for vanntettheten, for det er ikke en luke eller forsegling å se noe sted på mobilens ytre. I stedet er det innmaten som er blitt forseglet, og Galaxy S7 er IP-68 godkjent.

Det vil si at den kan tåle å bli nedsenket i 1,5 meter dypt vann i opptil 30 minutter, uten å ta skade.

Skjerm

Det sitter samme høyoppløste 2K-skjerm i Samsung Galaxy S7 som i forgjengeren.

Pikseltettheten er på vanvittige 577 ppi (bildepunkter per tomme), og S-AMOLED- teknologien gjør sortnivået helt perfekt, men alle farger fremstår krystallklart. Bedre kontrast finner man ikke på markedet akkurat nå.

Man kan trygt velge den minste ikonstørrelsen i innstillingene, og mens man er i gang, vil vi råde til at man endrer fargeskjemaet til «grunnleggende skjermtilstand», med mindre man liker det nokså overstyrte fargeskrinet som blir resultatet hvis man for eksempel velger mulighetene «AMOLED-kino» eller AMOLED-foto».

Samsung har alltid vært veldig glade i svært dynamiske fargetemperaturer, men med den grunnleggende innstillingen kommer du tilbake til den mest nøytrale fargetilstanden.

Lysstyrke har også mye å si, og her har Samsung også levert markedets for tiden beste mobil med Galaxy S7.

Med opp til 855 nits feier Samsung-mobilen Apples iPhone 6s, og den ellers glimrende skjermen med maksimal lysstyrke på 554 nits, helt av banen. Den kraftige lysstyrken betyr blant annet at skjermen er lesbar selv ved ganske kraftig sollys.

Refleksjon er det ikke mye av, og skjermbildet kan du betrakte fra en ganske skarp vinkel, uten kvalitetstap.

Kamera

I forhold til tidligere har kameraet med Galaxy S7 faktisk fått færre megapiksler, men til gjengjeld er blenderen med f/1.7 nå større enn før, og de enkelte billedpunktene er nå på 1,44 µm, og dermed 30 % større enn tidligere.

Generelt slipper kameraet altså mer lys inn, og den såkalte Dual Pixel-teknologien sikrer raskere autofokus. Helt konkret betyr Dual Pixel-funksjonen, at det i kameraet på Galaxy S7 er fotodioder i alle bildesensorens piksler, noe som er langt mer enn i andre mobilkameraer.

Det gjør kameraet i stand til å stille skarpt på et objekt med samme hastighet som med det menneskelige øye, sier Samsung, og selv om det kan være vanskelig å teste i praksis, så er vår opplevelse etter å ha brukt kameraet ute i den virkelige verden, at det rent faktisk fokuserer noe raskere enn vi er vant til.

Det er imidlertid det større lysinntaket som bringer frem smilet på våre lepper.

Sammenlignet med for eksempel kameraet i iPhone 6s kan vi med Galaxy S7 ta bilder selv i meget dårlig belyste omgivelser med glimrende resultater. Ikke bare blir bildene lysere, de er også skarpe og detaljerte uten mye bildestøy.

Er det 2016s beste mobilkamera vi har å gjøre med her? Vi tror det.

Det øverste bilde er tatt med Galaxy S7, mens det nederste bilde er tatt med iPhone 6s. Det er åpenlyst hvilket kamera som klarer seg best i mørket.
Det øverste bilde er tatt med Galaxy S7, mens det nederste bilde er tatt med iPhone 6s. Det er åpenlyst hvilket kamera som klarer seg best i mørket. Foto: Peter Gotschalk (Lyd & Bilde)

Lyd

Samsung Galaxy S7 byr også på guffe til øregangen. Faktisk er S7 rent lydmessig den sterkeste Samsung-mobilen noensinne.

Med et sett gode hodetelefoner (vi testet med Bose QuietComfort 25), får man med hele lydbildet, fra den dypeste basstrommen til den høyeste diskantlyden.

Det samlede uttrykket er harmonisk og klart – selv ved høy lydstyrke, som overhodet ikke er noe problem med Galaxy S7.

I bruk

Vi er vant til at Samsung spekker sine toppmobiler med funksjoner, og slik er det også med Galaxy S7.

Vi kan nevne det såkalte Always-On Display-et, som innebærer at skjermen alltid viser de mest grunnleggende opplysningene, selv om mobilen er låst, og skjermen egentlig slukket.

Fordi Samsung bruker sin OLED-teknologi utelukkende til å tenne de nødvendige pikslene for å vise klokkeslett, dato, batteristatus og eventuelle meldinger, bruker funksjonen stort sett ikke strøm. Smart fordi man slipper å slå på skjermen hele tiden bare for å sjekke de mest grunnleggende tingene.

Som allerede nevnt, er Galaxy S7 også vanntett, og både fingeravtrykkleser og pulsmåler er på plass som hos forgjengeren. Faktisk føler vi oss overbeviste om at fingeravtrykkleseren er blitt optimert, for den åpner mobilen raskere, og gjør stort sett aldri feil, noe som ellers var et irritasjonsmoment ved Galaxy S6.

En annen nyskapelse er Game Launcher og Game Tools, som dels lar brukeren tilpasse den måten spill blir avviklet på mobilen (spare strøm under spill, unngå melinger under spill etc.), og dels tilføyer en «flytende» funksjonsknapp, som for eksempel kan ta opp video av et spill og av brukerens kommentarer mens han spiller det, ta screenshots av spill, eller minimere spillet uten å lukke det.

Gamle, kjente Samsung-funksjoner som å kunne ringe opp en kontakt som vises på skjermen ved bare å ta mobilen opp til øret, eller å gjøre den lydløs når den ringer bare ved å snu den, er selvfølgelig også på plass.

Har man gått over til Samsung etter å ha vært iPhone-bruker, kan man til og med fjerne Androids app-launcher via en ny funksjon som man finner under Galaxy Labs, hvor Samsung stiller uprøvde beta-funksjoner til rådighet for brukeren.

Vi kunne bare fortsette, for det er nesten ingen grenser for hva Galaxy S7 kan klare. Den eneste funksjonen vi mangler, er det Apple kaller 3D Touch, som vi er blitt vant til fra iPhone 6s. Det er tross alt smart å kunne «høyreklikke» på touch-skjermen, men det må vi nok vente med til den neste Galaxy-modellen.

Ytelse

Det er ikke lenge siden vi testet Huaweis nyeste phablet, Mate 8, og kåret den til den raskeste smartmobilen vi noensinne hadde testet.

Beklageligvis for Huawei holdt den førsteplassen ikke særlig lenge. Gjør plass på seierspallen til Samsung Galaxy S7 – ny fartskonge på mobilmarkedet!

Med testresultater som vanvittige 129.140 poeng i Antutu og 6398 point (multi-core) i Geekbench 3 slår Galaxy S7 alt og alle av banen (om så ikke med mer enn et hårstrå – Huawei Mate 8 scoret 6294 poeng i samme Benchmark-test), og det gjelder ikke bare den rå ytelsen.

Batteritiden er også imponerende lang. Galaxy S7 holdt nesten i åtte timer i vår test, hvor mobilen med tent skjerm blir stresset maksimalt og uavbrutt, inntil batteriet går tom for strøm. Imponerende.

Skal vi endelig finne noe å kritisere, må det være den innebygde lagringsplassen.

Ja, i motsetning til Galaxy S6 kommer den nye toppmodellen med mulighet for å utvide lagringsplass ved hjelp av microSD-kort, men på våre breddegrader fås den til gjengjeld kun med 32 gigabyte innebygget lagringskapasitet, der forgjengeren kom med opp til 128 gigabyte.

Og hvorfor er det viktig? Fordi apper ikke kan kjøres fra minnekortet!

Nå innvender den oppvakte leser kanskje at det da nettopp har blitt åpnet opp for kjøring av apper fra eksterne minnekort med den nyeste Androidversjon 6.0, som Samsung Galaxy S7 er basert på.

Det er riktig, men Samsung har valgt å se bort fra denne muligheten, og har tilpasset operativsystemet tilsvarende. Det er gjort for å sikre brukeropplevelsen, har Samsung opplyst til flere medier, med den begrunnelse at systemet får data fra det innebygde lageret opp til 100 ganger raskere enn data fra et eksternt minnekort.

Derfor desto mer grunn til å ha lansert en modell med mer innebygget lagerkapasitet, synes vi. Men vi erkjenner, at langt de fleste brukere fint kan klare seg med 32 gigabyte til å oppbevare alle sine apper.

Konklusjon

Samsung Galaxy S7 er den beste mobilen vi noensinne har testet. På stort sett alle punkter imponerer den med høy kvalitet, og med detaljer og mengder av rå stryke.

Forgjengeren var et nybrudd for den koreanske elektronikkgiganten, og de få reelle kritikkpunktene er nå blitt rettet opp, med det resultat at Galaxy S7 fremstår som noe nær den perfekte mobiltelefonen.

Er man allerede Android-bruker, bør man selge sin gamle mobil, og sørge for å kjøpe Galaxy S7 så fort som mulig. Er man inkarnert iPhone-bruker, er det nå man skal skifte til Android. Det blir ikke bedre!

Merk: Samsung Galaxy S7 finnes også i en edge-modell med buet 5,5” skjerm. Alle andre spesifikasjoner har den til felles med Galaxy S7. Vi vil teste Samsung Galaxy S7 edge på et senere tidspunkt.

Artikkelen er først publisert på lydogbilde.no. Les også disse testene:

Samsung Galaxy View

Microsoft Surface Pro 4

Huawei Mate 8

Sony Xperia Z5 Premium mot iPhone 6s Plus

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her