SURFACE LAPTOP 2: Gode taster, en god pekeplate og en overflate dekket av alcantara-skinn, gjør Surface Lapop 2 til en nydelig PC å bruke.
SURFACE LAPTOP 2: Gode taster, en god pekeplate og en overflate dekket av alcantara-skinn, gjør Surface Lapop 2 til en nydelig PC å bruke. Foto: Hallvard Lunde

Microsoft Surface Laptop 2

Årets lekreste PC?

Surface Laptop 2 viser hvordan en PC anno 2019 skal se ut.

Publisert Oppdatert

Surface Laptop 2 er Microsofts oppfølger til Surface Laptop, som sammen med Surface Book var selskapets første egenproduserte bærbare PC-er.

Surface Laptop 2 følger samme oppskrift som forgjengeren: Bra ytelse pakket inn i et lekkert design.

Surface Laptop 2 møter de aller fleste krav vi har til en bærbar PC anno 2019: Lav vekt, god ytelse, lekkert design, lang batterilevetid og en bra skjerm.

LES OGSÅ: Visste du at hvithaien trolig har gener som gjør den mer motstandsdyktig mot kreft?

Er det noen år siden du kjøpte ny bærbar PC, vil det første du legger merke til med Surface Laptop 2, trolig være hvor lett og tynn den er. Vekten er kun 1,25 kilo, og den er ikke mer enn 1,5 centimeter tykk.

Lekker skjerm

GODT FORMAT: Til "kontorarbeid" fungerer 3:2-skjermformatet svært godt.
GODT FORMAT: Til "kontorarbeid" fungerer 3:2-skjermformatet svært godt. Foto: Hallvard Lunde

Skjermen vil også imponere deg. Den 13,5 tommers store PixelSense-skjermen med 3:2- format, gjør at PC-skjermen får et stort areal. Format og størrelse gjør at vi heller ville valgt denne varianten enn en bærbar PC med 15 tommer skjerm i 16:9-format. Spesielt om PC-en primært skal brukes til «kontorarbeid» og ikke til gaming eller film/video. Oppløsningen er ikke like heftig som på suksessmodellen Matebook X Pro fra Huawei, så her har Microsoft litt å gå på.

Bra ytelse

Vår test-PC var utstyrt med Intels i5-prosessor (8. generasjon). Den yter bra i våre testprogrammer og hevder seg for eksempel godt mot Lenovo Yoga S730, som er noe eldre men har en i7-prosessor. Det forteller oss at Microsoft har skrudd sammen en PC som yter bra.

LES OGSÅ: Karl fra Oslo ble sirkuslegende i USA

Vi digger også ansiktspåloggingen Windows Hello, som åpner PC-en bare vi kaster et lite blikk i retning av kameraet som er diskret felt inn i skjermrammen. Det gjør det til en fryd å bruke PC-en og vi kaster ikke bort mye energi på å skrive inn Windows-passordet vårt.

Herlig design

Designet er det også bare å hylle. Vår svarte utgave er rett og slett rålekker. Skjermlokket er syltynt og bruken av aluminium bidrar til å gi PC-en en solid kvalitetsfølelse.

PC-en har et godt tastatur med god avstand mellom tastene, noe som gjør tastaturet behagelig å skrive på til tross for at tastene har noe kort vandring.

LES OGSÅ: Test av Huawei Watch GT - smart aktivitetsklokke med lang batterilevetid

Håndleddstøtten er kledd i et behagelig «skinnmateriale», noe som bidrar til å gjøre skrivingen behagelig. Museflaten er stor, presis og god å jobbe med og tastene er tydelige og presise, selv om vandringen er relativt kort.

Dette liker vi ikke med Surface Laptop 2

Ok, da er vel alt perfekt med Surface Laptop 2? Nei, ikke absolutt alt.

Den har for eksempel bare én USB-inngang. Det gjør at man raskt ender opp med å måtte bruke en USB-hub. Vi må også trekke for at Surface Laptop 2 ikke er utstyrt med USB-C. For å koble til en ekstern skjerm, må du bruke mini-display-porten eller investere i en Surface Dock (2.260 kroner) fra Microsoft som kan bruke Surface Connect-porten (ladeporten). Den vil gjøre det mulig å koble til inntil to ekstra skjermer.

Surface Laptop 2 kan også suse litt under kraftig last. Hvor plagsomt du synes dette er, må du avgjøre selv. Vi syntes ikke det var veldig plagsomt, men i et stille rom så hører man at det suser.

Vanvittige priser

SPESIFIKASJONER: Surface Laptop 2

OS: Windows
Prosessor: Intel i5, generasjon
8 Minne: 8 GB
Lagringsplass: 128 GB
Skjerm: 13,5 tommer
Oppløsning: 2256 x 1504 (201 PPI)
Grafikk: Intel UHD Graphics 620 (i5)
Størrelse: 308,1 x 223,27 x 14,48 mm Batterilevetid: Opp til 14,5 timer (ikke målt) Vekt: 1,25 kilo Pris: Fra 11 490 kroner

TESTRESULTATER
PCMark 10: 3037
3DMark Sky Diver: 4436
3DMark NightRaid: 5284
3DMark Cloud Gate: 8790

Prisen på Surface Laptop 2 vil dessverre gjøre denne PC-en uaktuell for mange. Inngangsprisen er på moderate 11.490 kroner. Det er for en versjon med i5-prosessor, men kun med 8 GB RAM og 128 GB lagringsplass. Dette er en konfigurasjon du ikke bør velge. Her vil du raskt oppleve at både minne og lagringsplass blir en utfordring. Velger du å kjøpe samme PC med 256 GB lagringsplass, så jumper prisen opp hele 3.000 kroner til 14.490 kroner. Vil du ha 16 GB RAM, må du velge i7-utgaven. Da må du også velge 512 GB med lagringsplass – og prisen blir da på 23.490 kroner. Det er relativt kostbart.

<b>LITEN OG LETT:</b> Surface Laptop 2 er både liten og lett og den har et flott design.
LITEN OG LETT: Surface Laptop 2 er både liten og lett og den har et flott design. Foto: Hallvard Lunde

Til sammenligning koster nevnte Huawei Matebook X Pro 17.995 akkurat nå – og den er stadig på tilbud til rundt 15.000 kroner. Da får du i7-prosessor, 16 GB minne og 512 GB med lagringskapasitet. Huawei lanserte nylig en lett oppgradering av Matebook X Pro. Vi vet ennå ikke prisen på den oppgraderte modellen, men det kan også åpne for gode tilbud av dagens utgave.

Men, dersom det ikke står på pengene så er Microsoft Surface Laptop kanskje årets lekreste PC.

VÅR VURDERING

PLUSS: Ansiktspåloggingen, ytelse, design, materialkvalitet

MINUS: Pris, tilkoblingsporter

Karakter: 5 av 6

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her