<b>IPHONE XR:</b> iPhone XR ligger rundt tre tusenlapper under iPhone XS i pris, men har både større skjerm, bedre batteritid og tar bedre portrettbilder i mørket.
IPHONE XR: iPhone XR ligger rundt tre tusenlapper under iPhone XS i pris, men har både større skjerm, bedre batteritid og tar bedre portrettbilder i mørket. Foto: Lars Wærstad

Test: iPhone XR

Det beste iPhone-kjøpet

iPhone XR er utvilsomt det beste iPhone-kjøpet akkurat nå.

Publisert Oppdatert

I 2018 lanserte Apple tre nye mobiler. Toppmodellene iPhone XS og iPhone XS Max. Noen uker senere, fredag 26. oktober, kom den rimeligere modellen iPhone XR i salg i norske butikker.

Etter å ha testet iPhone XR i noen dager mener jeg det skal det mye til for at den ikke blir Apples mest solgte mobil det neste året.

Noen ganger bedre enn iPhone XS

Ja, den har litt dårligere spesifikasjoner enn sine dyrere søsken, men på noen områder stiller den faktisk sterkere enn iPhone XS.

I likhet med nesten samtlige av tidligere iPhone-modeller har iPhone XR en LCD-skjerm mens XS-modellene har OLED-skjermer.

Men Apple har forbedret skjermteknologien, og kaller den Liquid LCD. I en direkte sammenlikning med iPhone XS ser du at 1792 x 828-oppløsningen er dårligere, men alene fremstår den som krystallklar og lekker - og bedre enn på iPhone 8 Plus.

iPhone XR har en merkbart større skjerm enn iPhone XS, med 6,1 tommer mot 5,8 tommer. På grunn av oppløsningen viser ikke alltid det ekstra arealet mer informasjon eller tekst, men alt blir større. Tekst blir lettere å lese, filmer og video ser bedre ut, du får bedre oversikt over eposter i landskapsmodus og så videre. iPhone XR er mer en iPad-erstatter enn iPhone XS er.

<b>STØRRE SKJERM: </b>iPhone XR (t.h.) har en merkbart større skjerm enn iPhone XS, men den ekstra plassen fører som oftest ikke til mer informasjon på skjermen. Isteden blir for eksempel teksten større og enklere og lese.
STØRRE SKJERM: iPhone XR (t.h.) har en merkbart større skjerm enn iPhone XS, men den ekstra plassen fører som oftest ikke til mer informasjon på skjermen. Isteden blir for eksempel teksten større og enklere og lese. Foto: Lars Wærstad

Samtidig er selve mobilen mindre enn iPhone 8 Plus. Det er langt fra en enhåndsmobil, men det er strengt tatt ikke iPhone XS, heller.

Personlig synes jeg størrelsen på skjermen veier tyngre enn at den ikke her en OLED-skjerm. De ekstra pikslene merker jeg lite til i hverdagen, i motsetning til skjermstørrelsen.

Beste batteritid

Batteritiden på iPhone XR er faktisk årets beste, og danker ut selv iPhone XS Max når det gjelder hvor lenge den holder ut internettbruk og videoavspilling.

XR støtter også hurtiglading, og skal kunne lades fra 0 til 50 prosent på 30 minutter med en USB-C-lader (87 Watt).

Tar bedre portrettbilder i mørket, men ...

iPhone XR har kun ett 12 MP kamera, en vidvinkellinse med ƒ/1,8-blender­åpning. iPhone XS og XS Max ha et dobbelt kamera, en vidvinkel med ƒ/1,8-blender­åpning og en "telelinse" med ƒ/2,4-blender­åpning.

For å ta portrettbilder bruker iPhone XS-modellene telelinsen, mens iPhone XR altså bruker vidvinkellinse hvor blenderåpningen slipper inn mer lys. Resultatet er at du kan ta portrettbilder i mye mørkere omgivelser enn du kan med de langt dyrere fullblodsmobilene.

<b>BILDE TATT MED IPHONE XS:</b> Portrettbilder i dunkel belysning med iPhone XS fungerer ofte ikke.
BILDE TATT MED IPHONE XS: Portrettbilder i dunkel belysning med iPhone XS fungerer ofte ikke. Foto: Lars Wærstad
<b>BILDE TATT MED IPHONE XR:</b> Her er motivet knipset i samme lys med iPhone XR. Forskjellen er påfallende.
BILDE TATT MED IPHONE XR: Her er motivet knipset i samme lys med iPhone XR. Forskjellen er påfallende. Foto: Lars Wærstad

Du har litt færre lyssettingsvalg, men kan fremdeles justere blenderåpningen for å justere dybdeskarpheten på et portrettbilde etter et det er tatt. Les mer om bokeh-effekten i vår test av iPhone XS.

Men, og det er to store men:

For det første kan du med XR kun ta portrettbilder av mennesker. Effekten oppnås med maskinlæring og mobilen leter etter et ansikt med kropp den kan skille ut og gjøre alt rundt ute av fokus.

For det andre må du gå mye nærmere motivet ditt for å knipse et portrettbilde. Og du vet hva som skjer når du stikker en vidvinkellinse opp i ansiktet til folk? De kan fort se ganske rare ut.

Nedenfor ser du hva som fort skjer om du ikke passer på.

<b>BILDE TATT MED IPHONE XS: </b>iPhone XS bruker telelinsen for å ta portrettbilder. Her ser ansiktet normalt ut.
BILDE TATT MED IPHONE XS: iPhone XS bruker telelinsen for å ta portrettbilder. Her ser ansiktet normalt ut. Foto: Lars Wærstad
<b>BILDE TATT MED IPHONE XR:</b> iPhone XR har kun én linse, og det er en vidvinkellinse. Da må du gå mye nærmere motivet for å få det samme utsnittet. Som du kan se av hodeformen til kollega Adrian, kan resultatet bli litt merkelig.
BILDE TATT MED IPHONE XR: iPhone XR har kun én linse, og det er en vidvinkellinse. Da må du gå mye nærmere motivet for å få det samme utsnittet. Som du kan se av hodeformen til kollega Adrian, kan resultatet bli litt merkelig. Foto: Lars Wærstad
<b>BILDE TATT MED IPHONE XS:</b> Her har vi gått enda litt tettere på, men fremdeles et helt normalt utsnitt.
BILDE TATT MED IPHONE XS: Her har vi gått enda litt tettere på, men fremdeles et helt normalt utsnitt. Foto: Lars Wærstad
<b>BILDE TATT MED IPHONE XR:</b> Samme utsnitt, men her er ikke lenger resultatet brukbart.
BILDE TATT MED IPHONE XR: Samme utsnitt, men her er ikke lenger resultatet brukbart. Foto: Lars Wærstad

En tilpasser seg selvsagt til hvordan kameraet på din mobil fungerer, men i praksis må du innstille deg på å ta portrettbilder av litt mer enn bare ansiktet med iPhone XR.

Rask, lekker og (nesten) like bra

iPhone XR er litt tykkere enn iPhone XS, men det er ingenting å si på byggekvaliteten. Det er rett og slett en lekker telefon i glass og aluminium.

Det er kanskje lett å tenke på iPhone 5C i sin tid - som var en plasttelefon med innmaten til fjorårets modell - men iPhone XR er helt annen pakke.

<b>IPHONE XR:</b> Årets rimeligste mobil fra Apple har utmerket byggekvalitet. Baksiden er i glass som muliggjør trådløs lading. Den har dessuten den samme A12 Bionic-prosessoren som finnes i de andre fullblodsmobilene.
IPHONE XR: Årets rimeligste mobil fra Apple har utmerket byggekvalitet. Baksiden er i glass som muliggjør trådløs lading. Den har dessuten den samme A12 Bionic-prosessoren som finnes i de andre fullblodsmobilene. Foto: Lars Wærstad

Den har den samme lynraske A12 Bionic-prosessoren som XS-versjonene, den har de samme sensorene, den kan lades trådløst, den har samme raske Face ID, den kan også ta opp video i 4K med 60 bps, den har også optisk bildestabilisator, Smart HDR og et frontkamera på 7 MP.

Den har noen begrensninger på kamera, den er ikke like vanntett (IP67 mot IP68), den har ikke OLED-skjerm, den støtter 4G LTE Advanced mens fullblodsmodellene støtter LTE i Gigabit-klasse og lagringskapasiteten er maks 256 GB.

Alle disse tingene faller imidlertid i kategorien "nice to have" og når iPhone XR både kommer med større skjerm, har bedre batteritid og tar bedre portrettbilder i lite lys enn iPhone XS mener jeg at dette er det soleklart beste iPhone-kjøpet blant årets modeller.

Prisen på iPhone XR er nemlig noe ganske annet enn på iPhone XS og ikke minst iPhone XS Max:

iPhone Pris
iPhone XS 64 GB 11.490 kr
iPhone XS 256 GB 13.290 kr
iPhone XS Max 64 GB 12.690 kr
iPhone XS Max 256 GB 14.490 kr
iPhone XR 64 GB 8.690 kr
iPhone XR 256 GB 10.490 kr

 

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her