<b>IPAD PRO:</b> Nettbrettet til høyre spiser prosessoren i PC-en til frokost. Med det kan fortsatt ikke erstatte funksjonaliteten en mus tilbyr i jobbsammenheng.
IPAD PRO: Nettbrettet til høyre spiser prosessoren i PC-en til frokost. Med det kan fortsatt ikke erstatte funksjonaliteten en mus tilbyr i jobbsammenheng. Foto: Lars Wærstad

Test: iPad Pro 12,9''

iPad Pro er et beist, men Apples påstand er bare tull

Nettbrettet iPad Pro er en råtass og bringer wow-faktoren tilbake, men er langt unna å være «pro» nok til å erstatte selv den enkleste PC.

Publisert Oppdatert

Apple selger i dag fem nettbrett. Standarmodellen iPad, Ipad Mini, fjorårets iPad Pro med 10,5 tommers skjerm og årets to nykommere av iPad Pro med enten 11 eller 12,9 tommers skjerm.

Budskapet fra Apple er at iPad Pro langt på vei kan erstatte en PC. I en fersk reklame kommer Apple med fem grunner til at iPad kan erstatte datamaskinen din.

Under avdukingen av 2018-modellene proklamerte Apple at nettbrettene utklasset 90 prosent av PC-ene på markedet når det gjaldt fart og ytelse.

Det ser ut til å stemme. Ytelsestester av iPad Pro med den nye A12X Bionic-prosessoren er til å få bakoversveis av.

<b>SOLID OPPGRADERING:</b> Til venstre ser du 2018-modellen av iPad Pro med 12,9 tommers skjerm. Det er en solid oppgradering sammenliknet med 2017-modellen av iPad Pro til høyre, med 10,5 tommers skjerm.
SOLID OPPGRADERING: Til venstre ser du 2018-modellen av iPad Pro med 12,9 tommers skjerm. Det er en solid oppgradering sammenliknet med 2017-modellen av iPad Pro til høyre, med 10,5 tommers skjerm. Foto: Lars Wærstad

Men som selv den enkleste Chromebook demonstrerer, ytelser er ikke alt. Etter fire uker med iPad Pro 12,9-tommer er det klinkende klart at maskinen ikke kan erstatte Windows-maskinen jeg jobber på i det daglige. Den klarer ganske enkelt ikke å løse de oppgavene jeg trenger den til.

Årsaken frykter jeg er grunnleggende for mange arbeidsplasser: En lang rekke av verktøyene jeg bruker er enten kun utviklet for PC eller Mac, eller er utviklet for å fungere i en nettleser - alle med en mus og klikk-og-dra-funksjonalitet. Du kan ikke koble en mus til iPad Pro, og trykkskjermen er ingen fullgod erstatter.

Selv enkle oppgaver som å lagre en fil på nettbrettet er innviklet uten et åpent filsystem. Det er mulig, men altfor tungvint.

Alt dette er imidlertid kjent for deg som har vært borti en iPad før. Det er det samme operativsystemet på iPad Pro som på en vanlig iPad. Kan du ikke gjennomføre arbeidsoppgavene dine med iOS, kan du ikke gjennomføre arbeidsoppgavene dine med iPad Pro.

Så er iPad Pro et dårlig nettbrett? Nei, bevares, den er et beist av en maskin. Den kan bare ikke erstatte en PC. Den påstanden er tull.

Men hva er så iPad Pro god til?

<b>KRAFTIG MASKIN:</b> At fullversjonen av Photoshop kan kjøres på iPad Pro demonstrerer hvilket beist av en maskin nettbrettet er. Appen er imidlertid ikke lansert til iOS ennå, som samtidig demonstrerer hvorfor mange ikke vil kunne benytte nettbrettet som eneste jobbmaskin - programvaren du trenger finnes ikke.
KRAFTIG MASKIN: At fullversjonen av Photoshop kan kjøres på iPad Pro demonstrerer hvilket beist av en maskin nettbrettet er. Appen er imidlertid ikke lansert til iOS ennå, som samtidig demonstrerer hvorfor mange ikke vil kunne benytte nettbrettet som eneste jobbmaskin - programvaren du trenger finnes ikke. Foto: Apple

Et beist

Årets modeller av iPad Pro kommer med en rekke maskinvare- og design-oppgraderinger. Visuelt sett har nettbrettet blir «barskere», om en kan si det om et nettbrett. Kantene er rette og baksiden er helt flat.

På framsiden tar skjermen nå nesten hele plassen, og gir iPad tilbake den wow-effekten vi har savnet de senere årene.

Rammen er avrundet i kantene, og skjermen like så. Apple kaller effekten for Liquid Retina.

Fingeravtrykkleseren Touch ID er fjernet til fordel for ansiktgjenkjenning med Face ID. Sensoren kjenner igjen ansiktet ditt i alle vinkler, så du trenger ikke å løfte brettet i høykant for å låse det opp. Det funker så bra og raskt at jeg ikke tenker på det. I praksis kan du begynne å bruke maskinen med det samme fordi ansiktet ditt allerede har låst den opp.

På innsiden er det X-versjonen av prosessoren A12 Bionic som gjør vei i vellinga. Den gjør maskinen lynrask, og knuser som nevnt nesten alle fullblods-PC-er på markedet i ytelser.

Følgelig skal det endelig komme en fullverdig versjon av Photoshop til iPad Pro, men denne har vi ennå ikke kunnet teste. Det er ingenting i veien for at spillutviklere nå kan skape en like realistisk og levende spillverden som til spillkonsollen Xbox One!

USB-C

En av finessene på iPad Pro anno 2018 er at tilkoblingsporten nå er bransjestandarden USB-C. Det gjør at du kan koble iPad direkte til TV-en for å vise bilder eller se på film, du kan overføre bilder fra et kamera direkte til nettbrettet - og du kan lade mobilen med nettbrettet. Smart.

<b>LAD IPHONE MED IPAD:</b> Med en USB-C til Lightning-kabel kan du lade mobilen med nettbrettet. Praktisk på tur.
LAD IPHONE MED IPAD: Med en USB-C til Lightning-kabel kan du lade mobilen med nettbrettet. Praktisk på tur.

Om du ikke bruker iCloud til å synkronisere bilder, kan du også overføre bilder direkte mellom mobilen og nettbrettet via kabel.

Du kan imidlertid ikke koble til en ekstern harddisk, og det finnes en lang rekke begrensninger i hvilke formater som støttes. Denne artikkelen går gjennom en del av utfordringene.

En annen, prakisk utfordring med USB-C: Om du går tom for strøm vil du ikke lenger kunne bruke de ekstra laderne du har på jobben til din iPhone eller gamle iPad. Ikke er det sikkert at "noen på hytteturen" har en ekstra lader om du glemmer din, heller. Dette er etter alt å dømme et forbigående problem.

Lyd og bilde

Lyden på iPad Pro fortjener et eget avsnitt. Nettbrettet er utstyrt med fire høyttalere som for anledningen måtte tilpasses iPads nye design. De er mindre, men lyden er virkelig imponerende. I alle fall på 12,9-tommeren kan en klart skille mellom lyd i høyre og venstre høyttaler dersom det er meningen, og de gir en mer enn god nok lydopplevelse om du skal se film på hotellrommet.

Antallet mikrofoner er også økt fra tre til fem. Vi har ikke opplevd problemer med den utgående lyden på for eksempel Facetime-samtaler.

Apropos Facetime. På framsiden av iPad Pro sitter et kamera på syv megapiksler. Det holder i massevis til videosamtaler. Hovedkameraet er på 12 MP, kan filme i 4K og støtter Smart HDR. Greit å ha, men det er uhyre sjelden at det er i bruk.

Vi har ikke glemt skjermen, hverdagshelten på iPad Pro. Årets versjon kalles Liquid Retina - det betyr at kantene er avrundet. Viktigere er TrueTone-sensoren - som måler lyset der du er og tilpasser fargetonen på skjermen deretter - og ProMotion-teknologien som presser oppdateringsfrekvensen på skjermen opp til 120Hz og eliminerer såkalt ghosting.

<b>TASTATUR:</b> Er et "må ha" dersom du skal bruke iPad Pro i jobbsammenheng, eller for å kunne forfatte lengre tekster. Bildet viser Apples egen løsning hvor nettbrettet smetter på plass i to forskjellige vinkler ved hjelp av kraftige magneter.
TASTATUR: Er et "må ha" dersom du skal bruke iPad Pro i jobbsammenheng, eller for å kunne forfatte lengre tekster. Bildet viser Apples egen løsning hvor nettbrettet smetter på plass i to forskjellige vinkler ved hjelp av kraftige magneter. Foto: Apple

Penn og tastatur

Skal du ha sjans til å bruke iPad Pro som en proff, må du investere i et tastatur. Apple har laget sitt eget Smart Keybord til rundt 2000 kroner, men du finner rimeligere alternativer.

Apples tastatur til iPad Pro 12,9 kobles til ved hjelp av magneter, og sørger for at du kan stille skjermen i to vinkler. Det er praktisk når du skifter fra å skrive noe til å se på noe og lener deg bakover i stolen.

Tastaturet har jeg ellers ingenting å utsette på annet enn at det kunne ha gjort seg meg opplyste tastaturer. Det går helt fint an å jobbe på iPad Pro dersom tekstbehandling er oppgaven.

<b>MYE BEDRE:</b> En magnet sørger for at pennen fester seg riktig til nettbrettet, og holder seg der. Den lades også via koblingen. En mye bedre løsning enn tidligere, da pennen statt rett ut av ladeporten.
MYE BEDRE: En magnet sørger for at pennen fester seg riktig til nettbrettet, og holder seg der. Den lades også via koblingen. En mye bedre løsning enn tidligere, da pennen statt rett ut av ladeporten. Foto: Lars Wærstad

Pennen har fått seg en solid oppgradering, er nå mindre og lettere og kobles til og lades via en magnet. Det er en mye smidigere løsning enn tidligere, hvor pennen stakk ut av maskinen når den skulle lades. Med et "dobbelklikk" på nedre del av pennen kan du også skifte mellom dine to mest brukte funksjoner i et tegneprogram, for eksempel.

Har du barn i huset, må du likevel forberede deg på noen leteaksjoner og i verste fall at pennen forsvinner. Det er nå mye enklere å la pennen være fastkoblet til nettbrettet hele tiden, men samtidig mye enklere for barn å ta den av og glemme hvor den ble lagt ...

<b>LITEN OG LETT:</b> 2018-tastaturet til Apple fungerer også som et heldekkende omslag. Det bygger en del, men er likevel vesentlig tynnere enn de aller fleste PC-er. Vekten med deksel og penn er under 1,1 kg.
LITEN OG LETT: 2018-tastaturet til Apple fungerer også som et heldekkende omslag. Det bygger en del, men er likevel vesentlig tynnere enn de aller fleste PC-er. Vekten med deksel og penn er under 1,1 kg.

Konklusjon

Det er ingen tvil, iPad Pro med 12,9 tommers skjerm er en rå maskin, og antagelig en av de beste nettbrettene på markedet. Den er lynrask, en forstår umiddelbart hvordan den skal brukes dersom en har vært borti iOS før, og med tastatur til er den stor og praktisk nok til å kunne jobbe med.

Den kan imidlertid ikke erstatte en vanlig datamaskin med mus. Særlig er nettbaserte verktøy en utfordring, fordi disse ofte er laget med klikk-og-dra-funksjonalitet. iPad Pro er fin å presentere arbeidet mitt med på jobbtur eller når jeg holder en presentasjon, men jeg må ha en datamaskin til å faktisk gjøre jobben.

<b>VEIER IKKE STORT:</b> Selve nettbrettet med 12,9 tommers skjerm veier 633 gram. Sammen med tastatur/deksel og penn runder vekten akkurat 1 kg.
VEIER IKKE STORT: Selve nettbrettet med 12,9 tommers skjerm veier 633 gram. Sammen med tastatur/deksel og penn runder vekten akkurat 1 kg.

Pris på iPad Pro

Til slutt må jeg nevne prisen, som vil være et avgjørende punkt ved valg av nettbrett.

Her har vi testet modellen med mobilnett, 12,9 tommers skjerm og 1 TB lagringsplass sammen med Apples Smart Keyboard og Apple Pencil. Bare nettbrettet koster 19.890 kr. Pennen koster 1329 kr. Tastaturet koster 2149. Samlet koster denne pakken 23.368 kr.

Om en går for den rimeligste Pro-pakken med 11 tommers skjerm, 64 GB lagringsplass, mobilnett og kun tastaturet, kommer prisen på 12.289 kr.

Det er ikke tvil om at iPad Pro ligger helt i det øverste prissjiktet, tastaturet og pennen like så. Hvorvidt det blir for dyrt, må være opp til hver enkelt å vurdere.

iPad Pro 12,9-tommer

PLUSS: Svært gode ytelser, nydelig, heldekkende skjerm, ansiktsgjenkjenning er rask og fungerer i alle retninger, USB-C-tilkobling, god lyd og dugelig kamera.

MINUS: Svært kostbar og kan ikke erstatte en PC i jobbsammenheng. USB-C-koblingen har en rekke begrensninger.

TERNINGKAST: 5

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her