<b>ÅRETS BESTE:</b> Huawei P30 Pro bryter ny mark nå det kommer til mobil fotografering.
ÅRETS BESTE: Huawei P30 Pro bryter ny mark nå det kommer til mobil fotografering. Foto: Huawei

Test av Huawei P30 Pro

Denne mobilen viser hvorfor stadig flere velger å kjøpe telefon fra Huawei

Huawei P30 Pro imponerer på mange områder, men selv årets beste mobil har noen svakheter.

Publisert Oppdatert

Huawei P30 Pro er trolig årets beste telefon – så langt. Den har et kamera som imponerer og den har ytelser en toppmobil verdig.

P for foto

Huawei lanserer hvert år to nye toppmodeller. Om våren kommer en ny toppmobil i P-serien og om høsten en ny modell i Mate-serien.

Tidligere var Mate-serien modellene med stor skjerm, mens P-serien skulle være beste på foto.

Nå er det nesten ikke mulig å skille Huaweis toppmodeller fra hverandre. Mate 20 Pro, som ble lansert i fjor høst, og P30 Pro som ble lansert i slutten av mars, er nesten helt like.

Telefonene har samme prosessor, skjermene er nesten like store og de har det samme store batteriet.

LES OGSÅ: 10 gode filmer på Netflix - virkelige historier fra andre verdenskrig

50x zoom på mobil

Noen småting skiller likevel. For nye P30 Pro er det først og fremst kameraet det er verdt å legge merke til. Her får du 5x optisk zoom, 10 x hybrid zoom og faktisk hele 50x digital zoom.

Fotograferer man håndholdt, er det vanskelig å få noe fornuftig ut av 50x zoom, men er man stødig på hånden kan man klare å få brukbare bilder av både 20x og 30x zoom. Det er i seg selv imponerende. En optisk stabilisator har også for første gang funnet veien til et mobilkamera.

I tillegg byr P30 Pro på en ekstrem nærgrense på 2,5 centimeter.

<b>MOBILFOTO:</b> Vi ble litt imponert over P30 Pro da vi så hvordan kameraet løste dette nærbildet av en "forstenet" humle.
MOBILFOTO: Vi ble litt imponert over P30 Pro da vi så hvordan kameraet løste dette nærbildet av en "forstenet" humle. Foto: Hallvard Lunde

Imponerende nattbilder

P30 Pro tar også imponerende nattbilder. En ISO-verdi på 409.000 forteller det meste. Noen ganger kan det nesten bli for bra. Poenget med nattbilder er jo at det ikke skal være like lyst som midt på dagen, men at noe av stemningen er bevart.

I tillegg har P30 Pro fått en egen dybdesensor (TOF), noe som blant annet skal bidra til å ta bedre portrettbilder med uskarp bakgrunn.

Huawei har også endret måten bildesensoren oppfør seg på. Istedenfor RGGB (rødt, grønt, grønt, sort), som har vært brukt på bildesensorer i 40 år, har Huawei endret dette til RYYB, der y står for gult (yellow). Et gult filter slipper inn både rødt og grønt lys og skal på den måten kunne fange dobbelt så mye lys som et grønt filter. For P30 Pro skal dette inne bære at telefonens sensorer klare å fange 40 prosent mer lys enn tidligere, noe som også er forklaringen bak mobilens gode nattfotoegenskaper.

AI-sensoren til Huawei P30 Pro fungerer også bra. Den gjenkjenner motivet du forsøker å ta bilde av og gjør justeringer deretter. Vi opplevde at denne automatikken stort sett fungerte svært bra.

Kraftig mobil

<b>AUTOMATIKK:</b> AI-funksjonen på Huawei P30 Pro kjenner veldig ofte igjen motivet du forsøker å fotografere og justerer bildet slik at det skal bli best mulig. Her oppdaget mobilen umiddelbart at vi forsøkte å fotografere en solnedgang.
AUTOMATIKK: AI-funksjonen på Huawei P30 Pro kjenner veldig ofte igjen motivet du forsøker å fotografere og justerer bildet slik at det skal bli best mulig. Her oppdaget mobilen umiddelbart at vi forsøkte å fotografere en solnedgang. Foto: Hallvard Lunde

Ytelsene legger seg så vidt over Mate 20 Pro og er minst like kraftig som iPhone Xr. Det betyr at Huawei P30 Pro har krefter i overflod, noe som gjør at det er en fryd å bruke mobilen.

Det vi ikke er like fornøyd med er selve høyttalerlyden under telefonsamtaler.

LES OGSÅ: Kjøpe ny eller brukt båt? Slik velger du riktig båt

P30 Pro bruker nemlig skjermen som en slags høyttalermembran istedenfor en tradisjonell høyttaler. Det gjør at samtalelyden blir litt lav. Her holder deg ikke å holde telefonen litt slapt inntil øret. Du må faktisk klemme skjermen inntil øret for å høre det som blir sagt i den andre enden.

Hører du dårlig er dette altså ikke telefonen for deg.

Mobilen er også utrolig glatt, så her er det bare å få på et deksel for å unngå at den glipper og faller i bakken.

Nydelig skjerm, men

<b>PERISKOP:</b> Huawei har lagt linsene horisontalt for å få plass. Et prisme bruks for å fange lyset.
PERISKOP: Huawei har lagt linsene horisontalt for å få plass. Et prisme bruks for å fange lyset. Foto: Huawei
<b>HÅNDTERBAR:</b> Selv med en 6,47 tommer stor skjerm, er Huawei P30 Pro svært håndterbar med en hånd.
HÅNDTERBAR: Selv med en 6,47 tommer stor skjerm, er Huawei P30 Pro svært håndterbar med en hånd. Foto: Huawei

Den 6,47 tommer store skjermen på Huawei P30 Pro dekker nesten hele forsiden. Den har kun en liten «busslomme» i toppen der kameraet titter frem. Fingeravtrykksleseren er gjemt i skjermen, som for øvrig buer svakt ut mot sidekantene.

Skjermoppløsningen er ikke like høy som på Mate 20 Pro, men nok til at vi er godt fornøyd. Der vi synes skjermen svikter litt, er på responsen. Vi har flere ganger opplevd at den ikke responderer på fingerkommandoene våre. Det er spesielt irriterende når man står og skal fotografere og ingenting skjer, når man trykker på skjermen.

Vi sammenlignet mot Mate 20 Pro og iPhone 8 Plus under samme forhold, og det var kun på P30 Pro vi opplevde denne mangelen på respons. Vi mistenker kanskje at den er litt lite sensitiv for vintertørre fingre.

Siden P30 Pro har en OLED-skjerm, kan du også velge å kontinuerlig vise klokke, dato og batteristatus – også når telefonen er i hvilemodus og skjermen er slått av.

Hvilken mobil er best for deg?

SPESIFIKASJONER: Huawei P30 Pro

OS: Android 9
Skjerm: 6,47 tommer
Oppløsning: 2340 x 1080 piksler, 398 PPI
Prosessor: Kirin 980, 8-kjerner 2,6 GHz
Minne: 6/8 GB
Lagringsplass: 128/256 GB
Kamera: 40 MP, vidvinkel, 5x, 10x, 50x zoom,
Frontkamera: 32 MP
WiFi: 802.11 ac/b/g/n 4G:
Cat: 21/18 1400/2000 Mbit/s
Størrelse: 73,4 x 158 x 8,41 mm
Vekt: 192 gram
Annet: IP68

Laveste nettpris: 8.543 kr (6 GB RAM/128 GB), 9.829 kr (8 GB RAM/256 GB)

Huawei P30 Pro er årets beste telefon – så langt. Det er summen av fotoegenskaper, ytelser, skjerm og design som bidrar til at vi «kårer» P30 Pro til «årets beste mobil».

Men, helt perfekt er den ikke. Den er glatt som en ål, skjermen kan ha en liten svakhet når det kommer til skjermens responstid og telefonhøyttaleren har svak lyd, slik at ingen som hører dårlig bør velge denne mobilen.

Avstanden ned til Mate 20 Pro er heller ikke lang. Den koster dessuten en tusenlapp mindre. I tillegg har Apple en rekke mobiler som sparker veldig godt fra seg, men det er kun den minste utgaven av iPhone Xr som kan matche P30 Pro på pris.

<b>NATTMODUS:</b> Med stativ og nattmodus lager Huawei P30 Pro svært gode nattbilder. Med vanlig fotomodus er forskjellen til iPhone 8 Plus (til høyre) ikke like stor.
NATTMODUS: Med stativ og nattmodus lager Huawei P30 Pro svært gode nattbilder. Med vanlig fotomodus er forskjellen til iPhone 8 Plus (til høyre) ikke like stor. Foto: Hallvard Lunde
<b>IPHONE 8 PLUS:</b> Vi synes ofte iPhone 8 Plus tar gode nattbilder, men kan ikke konkurrere med nattmoduset til Huawei P30 Pro.
IPHONE 8 PLUS: Vi synes ofte iPhone 8 Plus tar gode nattbilder, men kan ikke konkurrere med nattmoduset til Huawei P30 Pro. Foto: Hallvard Lunde

En annen aktuell konkurrent er Samsung Galaxy S10/S10+.

Trenger du ekstreme egenskaper for nattfotografering og du har behov for kraftig zoom, da velger du P30 Pro. Uansett er Huawei en toppmobil som er verdt vår toppkarakter.

Under ser du et eksempel fra 0,6x zoom, 5x zoom, 10x zoom og 50x zoom:

<b>VIDVINKEL:</b> Med 0,6x zoom får man bilder som tilsvarer et 16 mm objektiv
VIDVINKEL: Med 0,6x zoom får man bilder som tilsvarer et 16 mm objektiv
<b>5X ZOOM:</b> P30 Pro zoomer 5x med optisk zoom.
5X ZOOM: P30 Pro zoomer 5x med optisk zoom.
<b>10X ZOOM: </b>Den såkalte hybridzoomen skal klare å zomme 10x ved å kombinere optisk zoom og digital zoom.
10X ZOOM: Den såkalte hybridzoomen skal klare å zomme 10x ved å kombinere optisk zoom og digital zoom.
<b>50X ZOOM:</b> Imponerende, men utrolig vanskelig å få et spesielt godt og skarpt bilde uten bruke av stativ. Alle bildene over er tatt uten stativ.
50X ZOOM: Imponerende, men utrolig vanskelig å få et spesielt godt og skarpt bilde uten bruke av stativ. Alle bildene over er tatt uten stativ.

Vår vurdering

PLUSS: Ytelse, kamera, foto-/nattfotoegenskapene

MINUS: Glatt, litt svak lyd fra høyttaler, skjermrespons (noen ganger)

KARAKTER: 6 av 6 |

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her