<b>IMPONERENDE:</b> Dette bildet er tatt med Huawei Mate 20 Pro uten stativ. Nattfotomoduset på Huawei Mate 20 Pro er både imponerende og morsomt å bruke.
IMPONERENDE: Dette bildet er tatt med Huawei Mate 20 Pro uten stativ. Nattfotomoduset på Huawei Mate 20 Pro er både imponerende og morsomt å bruke. Foto: Hallvard Lunde

Test: Huawei Mate 20 Pro

En skattkiste av en mobil

Toppmobilen Huawei Mate 20 Pro er en skattkiste av en mobil, toppet med god ytelse, god batterilevetid og et supert kamera.

Publisert Oppdatert

Android-toppmobiler, slik som Huawei Mate 20 Pro, blir ofte framstilt som iPhone-killere. Det er en sannhet med modifikasjoner. Rett og slett fordi det er få som dropper iOS til fordel for Android.

Apples voksende markedsandel i store markeder, som USA, viser at det fortsatt er flere som går fra Android til iOS enn motsatt.

Huaweis nye supermobil, Mate 20 Pro, er derfor først og fremst en mobil som utfordrer andre Android-produsenter, som Samsung, Sony og LG.

Og er det en ting Huawei Mate 20 Pro gjør, så er det å utfordre. Det har vi hatt gleden av å finne ut i de nesten fire ukene vi har hatt mobilen inne til test.

Glatt og avrundet

Designet på moderne smartmobiler har blitt likere og likere de senere årene. Mate 20 Pro er ikke noe unntak.

Den har en skjerm som rundes av ut mot kanten på sidene og telefonen har en bakside som er blank og glatt. Riktignok ikke like glatt som Sony XZ3 eller de nye iPhone-modellene.

Med vår testtelefon fulgte det også med et gjennomsiktig deksel, noe som reduserer risikoen for at telefonen glipper ut av vintertørre hender. Vi skrev først at dette dekselet fulgte med alle Mate 20 Pro. Det er ikke tilfelle. Her bør du med andre ord raskt finne deg et deksel, for Mate 20 Pro er i glatteste laget.

<b>STOR SKJERM:</b> Den svære skjermen på nesten 6,4 tommer dekker neste hele fronten. Skjermen buer seg også ut over kantene.
STOR SKJERM: Den svære skjermen på nesten 6,4 tommer dekker neste hele fronten. Skjermen buer seg også ut over kantene. Foto: Hallvard Lunde

Forsiden på Mate 20 Pro er så å si helt dekket av den 6,39 tommer store skjermen. Den karakteristiske busslommen øverst på skjermen er på plass og, imponerende nok, har Mate 20 Pro gjemt fingeravtrykksleseren bak skjermen!

Her er altså ingen fysisk hjem-knapp. Baksiden har en stilig fargesjattering, men det er firkanten med trippelkameraet og blits fra Leica som dominerer.

Til tross for den enorme skjermen, så oppleves Mate 20 Pro ikke som en spesielt stor telefon. Den smale formen bidrar nok til det inntrykket.

Veldig bra kamera

Kameraløsningen er hovedattraksjonen på Mate 20 Pro. Erfaringene fra Huaweis andre toppmobil, P20 Pro, gjør også at vi har store forventninger til fotoegenskapene til Mate 20 Pro og mobilens trekameraløsning.

<b>NATTFOTO:</b> Huawei Mate 20 Pro imponerer når det kommer til nattfoto-funksjonen.
NATTFOTO: Huawei Mate 20 Pro imponerer når det kommer til nattfoto-funksjonen. Foto: Hallvard Lunde

De tre objektivene skal hjelpe deg til å ta bilder under ulike forhold, som når du trenger zoom, vidvinkel, uskarp bakgrunn (portrettmodus) og selvsagt helt vanlige bilder.

<b>DEKSEL:</b> Med vår testtelefon fulgte dette dekselet med. Det er ikke standard, som vi først skrev. Sørg for at du skaffer deg et godt deksel, for Mate 20 Pro er en glatt mobil.
DEKSEL: Med vår testtelefon fulgte dette dekselet med. Det er ikke standard, som vi først skrev. Sørg for at du skaffer deg et godt deksel, for Mate 20 Pro er en glatt mobil. Foto: Hallvard Lunde

Vi har sammenlignet Mate 20 Pro mot referansemodellen vår det siste året, iPhone 8 Plus og nykommeren iPhone Xr, og her klarer Mate 20 Pro seg godt.

Vi er ikke alltid like enig i «fargevalgene» Mate 20 Pro tar. Her er iPhone litt råere til å gjøre gresset grønnere og himmelen blåere.

Dette skyldes nok i noen grad at iPhone er kjappere med å skru på HDR-funksjonen automatisk. På Mate 20 Pro må du aktivere denne for hver gang du bruker den eller skru på den kunstige AI-hjernen i innstillingene. Da vil også Mate 20 Pro gjenkjenne motivet og skru på HDR og andre motivinnstillinger etter behov.

Her må du prøve deg fram og se hva du selv foretrekker. Det er ikke alltid AI-innstillingene treffer blink, men når det skjer så har Mate 20 Pro mange manuelle muligheter som du kan ty til.

Spesifikasjoner: Huawei Mate 20 Pro

 • OS: Android 9
 • kjerm: 6,39 tommer
 • Oppløsning: 1440 x 3120, 538 PPI
 • Prosessor: Huawei Kirin 980, 8 kjerner
 • Lagringsplass: 128 GB
 • Minne: 6 GB RAM
 • Hovedkamera: Trippelkamera med 40MP vidvinkelobjektiv, 20MP ultra vidvinkelobjektiv og 8 MP teleobjektiv
 • Frontkamera: 24MP
 • Batteri: 4200 mAh
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (wave2)
 • Bluetooth: 5.0
 • Størrelse: 72,3 x 157,8 x 8,6 mm
 • Vekt: 189 gram
 • Annet: IP68 – vann og støvtett, enkelt deksel følger med, trådløs lading

Der Mate 20 Pro virkelig imponerer er på nattfoto. Selv håndholdt klarer den å levere flotte bilder. Velger du å bruke stativ blir det imponerende bra.

Vi liker også godt vidvinkelfunksjonen, som oftere kommer til sin rett enn du tror. Verdt å merke seg at verken vidvinkel eller zoom er tilgjengelig om du velger den høyeste oppløsningen (40MP). Mate 20 Pro har også en imponerende nærgrense, slik at man nesten kan drive makrofotografering.

Kameraet alene er grunnen til at jeg nå har lagt min iPhone til side, for å bytte til Huawei Mate 20 Pro.

Brukervennlig

I daglig bruk er Mate 20 Pro en samarbeidsvillig og god mobil. Ansiktsgjenkjenningen fungerer stort sett knirkefritt. I de tilfellene den svikter, for eksempel om det er for lite lys, så er fingeravtrykksleseren som er skjult i skjermen like effektiv som den er imponerende.

Ytelsene er det heller ikke noe å klage over. Den scorer stort sett like godt eller bedre som andre toppmobiler vi har testet i det siste, slik som for eksempel Sony Xperia XZ3.

Sammenlignet med iPhone Xr, er Mate bedre i en av testene, men ellers ligger den litt bak på tester som Geekbench og Rightware Browsermark.

Der Mate 20 Pro imponerer, er på batterilevetid. Her holdt Mate 20 Pro ut i over 20 timer. Nesten like lenge som familiemedlemmet Huawei P20 Pro, som vi testet tidligere i høst.

Konklusjon

Komplett pakke - det er kanskje den beste beskrivelsen på Huawei Mate 20 Pro.

Her får du en toppmobil som yter bra, den har en imponerende batterilevetid, nyeste versjon av Android, en kjempestor og god skjerm og ikke minst et kamera i toppklassen som tar mobilfotografering til nye høyder.

Det gjør at vi triller fram toppkarakteren for Mate 20 Pro, som du må ut med cirka 9500 kroner for.

VÅR VURDERING

PLUSS: Kamera, ytelse, skjerm, design, mange funksjoner

MINUS: AI-fotofunksjonen treffer ikke alltid

TERNINGKAST 6

SE SELV: I bildekarusellene under kan du se noen testbilder tatt med Mate 20 Pro, iPhone 8 Plus og iPhone Xr.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her